algemeen

Zondag 18 febr.: Charles Groenhuijsen, Marjan van Loon en Wim Daniëls bij Spraakvermaak.

31-01-2018

Charles Groenhuijsen, journalist, presentator en voormalig NOS-correspondent in de VS zit op de eerste zondag na carnaval op de bank bij Dik van Beest en gastpresentator Eline Kimmel. In een vol en gevarieerd programma ontvangen we ook Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. Schrijver/taalkundige/cabaretier Wim Daniëls zorgt voor de vrolijke noot, Tim &Arjen hebben een oplossing voor mensen met slaapproblemen en we gaan het hebben over duurzaamheid. Tussen de programmaonderdelen zingen en spelen Joes Staszek en Marc van den Broek akoestische nummers.

‘Mister America’.

Charles Groenhuijsen is een graag geziene gast in diverse praatprogramma’s op radio en TV. Voor veel Nederlanders staat Groenhuijsen bekend als ‘Mister America’, sinds 1986 heeft hij daar alle presidentiële verkiezingen verslagen. Charles Groenhuijsen studeerde geschiedenis, begon zijn loopbaan bij de Volkskrant, ging werken bij het NOS Journaal en bij NOVA en was jarenlang voor de NOS correspondent in de Verenigde Staten. Hij schreef vijf boeken over zijn 2e vaderland en zal deze na afloop signeren en verkopen. Eline Kimmel behaalde een master in Political Communication en in International Relations. Ze onderzocht o.a. of de Amerikaanse media wat betreft het buitenlands beleid kritischer waren op Trump in zijn eerste 100 dagen, dan op Obama en op Clinton. Haar conclusies legt ze aan Charles Groenhuijsen voor.

Shell.

Twee jaar geleden werd Marjan van Loon de eerste vrouwelijke president-directeur van Shell Nederland. Het AD schreef toen: ‘De nieuwe baas van Shell komt niet uit het old boys network, en is ook geen man. Het is een vrolijke Brabantse die met ogenschijnlijk gemak alle ballen in de lucht houdt.’ Van Loon werkt al haar hele leven bij Shell (behalve in Nederland, ook in Australië en Maleisië)  en is een vrouw van de praktijk en de techniek. Ze is iemand die de taal van de gewone man spreekt. Ze staat niet boven, maar tussen het personeel. In haar vrije tijd doet ze aan hardlopen en ze is een enthousiast saxofonist.

 

Wim is er weer.

Spontaan applaus van de zaal bij de aankondiging in de laatste Spraakvermaak dat Wim Daniëls op 18 febr. weer naar Terheijden komt. Wim is columnist en uiteraard bespreekt hij met Dik en Eline een aantal taalkundige kwesties. Wim Daniëls is de laatste jaren ook cabaretier en speelde 85 keer zijn voorstelling ‘Associëren’. Dit jaar komt hij waarschijnlijk met een nieuw programma. Wat we wel eens willen weten: hoeveel boeken heeft hij tot nu toe geschreven? Eerlijk gezegd zijn we de tel een beetje kwijt geraakt….. Zoals gewoonlijk zal Wim zijn boeken na afloop signeren en verkopen.

Slaaprobot.

Het talent van de maand is Stijn Antonisse. Tim&Arjen willen van Stijn alles weten over Somnox, ’s werelds eerste slaaprobot die door hem ontwikkeld is op de TU Delft. De robot helpt mensen in slaap te vallen, in slaap te blijven en energieker wakker te worden. Anne van Engelen en Hannah Wiersinga vertelden in de vorige Spraakvermaak enthousiast en gedreven over het Bredase Buddy to Buddy project. Statushouders worden hierbij geholpen om te integreren. Mirjam Schrauwen, Petra Kimmel en Theo den Exter waren meteen onder de indruk en gingen met camera en microfoon naar de Baroniestad om te kijken hoe het project precies verloopt.

Local Heroes.

Duurzaamheid is dit keer het onderwerp van de quiz. Pim de Ridder van het Traais Energie Collectief en Piet Hermus van ZLTO zijn de quizzers. Na afloop van het programma zorgt Local Heroes (voorheen bekend als WellDunn) nog voor muzikaal vermaak. De band bestaat uit: Joyce Brenters (zang), Kees van der Linden (drums), Henk Zijlmans (sologitaar),  Jacques den Ridder (basgitaar) en Joes Staszek (zang en slaggitaar).

Nieuwe seizoenkaarten.

Zondagmiddagcafé Spraakvermaak is ook volgend seizoen weer open. Dat betekent dat we a.s. zondag (en ook op 11 maart) nieuwe seizoenkaarten verkopen. Thecla den Exter en Jopie van Oosterhout zitten bij de ingang met een grote stapel seizoenkaarten 2018/2019. De prijs is onveranderd, een kaart voor het nieuwe seizoen kost wederom € 17,50 en daarmee kunt u van oktober t/m maart 6 keer naar Ons Thuis voor een aangename zondagmiddag. Ook de prijs van een los kaartje blijft hetzelfde: € 3,50. Bestellen via deze site kan ook. Klik rechts bovenaan op de afbeelding van de seizoenkaart en route naar een nieuwe kaart wordt in gang gezet. In de gemeente Drimmelen worden de kaarten gratis thuis bezorgd.

Praktische informatie.

Zondag 18 februari: Spraakvermaak aflevering 67, vanwege carnaval deze keer op de 3e zondag van de maand. Adres: café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden. Zaal open om 13.30 uur, ingang zoals gebruikelijk via het café. Dik van Beest opent om 14.30 uur het programma, rond 16.30 uur sluit Mix af met het Spraakvermaaklied, de humoristische terugblik op het programma. Meer info op onze website.