algemeen

Zondag 12 februari: Opnieuw een bomvol programma bij Spraakvermaak.

24-01-2023

Sinds Dik van Beest bekend maakte dat hij op 12 maart stopt als presentator van Spraakvermaak, wordt de redactie overstelpt met podiumgasten die nog een keer bij Dik willen aanschuiven. Met als resultaat: elke maand een bomvol programma en ook de afleveringen van februari en maart zijn volledig gevuld. Op 12 februari ontvangen we o.a. Klaas Dijkhoff, Laurens Dassen, Rosa Jansen en Roel Schreinemachers.

Relativerend en nuchter.

In 2010 treedt een volstrekt onbekende Klaas Dijkhoff (foto Tien Mureau) aan als lijsttrekker van een zieltogende VVD-afdeling in Breda. Vervolgens maakt hij een bliksem-carrière: Dijkhoff helpt de VVD in de Baroniestad er weer bovenop, wordt Tweede Kamerlid, fractieleider, staatssecretaris en ook nog (kort) minister van Defensie. Hij ontwikkelde zich tot een uitstekend debater, die vaak wat relativerend en nuchter zijn betogen opbouwde. Besloot in 2021 de politiek te verlaten en werd toen mede-eigenaar van een adviesbureau op strategisch gebied. Hoe gaat het nu met Klaas Dijkhoff?

 

Uitdagingen en kansen.

Laurens Dassen is fractievoorzitter van Volt, sinds 2021 met 2 zetels een nieuwe partij in de Tweede Kamer. Dassen wil met Volt de Nederlandse politiek naar Europees niveau tillen. Op de website van Volt schrijft hij: “Het is tijd voor een nieuw geluid in de politiek en het is tijd voor actie. Als we durven samen te werken over landsgrenzen heen, dan kunnen we de uitdagingen van de 21ste eeuw omdraaien in kansen. Als we durven te dromen dan kunnen we zorgen dat we de klimaatcrisis stoppen en een schone leefomgeving creëren. Dan kunnen we vluchtelingen op een humane manier opvangen.”

 

Daders en slachtoffers.

Rosa Jansen is bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland. Ze maakte een opmerkelijke switch in haar loopbaan: was jarenlang strafrechter, nu helpt ze slachtoffers. Als rechter oordeelde Rosa Jansen met de wet in de hand over daders en zag hoe slachtoffers in de rechtbank soms (letterlijk/figuurlijk) onzichtbaar bleven. Als voorzitter van de Slachtofferhulp Nederland staat ze nu mensen bij die haar hulp nodig hebben.

 

Verslaggever en columnist.

Roel Schreinemachers is politiek verslaggever bij RTL Nieuws. Roel, geboren en getogen in Teteringen, is op 12 februari als gastpresentator terug in zijn geboortestreek. Columnist Walter van de Calseyde krijgt deze keer extra ‘zendtijd’, want hij bespreekt (in deel 2) de werking van humor in woord en beeld. Mochten we in nood zitten wat betreft de muzikale onderdelen van het programma, dan kunnen we altijd Susan Damen bellen. De Terheijdense zangeres (foto Mirjam Schrauwen) zingt ook nu weer een paar mooie ballads.

Vervoer en mobiliteit.

De quizvragen hebben deze keer alles van doen met vervoer en mobiliteit. Leo van der Sanden uit Terheijden en Andrė Schipperen uit Wagenberg gaan met elkaar de strijd aan om de Spraakvermaaktrofee. Ook Mirjam Schrauwen is mobiel: ze sleept haar boksring naar Hooge Zwaluwe. Petra Kimmel, Boudie Heuer en Wim Smetsers zijn met camera en microfoon in de buurt om e.e.a. op beeld vast te leggen. In dit fraaie Brabantse dorp woont ook kunstenares Liesbeth Verhoeven. Haar atelier heeft ze in Breda, op 12 februari exposeert ze een van haar werken op het Spraakvermaakpodium.

Locatie: De Gouden Leeuw, Raadhuisstraat 13, Terheijden.

13:30 uur: zaal open voor seizoenkaarthouders.

14:00 uur: start verkoop dagkaarten (4,50, betaling alleen per PIN).

14.00 uur: inloggen livestream is mogelijk.

14.30 uur: presentator Dik van Beest opent editie 97.

De stoelen in de zaal staan deze keer in een andere opstelling (naar het podium gericht) en er zijn meer sta-tafels beschikbaar.