algemeen

Zondag 10 november: Greenpeace, geld, grappen en grollen bij Spraakvermaak.

27-10-2019

Het was voller dan vol bij de jubileum-editie en we danken alle bezoekers voor het begrip dat de hoeveelheid stoelen die middag beperkt was. Zondag 10 november is de aanvang weer als vanouds (14.30 uur) en zijn ook de zitplaatsen weer vrij beschikbaar. Uitgezonderd uiteraard de eerste rijen, zoals altijd bestemd voor gasten van podiumgasten. En net zoals in de voorgaande 75 edities gaan we weer proberen om een boeiend programma te maken.

Greenpeace.

Greenpeace kennen we van spraakmakende acties om milieu misstanden aan de kaak te stellen. Toch heeft de organisatie haar koers gewijzigd. Steeds vaker praat Greenpeace mee bij cruciale onderhandelingen over het milieu. Directeur Joris Thijssen zit aan tafel en vertelt over de nieuwe koers. Hij ziet 2 grote problemen in het ontwerp klimaatakkoord: de kostenverdeling tussen industrie en burgers en de opslag van CO2 onder de grond. Thijssen: ‘We hebben liever echt duurzame technologie’. Presentator Dik van Beest wil van Joris Thijssen weten wat er de komende jaren allemaal op ons afkomt.

Geld.

Ik heb deze set van omstandigheden nog nooit gezien‘, vertelde Nout Wellink 2 maanden geleden op BNR Nieuwsradio. De oud-president van de Nederlandsche Bank denkt dat er wellicht weer een recessie komt. Wellink wees op een combinatie van factoren ‘die de verkeerde kant uit wijzen’, zoals de Brexit, de handelsoorlog tussen de VS en China en economische malaise in Argentinië. Nout Wellink is lid van de raad van bestuur van de Chinese bank ICBC en als geen ander ingevoerd in financiële en economische vraagstukken.

 

Grappen en grollen.

Andy Marcelissen uit Raamsdonksveer werd begin dit jaar voor de 7e keer uitgeroepen tot Brabants kampioen tonproaten. Bij Spraakvermaak staat Andy met zijn grappen en grollen voor de 2e keer op het podium. André Trompers uit Lage Zwaluwe is sinds een paar weken de nieuwe hoofdredacteur van BN De Stem. Trompers volgt het spoor van zijn voorgangers -Hille van der Kaa en Johan Uffelen- die ook al eens te gast waren bij Spraakvermaak. Afgelopen voorjaar werd het Spraakvermaakteam rondgeleid door priorin Maria Magdalena in het Oosterhoutse Catharinadal. Met uiteraard een bezoek aan de inmiddels befaamde wijngaard. Mirjam Schrauwen, Petra Kimmel en Wim Smetsers gingen de afgelopen weken kijken hoe de druivenoogst verliep.

Gastpresentator.

Tim Simons, fractievoorzitter voor de VVD in de Drimmelse gemeenteraad, is gastpresentator. Victor Boden uit Terheijden kreeg vorig seizoen de zaal muisstil met zijn prachtige songs, op 10 november is ie weer van de partij. En met Bram Franken van de Cour in Terheijden en Anita Joore van het Dorpshuys in Drimmelen spelen we de Dorpshuizenquiz.

Praktische informatie.

Zondag 10 november: Spraakvermaak aflevering 76, café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden. Om 13.30 uur gaat de deur van de Franse zaal open, om 14.30 uur klinkt de openingstune en is het woord aan presentator Dik van Beest. Mix sluit rond 16.45 uur af met het actuele Spraakvermaakslotlied.