algemeen

Zondag 14 okt.: Lilianne Ploumen en Jac Klijs bij Spraakvermaak.

28-09-2018

De herfst is in het land en dus gaat zondagmiddagcafé Spraakvermaak weer open. Burgemeester Gert de Kok opent op 14 okt. het nieuwe seizoen en t/m maart kunt u op de 2e zondag van de maand naar café Ons Thuis in Terheijden voor een boeiende zondagmiddag. In de openingsaflevering ontvangen we o.a. Lilianne Ploumen, voormalig minister, nu prominent lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, Jac Klijs, burgemeester van buurgemeente Moerdijk, Nilse en Henk van der Sanden en Twan van Meel van Albert Hein Made. Presentator Dik van Beest kan zondag (figuurlijk) achteroverleunen, want Ellen Verhaard uit Made is de gastpresentator.

 

Minister.

Lilianne Ploumen (foto RVD/Arenda Oomen) was minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het vorige kabinet Rutte II. Daarvoor was ze partijvoorzitter van de PvdA en sinds vorig jaar zit ze voor deze partij in de Tweede Kamer. In 2017 won Lilianne Ploumen de Aletta Jacobs prijs. Deze prijs ontving ze vanwege haar verdiensten op emancipatiegebied. Haar slogan op de PvdA-website zegt veel: ‘Een land waar je toekomst telt en niet je afkomst’.

 

Moerdijk.

Jac Klijs, geboren en getogen in Wagenberg, is sinds 2011 burgemeester van de gemeente Moerdijk. Jac Klijs (foto gemeente Moerdijk) is lid van het CDA en was eerder wethouder in Heusden en burgemeester in de Zuid-Hollandse gemeente Strijen. Hoe is het om burgemeester te zijn in een (wat betreft oppervlakte) grote gemeente, met een uitgestrekt bedrijventerrein met veel petrochemische industrie en een daarbij horende grote haven? En dan is er de actuele kwestie van Albanese transmigranten langs de A16 bij station Lage Zwaluwe, grenzend aan de gemeente Drimmelen. ‘De jungle van Calais in mini-vorm’ schreef De Volkskrant een paar weken geleden.

Albert Heijn Made.

Twan van Meel van Albert Heijn Made (foto Tien Mureau) staat elke keer weer garant voor een boeiende en humoristische column. ‘Het gewone ongewoon goed doen’ is de slogan die Twan en Corlinda van Meel, samen met hun medewerkers, elke dag toepassen. Nilse van der Sanden verzorgt met haar vader Henk de muzikale onderdelen (foto Etty van der Sanden-Gits). Nilse begon al vroeg met muzieklessen bij Eveline van Wijk. Ze is de vaste zangeres bij Bigband 2Swing4U uit Breda. Vader en dochter treden ook samen op bij recepties, bruiloften, huiskamerconcerten en bedrijfsfeesten. Joke Schotel van de Bascule (Centrum voor ruiter en paard) in Lage Zwaluwe en Henk Lievens van Stalhouderij Zeggezicht in Terheijden spelen op 14 oktober de ‘Edele Dieren Quiz’. En ook in het nieuwe seizoen gaat Mirjam Schrauwen de hort op, op zoek naar bijzondere verhalen.

1000 keer Rondom de Toren.

Op 4 november 1977 verscheen de eerste Rondom de Toren, het tweewekelijks informatieblad voor Terheijden en Wagenberg. 41 jaar later (op 24 oktober a.s.) rolt de 1000e uitgave van de pers. Vanzelfsprekend onderging het huis-aan-huisblad in al die jaren een metamorfose: van zwart-wit naar kleur, van dun naar dik, van lokaal naar ook regionaal, van geen of weinig naar een blad vol foto’s. Redactieleden Liesbeth Verdaasdonk en Tad Blotnicki vertellen waarom Rondom de Toren nog jaren mee kan.

Praktische informatie.
Zondag 14 oktober: Spraakvermaak aflevering 69, café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden. Seizoenkaarthouders kunnen al om 13.30 uur naar binnen via de buitendeur aan de zijkant van de zaal, overige bezoekers om 13.45 uur via de gebruikelijke ingang. Om 14.30 uur opent Gert de Kok en is het woord aan presentator Dik van Beest. Mix sluit rond 16.45 uur af met het actuele Spraakvermaakslotlied.