algemeen

Zondag 12 nov.: Dichters, doeners en druktemakers bij Spraakvermaak.

29-10-2017

Spraakvermaak houdt wel van afwisseling en van wonderlijke combinaties. Zondag 12 nov. zijn o.a. te gast: Bart Chabot (dichter, schrijver en podiumdier), Andy Marcelissen (tonproater, theatermaker en schrijver van larie-gedichten) en zuster Maria Magdalena, priorin van de Norbertinessenpriorij  Sint-Catharinadal. Gerrit Reniers en Jan van Vliet, schippers van het jubilerende Markpontje, hacker Mischa Rick van Geelen en muzikaal talent Tom Simons maken de gastenlijst compleet. Variatie, vermaak en vertier in een bomvol programma.

Bril.

Achter de opvallende bril van Bart Chabot gaat een tomeloze energie schuil, vastgelegd in zijn poëzie, verhalen en biografieën. Over Herman Brood schreef hij een biografie in maar liefst 4 delen. Bart Chabot maakte theaterprogramma’s met o.a. Remco Campert, Jan Mulder, Jules Deelder, Martin Bril en Ronald Giphart. Was vaste deelnemer aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal en hij was ook al eens de slimste Nederlander in De Slimste Mens. Dik van Beest en gastpresentator Henri Rethans krijgen vermoedelijk hun handen vol aan deze Haagse druktemaker. Na afloop zal Bart Chabot zijn boeken signeren en verkopen. Bijgaande foto is gemaakt door Anton Corbijn, wereldberoemd fotograaf (en filmregisseur) van vooral rock-musici en andere artiesten, tevens huisfotograaf van U2.

Theatershow.

Tonproater Andy Marcelissen uit Raamsdonkveer staat er om bekend dat ie met veel woorden niks kan zeggen. ‘Dichter bij ’t Volk’, was de titel van zijn eerste theatershow waarin hij zijn publiek verraste met lieftallige onzin, afgrijselijke kitsch, grandioze kolder en zijn inmiddels befaamde larie-gedichten (die het daglicht soms niet kunnen verdragen).  Andy is deze keer de columnist van dienst en hij gaat daarna het verbale gevecht aan met Dik van Beest en Henri Rethans . Na afloop richten we vóór het podium een boekenwinkeltje in, want ook Andy zal na afloop zijn boeken signeren en verkopen.

Oase van rust.

Mogelijk is zuster Maria Magdalena een oase van rust tussen alle doeners en druktemakers. ‘Moeder en manager’, zo ziet de priorin van de norbertinessen zich. ‘We hopen dat we iets bij kunnen dragen aan deze wereld. Niet omdat we beter zijn, maar omdat we iets willen uitdragen wat de moeite waard is’. Haar religieuze gemeenschap werd in 1271 gesticht, sinds 1647 hebben de zusters hun prachtige thuisbasis in priorij Sint Catharinadal in Oosterhout. Onder leiding van zuster Maria Magdalena organiseren de norbertinessen ontmoetingsmiddagen en workshops, restaureren antieke boeken en ze lieten een wijngaard aanleggen die wordt onderhouden door de sociale werkvoorziening Wava/!GO. De afgelopen weken deden de zusters mee –samen met de 2 andere kloosters in de  zgn. Heilige Driehoek- aan de zeer succesvolle Biënnale.  Op 10 okt. kreeg Maria Magdalena uit handen van Willemijn van Hees (burgemeester van Geertruidenberg) de aanmoedigingsprijs van het Participatie Netwerk  Event. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt  aan een werkgever in West-Brabant die bijzonder is opgevallen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven.

Pontje.

Ruim een half miljoen passagiers werden de afgelopen 25 jaar door het Markpontje (Terheijden-Haagse Beemden) overgezet. Met de schippers Gerrit Reniers en Jan van Vliet kijken we terug en spelen met hen de  pontjesquiz. Tim en Arjen ontvangen in hun rubriek Mischa Rick van Geelen, een van Nederlands beste ethische hackers. Mischa zoekt beveiligingslekken (bij de overheid, ABN Amro, Vakantieveilingen enz.) zodat deze opgelost kunnen  worden. Mirjam Schrauwen, Petra Kimmel en Theo den Exter gingen met camera en microfoon naar bloembinderij ’t Hoefblad in Made. Tom Simons uit Made (broer van Tim) zorgt voor de muziek. Tom volgt de opleiding Social Work  bij Avans Hogeschool in Breda. Zijn favoriete genres zijn Jazz en Soul en hij luistert graag naar Louis Armstrong en Fats Domino.

Zondag 12 november: Spraakvermaak afl. 64, café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden. Zaal open om 13.30 uur, ingang zoals gebruikelijk via het café. Dik van Beest opent om 14.30 uur het programma, rond 16.30 uur sluit Mix af met het actuele Spraakvermaakslotlied.