algemeen

Zondag 11 okt.: Spraakvermaak gaat online met Jan Terlouw, Jan Kluytmans, Willem van Hooijdonk en Gert de Kok.

28-09-2020

Het 14e seizoen van Spraakvermaak staat op punt van beginnen en vanwege corona is de uitvoering anders dan anders. Ruim een maand geleden hebben we de knoop doorgehakt. We maken voorlopig alleen online edities, zonder publiek, maar wel met de mogelijkheid om het programma gewoon thuis te volgen. En we blijven op het vertrouwde adres: Ons Thuis in Terheijden.

Online.

Een online-aflevering maken vraagt om meer camera’s en een grote hoeveelheid techniek. Janwillem van der Vlies is aangetrokken als regisseur, want een talkshow op tv of laptop is heel iets anders dan een talkshow voor een live publiek. De techniek is zoals altijd in handen van Freek Reniers. Wat hetzelfde blijft: een podium met aansprekende gasten en boegbeeld Dik van Beest als presentator. Angelina Schets is zondag als gastpresentator de rechterhand van Dik.

Palet aan gasten.

Het palet aan gasten -daar doet corona niets aan af- is ook op 11 oktober weer spraakmakend: Jan Terlouw, arts-microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Breda en Willem van Hooijdonk, van politie Zeeland-West-Brabant. Burgemeester Gert de Kok opent traditiegetrouw het nieuwe seizoen en is ook columnist. Sam Knoop (foto onder) zorgt samen met broer Merijn voor muzikale afwisseling.

Bijzondere tijd.

Ruim 3 jaar geleden was Jan Terlouw (foto Tien Mureau) al eens te gast bij Spraakvermaak. Hij sloot toen met mooie woorden (’touwtje uit de brievenbus’) het programma af. Hoe kijkt deze eminence grise aan tegen deze bijzondere tijd? Mogelijk heeft de schrijver en voormalig minister en vicepremier opbeurende woorden voor ons allemaal. Jan Kluytmans (foto Amphia) is sinds maart een vertrouwde gast in de praatprogramma’s op tv en is daardoor in rap tempo een BN’er geworden. Kluytmans was zo eigenwijs om begin maart in het Amphia al op grote schaal te gaan testen op corona. Onlangs voorspelde hij in Op1 een zware herfst en een moeilijke winter. Inmiddels is de herfst in het land en de vraag blijft: hoe staan we ervoor?

Moordzaken.

Of het nu gaat om moordzaken, branden of overvallen, Willem van Hooijdonk voert het woord over politiezaken in de regio Zeeland-West-Brabant. Van Hooijdonk verschijnt regelmatig in programma’s als Opsporing Verzocht (NPO1) en Bureau Brabant van Omroep Brabant. Brandende vraag: is West-Brabant een walhalla voor criminelen? Mirjam Schrauwen ging weer ‘De Hort OP’, maar wilde enkel kwijt dat ze de grens opzoekt. In haar eigen woorden ‘ik ga abroad.’ En we spelen de Plattelandsquiz met Lisette van Oosterhout van kaasboerderij ’t Bosch in Made en met Koen van Steen. Mix sluit de eerste digitale editie af met het Spraakvermaakslotlied.

 

Thuis Spraakvermaak kijken.

Het zal even wennen zijn, maar de digitale techniek maakt het mogelijk om op de 2e zondag van de maand Spraakvermaak gewoon thuis te volgen via telefoon, tablet, laptop, computer of TV. We horen al berichten dat trouwe bezoekers in kleine groepjes bij iemand thuis het programma gaan bekijken. En zelfs bitterballen laten rondgaan…… Seizoenkaarthouders krijgen automatisch op 7 oktober een link en uniek wachtwoord per e-mail toegestuurd met uitleg over de te volgen stappen.

Niet-seizoenkaarthouders kunnen op de startpagina van www.spraakvermaak.nl vanaf nu onder een aparte knop ook een code aanschaffen (€2,50 per aflevering, te betalen via iDeal) en krijgen daarna automatisch een link en uniek wachtwoord per e-mail toegestuurd. Ook zij ontvangen verdere uitleg over de te volgen stappen om Spraakvermaak live te bekijken.

Op zondag 11 okt. kunt u al vanaf 14.00 uur inloggen, het programma start op de gebruikelijke tijd:14.30 uur. Het Spraakvermaakteam hoopt u –na een grondige voorbereiding- een mooi, boeiend en spraakmakend programma te presenteren.Het is niet mogelijk het programma later te kijken.