Zondag 8 okt.: Spraakvermaak opent 11e seizoen met Dries van Agt en Tineke Ceelen.
21-09-2017
‘Ik kom graag, maar de Palestijnse kwestie moeten we absoluut bespreken’, was de eerste reactie van voormalig minister-president Dries van Agt. Hij voegde er meteen aan toe: ‘Ik zorg dat ik op tijd in Terheijden ben, want het verhaal van Tineke Ceelen wil ik zeker horen’. Ook de directeur van Stichting Vluchteling komt op 8 okt. naar Spraakvermaak. Ingrid Rompa, Lyle Muns, Zoë Dudok, Fleur Vlaskamp, Philippe van Kessel en Wim Quirijns maken de gastenlijst compleet en traditiegetrouw opent burgemeester Gert de Kok om 14.30 uur het nieuwe seizoen.
Mensenrechten zijn universeel.
Veertig jaar geleden was Dries van Agt (foto: Jordi Huisman) de eerste CDA-premier van het land. Hij was van 1977 tot 1982 minister-president in 3 achtereenvolgende kabinetten. Geleidelijk veranderde daarna zijn politieke inzicht. Begin dit jaar gaf hij in een interview met het AD aan niet meer op het CDA te stemmen vanwege het Israël-beleid en de Palestijnse kwestie. In 2009 verscheen zijn boek ‘Een schreeuw om recht – de tragedie van het Palestijnse volk’. Van Agt is er van overtuigd dat alle mensen gelijkwaardig zijn: ‘Mensenrechten zijn universeel: zij moeten worden geëerbiedigd, altijd en overal, ook dus in het Israëlisch-Palestijnse conflict’.
Op de vlucht.
Tineke Ceelen (foto: Mariel Kolmhout) werkte bij Memisa en bij het Rode Kruis en is sinds 2003 directeur van Stichting Vluchteling. In het laatste jaarverslag van de stichting schreef ze: ‘2016 was een jaar van records. Records om verdrietig van te worden. Nooit eerder waren er wereldwijd zoveel mensen op de vlucht: ruim 65 miljoen. Dat is een onthutsend cijfer. Tegelijkertijd was 2016 ook een jaar van hoopvolle records. Nooit eerder kwamen zoveel mensen voor ons in actie. Nooit eerder bracht dat zoveel donaties op. Nooit eerder hebben we zoveel kunnen betekenen voor vluchtelingen.’
COA.
Presentator Dik van Beest wordt bijgestaan door gastpresentator Ingrid Rompa uit Terheijden. Ingrid begon haar loopbaan als onderwijzeres op de school voor woonwagenbewoners op Driekoningenoord in Breda. Vervolgens werkte ze 25 jaar bij het COA, het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers. In 1985 was ze al betrokken bij de opvang van de eerste asielzoekers in Terheijden. Ze is verslaafd aan sport en is nog steeds sportmasseur. Fleur Vlaskamp uit Wagenberg (22) probeert dit jaar haar studie aan de Hogere Hotelschool in Amsterdam af te ronden. Zondag 8 okt. staat ze voor de 6e keer als columniste op het podium. Zoë Dudok uit Terheijden zorgt voor de muziek. Ze zit op het Markenhage College in Breda, koos voor de podiumklas en wil haar studie vervolgen op een theaterschool.
Onbevangen.
Lyle Muns maakte 2 jaar geleden in het gesprek met Tim&Arjen indruk op de zaal door zijn onbevangen manier van optreden en door zijn benadering van taboes. Onlangs is bij Lyle HIV geconstateerd. Lyle Muns was voorzitter van Dwars, de jongerenafdeling van Groen Links en is nu voorlichter bij COC Amsterdam. Mirjam Schrauwen ging de hort op en kwam uit bij het Koningsschieten van Kloveniersgilde St. Antonius-abt. Elk jaar wordt op de derde dag van de Terheijdense kermis bepaald welke vrouw en man zich een jaar lang koningin resp. koning mogen noemen. En we spelen de brandweerquiz met Philippe van Kessel van team Terheijden en Wim Quirijns van team Lage Zwaluwe.
Zondag 8 oktober: Start seizoen 11 van Spraakvermaak, café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden. Zaal open om 13.30 uur, ingang zoals gebruikelijk via het café. Burgemeester Gert de Kok opent om 14.30 uur het nieuwe seizoen en vervolgens is het woord aan presentator Dik van Beest. Rond 16.30 uur sluit Mix het programma af met het immer actuele Spraakvermaaklied.
Op 8 okt. zijn bij de ingang nog seizoenkaarten te koop. Voor € 17,50 kun je met een seizoenkaart zes keer bij Spraakvermaak terecht voor een aangename zondagmiddag. Ook via deze site zijn de kaarten te bestellen. Klik op de hoofdpagina rechts bovenaan op de afbeelding van de seizoenkaart en de route naar een nieuwe kaart wordt vanzelf in gang gezet. In de gemeente Drimmelen worden de kaarten gratis thuisbezorgd.