algemeen

Zondagmiddag 12 maart: Jan Terlouw, Irene Rompa, Margot Ribberink en Wim Daniëls bij Spraakvermaak.

25-02-2017

Vertrouwen, duurzaamheid en klimaatverandering zijn de sleutelwoorden in de slotaflevering van Spraakvermaak, woorden of begrippen die bij nadere beschouwing nauw met elkaar verbonden zijn. Schrijver en voormalig D66-politicus Jan Terlouw hield eind november in De Wereld Draait Door een indrukwekkend betoog (‘touwtje uit de brievenbus’) over vertrouwen in elkaar. Op 22 februari was hij opnieuw te gast in DWDD en hield een pleidooi voor een duurzame wereld. Zijn pleidooi sluit naadloos aan bij het werk van Irene Rompa, al een aantal jaren het brein achter talloze creatieve, duurzame ideeën. Klimaatverandering is een al een even actueel thema, het stokpaardje van meteoroloog Margot Ribberink. Mogelijk giet schrijver/cabaretier Wim Daniëls nog een taalkundig sausje over deze sleutelwoorden.

Zondag 12 maart: Spraakvermaak editie 62, slotaflevering van seizoen 10, Café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden.

Zaal open om 13.30 uur, bij binnenkomst zijn seizoenkaarten 2017/2018 (€ 17,50) te koop. Om 14.30 uur klinkt de openingstune en opent Dik van Beest het programma.  Rond 16.45 uur staat Mix op het podium met het Spraakvermaakslotlied.

Kinderboeken.

Jan Terlouw is vooral bekend als oud-politicus en schrijver van kinderboeken. Voor D66 was hij fractievoorzitter in de Tweede Kamer, minister in de kabinetten-Van Agt II en III en Commissaris van de Koningin in Gelderland. Tijdens zijn politieke loopbaan startte hij met het schrijven van kinderboeken, zoals ‘Pjotr’, ‘Oom Willibrord’, ‘Briefgeheim’, ‘Oorlogswinter’ en ‘Koning van Katoren’.  Terlouw werd een begrip als kinderboekenschrijver, ‘Koning van Katoren’ werd bekroond met een Gouden Griffel, het boek werden ook verfilmd, net zoals ‘Briefgeheim’ en ‘Oorlogswinter’.

‘Het draait allemaal om water.’

Margot Ribberink was weervrouw bij RTL 4 en presenteert tegenwoordig het weerbericht bij Omroep MAX en bij diverse regionale zenders. Ze houdt zich ook bezig met de opwarming van de Aarde en de gevolgen daarvan. Ze werkt o.a. voor ontwikkelingsorganisatie Cordaid. Margot Ribberink is helder over het klimaatprobleem:  ‘Het draait allemaal om water. Het is te veel, te weinig of te vies. Ik heb in Mali en Malawi dorpen gezien die weggespoeld zijn, en even verderop zag ik mensen die honger leden door de droogte’. Ook wat betreft Nederland is ze duidelijk: ‘De extremen worden groter en het weer wordt steeds onvoorspelbaarder. De zee warmt op, warmte levert energie voor buien, des te meer water er vervolgens in korte tijd valt.’

Verbeteren van de wereld.

Irene RompaIrene Rompa studeerde Organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, maar realiseerde zich al snel dat ze zich wilde richten op waar ze echt gelukkig van wordt: het verbeteren van de wereld. Dat doet ze met verve, ze is het brein achter talloze initiatieven die bewustwording creëren. Voorbeelden? De Buy Nothing New Maand, niet meer nieuw kopen, maar ruilen, delen, lenen en hergebruiken; en de internationale uitbreiding van Dopper, het duurzame waterflesje, naar de VS. Irene voert deze weken –in het kader van de verkiezingen- een landelijke campagne over de ‘Tevredenlander’. Uitgangspunt: er kan veel verbeterd worden, maar er gaat gelukkig ook heel veel goed in Nederland, en dat mag gezegd en gedeeld worden. Sterker nog: het is nu misschien wel belangrijker dan ooit om daar meer aandacht aan te besteden. Irene wil mensen laten delen waarover ze tevreden zijn. Ze legt uit hoe ze dat doet.

Wim en Kees (of Cees).

Wim Daniëls schreef al eens een boek over de prachtige jongensnaam Wim, vorig jaar verscheen van hem ‘Lang leve Kees (of Cees)’. Alles wat er over deze namen te vertellen valt, is in het boek opgenomen. Ook de zogenoemde pluskezen (Kees-Jan, Wim-Kees, enz.) komen aan bod. En op 20 maart (te laat dus voor deze Spraakvermaak) verschijnt zijn nieuwste bundel, De Baarmoeder. Een boek over het lichaamsdeel dat ieders eerste huis is, geschreven samen met gynaecoloog Dick Schoot. Wim vertelt zondagmiddag over zijn boeken, bespreekt taalkundige kwesties en is ook columnist. Zoals gewoonlijk verkoopt en signeert hij na afloop.

Thierry en Martijn.

Tim Simons en Arjen van Drunen ontvangen in de rubriek Talent&Zo twee politieke talenten: Thierry Aartsen en Martijn de Kort.  Voor resp. de VVD en de PvdA staan ze op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Thierry Aartsen is voorzitter van de VVD-fractie in de Bredase gemeenteraad en is programmamanager Task Force Health Care. Martijn de Kort uit Vught zit voor de PvdA in de provinciale staten van Brabant. Martijn is de oprichter en eigenaar van Yes! Worldwide Hairsalons.  Tim en Arjen vragen aan Thierry en Martijn hoe groot de kans is dat ze na 15 maart in de Tweede Kamerbankjes belanden?

Bekende naam.

Janet Crezée is een bekende naam in Lage Zwaluwe. Samen met haar broer is ze eigenaar van Watersportservice Crezée.  Janet is actief bij allerlei evenementen in het dorp aan de Amer, zoals Zwaluwe Leeft!, Havenfeesten, Vrijetijdsplatform en Social Sofa Lage Zwaluwe. Op 12 maart  presenteert ze met Dik van Beest het programma. Alexandra van Riel en Charlotte Ruijtenberg brengen al een muzikaal voorproefje van Vluchtweg 2017. Op 4 mei kan iedereen dit spektabel weer mee maken. En we spelen de topSlijtersquiz met Ron Laurijssens uit Made en Jeroen van Dongen uit Terheijden. Jeroen leerde ooit het slijtersvak bij Ron en dus is de vraag: gaat de leerling bij Spraakvermaak de meester verslaan?

Zondag 12 maart: voor de 62e keer Spraakvermaak, slotaflevering van seizoen 10,

Café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden.

Zaal open om 13.30 uur, bij binnenkomst zijn seizoenkaarten 2017/2018 (€ 17,50) te koop. Om 14.30 uur klinkt de openingstune en opent Dik van Beest het programma.  Rond 16.45 uur staat Mix op het podium met het Spraakvermaakslotlied.