algemeen, seizoen 10, spraakvermaak

Zondag 8 januari: Sybrand Buma, Stef Clement en Christ Klep bij Spraakvermaak.

30-12-2016

CDA-partijleider Sybrand Buma heeft wel weer zin in een middagje Spraakvermaak. De volle, enthousiaste zaal bij zijn eerste bezoek 3 jaar geleden en de reacties van het publiek waren hem dermate goed bevallen dat hij meteen ‘ja’  zei op de uitnodiging. Ook wielrenner Stef Clement is van de partij, net zoals militair historicus Christ Klep en pianist Sebastiaan van Bavel . Presentator Dik van Beest wordt op 8 jan. ondersteund door Eline Kimmel uit Terheijden, studente Political Science.

Overzicht gasten:

+ Cabaretier/columnist Theo van Duren.

+ Mirjam Schrauwen, Petra Kimmel en Theo den Exter gingen naar Serious Rescue.

+ Sven Broos en Babs van der Hoeven verzorgen de muzikale onderdelen.

+ Max van Gelder en Jeroen Prinse spelen de Personal Coachesquiz.

+ Mix zingt het Spraakvermaakslotlied.

Zondag 8 januari, café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden.

Aanvang: 14.30 uur, zaal open: 13.30 uur

‘Tegen het cynisme’.
Emile Roemer, Jesse Klaver, Alexander Pechtold en Geert Wilders schreven het afgelopen jaar allemaal een boek en dus kon Sybrand Buma niet achterblijven. Half november rolde ‘Tegen het cynisme’ van de persen. Sybrand Buma schetst hierin zijn wereldbeeld en geeft aan wat hem drijft in de politiek. Na 4 jaar oppositie is zijn CDA wel toe aan meeregeren. De kans daarop is vrij groot, omdat in het sterk verbrokkelde politieke landschap vermoedelijk 4 of 5 partijen nodig zijn om na de verkiezingen van 15 maart een nieuw kabinet te vormen. Kort gezegd: het CDA van Buma wil niet meer langs de zijlijn staan, het CDA wil meespelen.

 

LottoNL-Jumbo.
Ste    Clement kan met een goed gevoel terugkijken op 2016. Stef liet zich nadrukkelijk zien in de Tour de France, de Dauphiné en de Arctic Race. En hij stapte afgelopen najaar over naar  LottoNL-Jumbo toen zijn werkgever -het Zwitserse IAM Cycling- aankondigde te stoppen met sponsoring van de wielerploeg. Bij Lotto-Jumbo gaat Stef zich richten op de tijdrit (zijn specialisme) en hij gaat de klassementsrenners bijstaan in de grote ronden. Te beginnen met de Giro d’Italia in mei 2017 waar Stef de steun en toeverlaat zal zijn van Steven Kruijswijk.

Oorlog.
Militair historicus Christ Klep zit regelmatig bij Pauw en in Buitenhof om de achtergronden van oorlogen en vredesmissies te duiden. Typerende uitspraak van Klep: ‘Er is geen absurdere activiteit te bedenken dan oorlog. Je raakt er nooit over uitgelezen.’ Christ Klep promoveerde op het proefschrift ‘Somalië, Rwanda, Srebrenica’, de nasleep van drie ontspoorde vredesmissies. Hij is docent aan de Universiteiten van Utrecht en Amsterdam en werkt verder als freelance auteur over met name militaire onderwerpen.

Pianist Sebastiaan van Bavel schuift aan bij Tim en Arjen in de rubriek Talent&Zo. Sebastiaan is de naamgever van het Sebastiaan van Bavel Trio. In 2014 wonnen de talentvolle muzikanten met het debuutalbum ‘As The Journey Begins’ direct een Edison. Ze speelden al  samen met het Metropole Orkest en traden op tijdens het North Sea Jazz Festival. Sebastiaan is de zoon van de bekende pianist Rob van Bavel.

 

‘Einde stiltegebied’.
Cabaretier/columnist Theo van Duren verstaat de kunst om buiten vaste kaders denken. Elk seizoen demonstreert hij dat bij Spraakvermaak. Theo is neerlandicus en natuurfilosoof, tevens directeur van het Wereld Natuurbestrijdingsfonds. En ook Theo schreef een boek. Na afloop van het programma signeert en verkoopt hij zijn ‘Einde stiltegebied’, een bundel met korte verhalen en columns.

foto Jack Reimus

Political Science.
Gastpresentator Eline Kimmel behaalde onlangs haar bachelor Political Science op de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Haar scriptie over politieke polarisatie werd als beste gekozen uit ruim honderd bachelor-scripties. Eline vervolgt haar studie voor de master op de Radboud Universiteit in Nijmegen.  Max van Gelder (To the Max) uit Terheijden en Jeroen Prinse uit Made (Pact by Prinse) spelen de Personal Coachesquiz. Mirjam Schrauwen, Petra Kimmel en Theo den Exter volgden en filmden Serious Rescue, een vaartocht van 140 km van Gouda naar Breda met als doel ‘Geld inzamelen voor Serious Request’.

‘Give You Wings’.
Sven Broos uit Terheijden en Babs van der Hoeven uit Breda treden al 2 jaar samen op en kennen elkaar sinds de brugklas van de middelbare school. Inmiddels studeren ze allebei aan de Tilburg University, Babs Psychologie en Sven Sociologie. De muzikale samenwerking begon toen Sven een liedje schreef (‘Give You Wings’) dat hij graag samen met Babs wilde zingen. A.s. zondag spelen en zingen ze dit nummer op het podium van Spraakvermaak. Sven brengt dit jaar het album Moon Stories uit, een album vol popachtige melodieën, gecombineerd met elementen uit jazz en metal. En natuurlijk zingt Babs  mee bij een aantal nummers.
Zondag 8 januari: Spraakvermaak, café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden.
Zaal open om 13.30 uur, om 14.30 uur klinkt voor de 60e keer de openingstune en is het woord aan Dik van Beest. Rond 16.45 uur beklimt Mix het podium voor het Spraakvermaakslotlied.