algemeen

Warme Spraakvermaak op koude zondag

11-12-2017

TERHEIJDEN – Zo’n tweehonderd mensen trotseerden zondag de kou en de sneeuw en kwamen naar Ons Thuis in Terheijden voor de 65ste aflevering van Spraakvermaak. Ze werden niet teleurgesteld door onder anderen het doktersechtpaar Braat en de commissaris van de koning in Noord-Brabant Wim van de Donk.

Zoals gebruikelijk introduceerde presentator Dik van Beest als eerste de gastpresentator, dit keer Ellen Verhaard. Zij was tot enkele jaren geleden onder meer presentatrice bij Omroep Drimmelen. Een van de redenen dat ze daarmee is gestopt, zo vertelde ze, is dat ze het moeilijk te verkroppen vindt dat er in een relatief kleine gemeente als Drimmelen twee lokale omroepen zijn die weigeren samen te werken. Ook vertelde ze dat ze naast haar baan als HR-medewerker bij Eglo, yoga-instructrice is.

Daarna nam het voormalige doktersechtpaar Huub en Monique Braat plaats op het podium. Ze hebben 32 jaar een praktijk in Terheijden gehad en hebben na hun pensionering een kasteel in Frankrijk gekocht waar ze de helft van het jaar een Bed&Breakfast runnen.
Ze vertelden over hun praktijk. “Mensen zijn nu niet mondiger dan vroeger”, beweerden ze. “Het gaat erom of ze je erkennen als autoriteit, als dokter. Het moet klikken. Dat was vroeger zo en dat is nog steeds zo”, zei Huub Braat. Hij vertelde ook nog een anekdote, over hoe hij vaak uit praktische overwegingen reed in de kleine auto van zijn vrouw. “Een man liep over de weg en hij had de hele weg nodig. Tegen mij zei hij ‘ge bent een dokter van niks met dat kleine autoke’. En ik weet nog wie het was!”
Uiteraard vertelden ze over hun leven in Frankrijk. “Daar is het niet veel anders dan in Nederland. We wonen in een klein dorpje van iets meer dan tweeduizend inwoners. Net als hier draait het verenigingsleven op vrijwilligers en is het moeilijk daar jongeren voor de porren. De mensen zijn blij met ons, want we knappen het kasteel op. Anders zou het verloren gaan.” In het kasteel doet het echtpaar Braat alles zelf. Inmiddels zijn twee kamers van de Bed&Breakfast klaar, aan de derde wordt gewerkt en die is dit voorjaar gereed voor gasten.

De Hort op ging deze keer internationaal. Dat was niet van te voren zo bedacht, maar gaf een extra dimensie aan dit programmaonderdeel. Mirjam Schrauwen vroeg bij Intratuin mensen naar hun kerstgevoel en kerstwensen. Naast mensen uit Breda en omgeving kreeg ze ook een Colombiaanse en een Tsjechische voor de camera. Daarbij ging het natuurlijk over het kerstdiner, maar ook liefde het gemis van dierbaren.

In Talent & Zo ontvingen Arjen van Drunen en Tim Simons voetbalkeepster Jade Adan. Ze staat onder de lat bij Achilles’29 in Groesbeek, nadat ze twee jaar gekeept heeft bij FC Twente. “Maar daar zat ik meer op de bank dan dat ik aan spelen toe kwam, vandaar mijn overstap. Bij Achilles speel ik alle wedstrijden. Hoewel, nu even niet, want ik heb mijn kruisband gescheurd.” De Bredase vertelde over het verschil met het mannenvoetbal. “Mannen spelen harder, fysieker. En ze verdienen meer, was het voor de vrouwen maar zo’n feest!”. Ze zei ook niet te merken dat het vrouwenvoetbal aan populariteit wint in de zin dat er meer bezoekers op de competitiewedstrijden afkomen. “Maar wedstrijden van Oranje zijn wel eerder uitverkocht en als ik terugkijk, hadden we in mijn tijd één meisjeselftal bij mijn oude club, nu zijn dat er veel meer, door alle leeftijdscategorieën heen. Dat zie je ook bij grotere clubs als Jeka en Baronie.”
Adan ziet voor zichzelf wel wel een toekomst in het voetbal. “Ik ben 21 en keepers zijn op hun best als ze 27, 28 zijn. Over vijf jaar hoop ik in Engeland te spelen. En bij het Nederlands elftal.”

De boa’s, buitengewoon opsporingsambtenaren, van de gemeente Drimmelen Charissa Jongeneel en Roy Lagendijk speelden de quiz. Ze legden kort het verschil met de politie uit – zo is onder meer de de opleiding korter en mogen ze geen vuurwapen dragen – en vertelden ze dat hun jonge leeftijd een voordeel is, juist omdat ze vaak met jongeren werken. “En bekeuren is niet leuk, we geven altijd eerst een waarschuwing.” Roy won de quiz met 3-2.

Door het slechte weer moest Theo van Duren, die in Oost-Brabant woont, verstek laten gaan. De rol van columnist werd ingevuld door Pol van der Zwalm, sinds een half jaar de chef-kok van Ons Thuis. Hij vertelde dat Kathleen van Gorp bij zijn aantreden zei dat er bij Ons Thuis twee dingen belangrijk zijn: de bal bij Spraakvermaak en de erwtensoep. Hij nodigde iedereen uit vanaf volgende week de soep, volgens nieuw Bredaas/Terheijdens/Wagenbergs recept te komen proeven.

Ook uit Oost-Brabant kwam commissaris van de koning Wim van de Donk, al was hij dan door zijn chauffeur naar Terheijden gebracht. Hij zei dat hij onderweg veel ongelukken gezien had. Van Beest begon met de vraag waarom Van de Donk geen ministerspost in het kabinet Rutte III heeft. “Ik geef toe, het streelde wel mijn ego dat mensen mij noemden. Maar mijn hart ligt toch bij Brabant.” Of hij interesse heeft in een post in Europa? Daar zei Van de Donk niet direct nee tegen. “Brussel was vroeger de hoofdstad van Brabant. Europa houdt me erg bezig. Brussel is belangrijk voor Brabant.” Waarna hij vertelde over zijn veelvuldige contacten met de Belgen om zaken in de grensregio goed te regelen als het gaat om bijvoorbeeld hulpdiensten of grensarbeiders.
Natuurlijk kwam het gesprek op de criminaliteit in Brabant. “In Brabant hebben we een taskforce. Criminaliteit bestrijden is niet alleen een zaak van het Openbaar Ministerie, maar juist ook van gemeenten en bijvoorbeeld de Belastingdienst. Als je een jonge gast ziet die niet werkt, maar wel een paar panden op zijn naam heeft staan… Tien kapperszaken op een rij waar nooit iemand binnen zit… Een boer die het aanbod krijgt een lege stal te verhuren, dat weigert, en dan een paar weken later een sms’je krijgt ‘we weten waar je kleinkind op school zit’… We moeten met z’n allen alert zijn. In Brabant hebben mensen lef, ze zijn ondernemend. Dat geldt helaas ook voor criminelen.”
Van de Donk legde ook de link met gemeenteraden. “Criminelen zijn slim, ze huren auto’s in plaats van dat ze zelf een auto hebben, ze weten welke makelaars en notarissen niet te veel vragen stellen, ze proberen raadsleden en wethouder voor hun karretje te spannen. Ze zullen niet zelf in een gemeenteraad gaan, maar hebben stromannen. Politieke partijen moeten zich daar bewust van zijn. Ze moeten ook transparant zijn, laten zien waar hun geld vandaan komt.”
De commissaris van de koning is echter geen pessimist. “Er is veel onrust en onzekerheid in de wereld. Maar ik spreek heel veel mensen. Als ik met jonge mensen praat, merk ik dat ze heel bewust bezig zijn met de toekomst. Met plannen en innovaties. Dat geeft vertrouwen.”

Tussen alle gesprekken door was er muziek van gitarist Bart Pullens en trompettist Bert Lochs die mooi en ingetogen een cover en een eigen nummer van Pullens speelden. En zoals altijd was er het actuele slotlied van Mix.

De foto’s zijn zoals altijd van de hand van Tien Mureau.

Fotoalbum

commissaris van de koning Wim van de Donk dokter Braat Jade Adan Sneeuw