algemeen

zondag 12 jan.: Spraakvermaak duikt in de wereld van het grote geld.

30-12-2019

Criminelen die in zonnige oorden geld witwassen. Managers die zich verrijken ten koste van ons pensioen of belastinggeld. Bedrijven die hun werknemers of leveranciers duperen door faillissementsfraude. Het komt in veel organisaties voor en in alle lagen van de bevolking. FIOD-directeur Hans van der Vlist vertelt in de 78e editie van Spraakvermaak wat er allemaal loos is en hoe zijn dienst de fraude te lijf gaat. Ook onderzoeksjournalist Jeroen Smit zit aan tafel. Hij heeft onlangs een bijzonder boek uitgebracht over Unilever (m.n. over ex-topman Paul Polman) en ook hier draait het om het grote geld. En toch ook om een andere, toekomstbestendige manier van bedrijfsvoering.

 

‘Witte-boorden-fraude’

Regelmatig zien en horen we er iets van op TV en radio of lezen er over in de krant of op digitale media: de FIOD (Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst) heeft weer een financiële fraude of een belastingfraude opgespoord. FIOD-directeur Hans van der Vlist (foto boven) legt uit hoe zijn dienst werkt en hoe groot de omvang is van deze ‘witte boorden fraude’. Jeroen Smit (foto onder) schuift regelmatig aan bij DWDD, Pauw, Buitenhof en Nieuwsuur om bevlogen te vertellen over ontwikkelingen en misstanden in bedrijven en organisaties. Smit heeft bijzondere publicaties op zijn naam staan: het ‘drama AHOLD’ en het boek ‘De Prooi’ over ABN AMRO, waarmee hij diverse prijzen won.

 

Een leerrijke omgeving

Walter van de Calseyde is oud-docent Nederlands en tekstschrijver. Hij schreef boeken over Breda, zoals ‘Breda, 750 jaar’, ‘Havenboek’ en ‘Breda spoort’. Daarnaast heeft hij een bundel humoristische korte verhalen en gedichten gepubliceerd onder de titel ‘Een leerrijke omgeving’. Hieruit leest hij er enkele voor. Een voorproefje: niets is verheffender voor de ontwikkeling van de jonge mens dan wat pedagogen tegenwoordig ‘een leerrijke omgeving’ noemen. In mijn jeugd bestond die omgeving hoofdzakelijk uit café Schuttershof. Behalve door Johnny Hoes ben ik door de Heikrekels grootgebracht, met diepzinnige levensvragen als waarom, waarom, waarom’. Walter verkoopt (speciale prijs € 5,-) en signeert na afloop zijn boek.

‘De Efteling-quiz’.

Joyce van Geel en Babs Rasenberg werken in het bekendste Nederlandse pretpark, samen spelen ‘De Efteling-quiz’. Mirjam Schrauwen ging, met Petra Kimmel en Wim Smetsers, op zoek naar goede voornemens voor 2020. Emmy de Kroon (foto boven), pas afgestudeerd als ergotherapeut, zorgt voor muzikale afwisseling. Op muzikaal gebied blijft ze zich scholen bij Eveline van Wijk. Presentator Dik van Beest krijgt steun van een ervaren gastpresentator: Ellen Verhaard (foto onder) uit Made.

Praktische informatie.

Zondag 12 januari : Spraakvermaak aflevering 78, café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden. Om 13.30 uur gaat de deur van de Franse zaal open, om 14.30 uur opent presentator Dik van Beest het programma. Anouk Koreman schreef het slotlied dat rond 16.45 uur door Mix wordt gezongen.