algemeen

Zondag 5 november: Spraakvermaak aflevering HONDERD !

26-10-2023

Klein begonnen op 11 november 2007, inmiddels uitgegroeid tot een landelijk bekend en spraakmakend programma. In een extra feestelijke aflevering presenteren we de 100e editie met speciale gasten. Walter van de Calseyde en Henk van Ingen ontvangen o.a. Herman van der Zandt (nadere introductie overbodig), Simone Weimans (NOS Journaal), voormalig topschaatser Gianni Romme en zanger/muzikant Joris Rasenberg. Onze columnisten Andy Marcelissen en Theo van Duren zijn uiteraard ook van de partij. Zij kijken op geheel eigen wijze terug op de eerste 99 afleveringen.

Breda.

Herman van der Zandt (foto: Ilco Giel) groeide op in de Bredase wijk Boeimeer. Al op zijn elfde maakte hij programma’s bij ziekenomroep Studio Audio. Na zijn studie geschiedenis werd hij in 2006 presentator van het NOS Journaal. Herman was van 2010 tot 2015 ook medepresentator in verkiezingsuitzendingen. Door zijn optreden verwierf hij de bijnaam ‘Herman de Schermman’. Sinds eind 2015 presenteert Herman NOS Studio Sport, De Avondetappe en de Olympische Zomerspelen. In dat zelfde jaar nam Van der Zandt het stokje van Joost Prinsen over als presentator van de quiz Met het Mes op Tafel. Behalve zijn vriendin Anna Gimbrère, die 2 jaar geleden gast was bij Spraakvermaak, heeft Herman nóg een hobby. Hij is een fanatiek wielrenner. Onlangs vertrok hij na 23 jaar dienst bij de NOS naar omroep KRO-NCRV. Het is een bijzonder gevoel om deze nieuwe uitdaging aan te gaan. En dat bij een omroep die me erg aanspreekt. Het is spannend natuurlijk, maar voelt ook al meteen heel goed. Ik kijk enorm uit naar wat komen gaat.In 2025 neemt hij van Philip Freriks de presentatie van De Slimste Mens over.

 

Suriname.

Simone Weimans (foto: Rogier Veldkamp) begon na haar studie Communicatiewetenschappen als verslaggever bij de radio. Bij het grote publiek werd ze vanaf 2011 een bekend gezicht als presentatrice van het NOS-journaal. Veel indruk maakte haar deelname aan het programma Verborgen verleden in 2022. Voor het eerst sinds de dood van haar vader ging Simone terug naar Suriname. “Het is een cadeau om te weten waar je vandaan komt, dat zou ik iedereen gunnen.”Die betrokkenheid bij haar roots toont zij ook jaarlijks bij het Nationaal monument slavernijverleden in Amsterdam. “Voor mij is 1 juli een heel bijzondere dag. Ik doe natuurlijk vaker verslag van allerlei evenementen, maar dit is een persoonlijk evenement omdat het gaat over mijn voorouders; mijn eigen mensen. Het is zo’n belangrijk moment in de geschiedenis.”

Made.

Gianni Romme (foto René Schotanus) kennen we natuurlijk allemaal. Hij was eerder al eens te gast bij Spraakvermaak. Lang was hij hartstochtelijk topsporter, vele malen schaatskampioen, daarna schaatscoach en manager van IJsbaan Twente. Dit jaar is Gianni teruggekeerd naar Made. Hij is nu locatiemanager van de IJsbaan Breda en zwembad Wolfslaar, beide van Optisport. “Het kunnen terugkeren naar mijn geboortegrond en wederom een bedrijf te mogen leiden waarin sport en bewegen centraal staat, heeft mij doen besluiten om deze kans te benutten”. Voor Spraakvermaak ook een mooie kans om terug en vooruit te kijken.

Terheijden.

Joris Rasenberg (foto RijkinBeeld) is alleen al vanwege zijn familienaam een gewortelde Terheijdenaar. En een oude bekende van Spraakvermaak. Tien jaar geleden trad hij er al eens op, in de tijd dat zijn band Abel in een rustiger vaarwater was beland. Hun nummer Onderweg stond begin 2000 wekenlang op nummer 1 in Nederland en Vlaanderen. Ook Neem me mee deed het prima. Op 9 juli 2022 gaf Abel bij Breda Live een reünie-optreden. Samen met Jens Huigen komt hij onze jubileumeditie opluisteren.

Rotterdam en Den Haag.

Mirjam Schrauwen ging op bezoek bij spraakmakende podium-gasten uit voorgaande afleveringen. Kitty Joosen van Het Hoefblad in Made maakt een passend bloemstuk voor de 100e aflevering, het kunstwerk is van haar dorpsgenoot Eefje van Gils. Tja sluit af met het Spraakvermaak 100-slotlied.

Laat u verrassen op deze eerste zondag in november. Mocht u er niet bij kunnen zijn, volg dan vanaf 14.00 uur het programma via de live-uitzending van Omroep Drimmelen.

Na afloop is er voor bezoekers, podium-gasten en medewerkers een al even feestelijk afterparty!

Locatie: De Gouden Leeuw, Raadhuisstraat 13, Terheijden.

13:30 uur: zaal open voor seizoenkaarthouders.

Er is geen losse kaartverkoop. Behalve in de zaal, is het programma ook in het café op een groot scherm te volgen.

14.00 uur: start uitzending Omroep Drimmelen.

14.30 uur: Walter van de Calseyde en Henk van Ingen openen de 100e editie.

 

Binnen de gemeente Drimmelen is Spraakvermaak 100 op TV live te volgen via:

-Ziggo, kanaal 42

-KPN, kanaal 1476

-Delta en Caiway, kanaal 12,

Buiten de gemeente Drimmelen: via www.omroepdrimmelen.nl/online