algemeen

Zondag 7 februari: Spraakvermaak online met Sigrid Kaag en Jaap Korteweg.

19-01-2021

Op de eerste zondag in februari komt Spraakvermaak voor de tweede keer online vanuit De Gouden Leeuw in Terheijden. En ook nu weer met spraakmakende gasten: minister Sigrid Kaag, Jaap Korteweg, bekend als vegetarische slager, Birgit Verhoeven van Omroep Brabant, Paul Smits van H2point en musici Erik Rozendom en John van Kalmthout.

 

Idealen.

Wie idealen heeft, moet er staan op het moment dat het ertoe doet. Dat moment voor mij is nu”, schrijft Sigrid Kaag op de site van haar partij D66. De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking kijkt vooruit naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart, waarbij ze lijsttrekker is. Ze schrijft verder: ”Ik sta voor politiek die mensen serieus neemt. Politiek die niet verlamt uit angst de kiezer kwijt te raken aan gemakzuchtig geroep op de flanken, maar die door idealen en argumenten mensen weet te binden en te verbinden.” Heeft Spraakvermaak op 7 februari de eerste vrouwelijk premier van Nederland aan tafel? Als je de peilingen mag geloven niet, maar in een snel veranderend politiek landschap is alles mogelijk.

 

 

Veganistische melkboer.

Na twaalf jaar pionieren verkocht Jaap Korteweg zijn ‘Vegetarische Slager’ aan Unilever. Het bedrijf was uitgegroeid tot een onderneming met een omzet van zo’n 25 miljoen euro en 4.000 verkooppunten in 17 landen. Aanblijven als manager wilde hij niet. Jaap Korteweg (geboren in Langeweg) wil een volgende revolutionaire stap zetten: de veganistische melkboer, de koe vervangen door techniek. Hoe realistisch is dat? En gaat daarmee de koe uit het Nederlandse landschap verdwijnen?

 

Groene waterstof.

Een ander revolutionair idee komt van Madenaar Paul Smits. Zijn bedrijf H2point wil klimaatneutrale pompstations openen. Groene waterstof is hierbij de energiedrager die ter plaatse (circulair) gemaakt wordt. Hierbij komt het beste uit twee werelden samen: snel tanken voor grote afstanden met het comfort van elektrisch rijden. Paul Smits heeft nog een andere rol: die van columnist. Birgit Verhoeven is verslaggever en presentator en op 7 febr. de rechterhand van Dik van Beest. Haar motto: Omroep Brabant brengt groot, klein, mooi en belangrijk nieuws dat je móét en wil weten als je in Brabant woont.

Soldaat van Oranje.

Erik Rozendom en John van Kalmthout verzorgen het muzikale deel van het programma. Erik is actief in de musicalwereld en speelde o.a. in Tarzan, Evita, Les Miserables, Miss Saigon en bij de zeer succesvolle productie Soldaat van Oranje. Ook is hij dirigent van harmonieorkest St. Caecilia uit Made en in zijn woonplaats Hooge Zwaluwe van fanfareorkest Concordia. John van Kalmthout uit Oosterhout studeerde orgel en piano aan het conservatorium van Tilburg, is toetsenist bij de rockband Prime en de tributeband Familie van Dijk.

Mirjam Schrauwen, Wim Smetsers en Petra Kimmel gingen ook in deze wintermaand ‘De Hort Op’ met een brandende vraag: hoe komen caravanbewoners de winter door? Corné Dudok en Remco van Bochove zorgen voor spanning en vermaak in de ‘Fein en Gijn’-quiz.

 

Spraakvermaak bij u thuis.            

Spraakvermaak is er deze keer (vanwege carnaval) op de eerste zondag van de maand. Seizoenkaarthouders krijgen automatisch op woensdag 3 februari een link en uniek wachtwoord per e-mail toegestuurd met uitleg over de te volgen stappen. Niet-seizoenkaarthouders kunnen op de startpagina van www.spraakvermaak.nl onder een aparte knop een code aanschaffen (€2,50 per aflevering, te betalen via iDeal) en ontvangen vervolgens een link en uniek wachtwoord per e-mail. Op zondag 7 febr. kunt u vanaf 14.00 uur inloggen voor de 85e editie, het programma start zoals altijd om 14.30 uur.