algemeen

Zondag 9 dec.: Gianni Romme en Alexander Rinnooy Kan bij Spraakvermaak.

24-11-2018

Spraakvermaak biedt op de 2e zondag van december wederom een vol en boeiend programma. Gianni Romme, voormalig olympisch en wereldkampioen schaatsen, is op 9 dec. weer terug in zijn geboortestreek. Alexander Rinnooy Kan, lid van de Eerste Kamer voor D66, zit ook aan tafel en onze vaste jaarlijkse columnist Theo van Duren heeft deze keer de decembermaand uitgekozen om naar Terheijden af te reizen. En we bespreken de ontwikkelingen rond het dorpshart van Made met wethouder Jan Willem Stoop en Cees Kwaaitaal, directeur van BredaBouw.

Indrukwekkende races.

Met twee indrukwekkende races won Gianni Romme gouden medailles op de 5 en 10 km op de Olympische Winterspelen van Nagano (1998). Commentator Frank Snoeks vond toen dat zo’n talent alleen maar van Mars kon komen. Gianne Romme komt echter ‘gewoon’ uit Lage Zwaluwe en woonde ook in Made. Hij specialiseerde zich als schaatser op de lange afstanden, was 2 keer wereldkampioen allround en verschillende keren wereldkampioen afstanden, uiteraard op de 5 en 10 km. Na zijn sportieve loopbaan werd Romme coach en is nu manager van de ijsbaan Twente.

 

Invloedrijk.

Alexander Rinnooy Kan werd in 2007, 2008 en 2009 door de Volkskrant uitgeroepen tot de meest invloedrijke man van Nederland. Hij was voorzitter van de SER (Sociaal Economische Raad), voormalig voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW en lid van de Raad van Bestuur van dde ING-groep. Rinnooy Kan is nu hoogleraar Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de Eerste Kamer voor D66. Rutte III heeft nu een minimale meerderheid in de Eerste Kamer en na de verkiezingen van maart a.s. zou dat zo maar anders kunnen zijn. De gekozen burgemeester, het kroonjuweel van D66, is zeker een bespreekpunt.

Dorpshart Made.
Kan het gebied rond de Bernarduskerk weer het dorpshart van Made worden? Wethouder Jan Willem Stoop en directeur Cees Kwaaitaal van BredaBouw (eigenaar van de kerk) hebben een antwoord op deze vraag. Er zijn nog wel een aantal hobbels te nemen, maar de kern van het plan dat voorligt: de kerk wordt cultureel centrum, de kapel bij de huidige Mayboom blijft staan, de pastorietuin wordt een dorpstuin en er wordt een plan gemaakt hoe de rest van het gebied (incl. de Marktstraat) wordt ingericht.

Natuurfilosoof.
Columnist Theo van Duren is cabaretier en natuurfilosoof en tevens directeur van het Wereld Natuurbestrijdingsfonds. Theo heeft een geheel eigen kijk op wereldse zaken en deelt deze steevast op humoristische wijze met het publiek. Angelina Schets is als gastpresentator weer terug bij Ons Thuis, als steun en toeverlaat van Dik van Beest.

Villa Pardoes.
Mirjam Schrauwen, Petra Kimmel en Theo den Exter gingen weer De Hort Op en kwamen uit bij Villa Pardoes naast de Efteling. Villa Pardoes is speciaal ingericht voor kinderen met een levensbedreigende ziekte. Samen met hun ouders, broertjes en zusjes genieten ze in Villa Pardoes en in het Eftelingpark van een gratis vakantie.

Roadtrippin’.

Susan Damen en Guus Riteco uit Terheijden en Bredanaar Hein Eijk vormen samen Roadtrippin’. De groep ontstond 5 jaar geleden als gelegenheidstrio bij -jawel- Spraakvermaak. Dat beviel zo goed, dat ze altijd samen zijn blijven spelen. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken bij tuinfeesten, braderieën, bedrijfsborrels en trouwerijen. Ze weten muziek van de jaren 60 tot nu in een echt Roadtippin’ jasje te steken. A.s. zondag zijn ze weer terug op het Spraakvermaakpodium. Gitarist Stefan Jonk vervangt dan Hein Eijk.

Praktische informatie.
Zondag 9 december: Spraakvermaak aflevering 71, café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden. De deuren gaan om 13.30 uur open, om 14.30 uur opent presentator Dik van Beest. Mix sluit rond 16.45 uur af met het actuele Spraakvermaakslotlied.