14/12/2014: Bisschop en Bakker vermaken publiek
TERHEIJDEN – Presentator Dik van Beest van Spraakvermaak begon de 47e aflevering met het voorlezen van een email van Jacobine Geel. Ze verontschuldigde zich dat ze niet kon komen omdat ze ziek was. Desondanks was het toch een boeiende middag in de zaal van Ons Thuis in Terheijden met gasten als Ton Zwinkels, Harry Bakker en bisschop Jan Liesen.
Gastpresentator was Miriam Schrauwen, parttime onderwijzeres en parttime werkzaam op een makelaarskantoor. Ze zei al jong te weten dat ze juf wilde worden, maar begint het werk in de huizenmarkt ook steeds leuker te vinden.
Daarna was er aandacht voor Vluchtweg en de actie Offer je Koffer. De makers van The Passion Drimmelen, nu verenigd in de Stichting Drimmelen Connect, brengen rond 70 jaar bevrijding weer een spektakelshow in de gemeente en hebben daarvoor oude koffers nodig. Ze deden een oproep deze in te leveren. Meer informatie is te vinden op www.drimmelen-connect.nl.
Toen het begon het programma echt, traditiegetrouw met de fotogast. Deze keer was dat Ton Zwinkels. Hij is manager bij de Westlandse Plantenkwekerij in de Plukmadese polder. Hij toonde foto’s van het product dat nu actueel is: kerststerren. Maar hij toonde meer: Zwinkels is tien jaar betrokken geweest bij kinderopvang Eskadee. Daarvan neemt hij deze week afscheid als voorzitter. Wel met pijn in het hart. “Het is een bijzondere club mensen, een mooie organisatie.” Hij gaat het echter niet rustiger aan doen, want hij verruilt het voorzitterschap daar voor dat van het BND, het Bedrijven Netwerk Drimmelen. Daarbij zijn zo’n driehonderd ondernemers uit de gemeente aangesloten, van groot tot klein. Het doel van het netwerk is een volwaardige gesprekspartner voor de gemeente te zijn. “De gemeente kan ons nog wel iets serieuzer nemen.”
Ook toonde hij foto’s van zijn gezin en met name zijn vrouw Renate. Zij was enkele jaren geleden in beeld als wethouder, maar borstkanker gooide roet in het eten. “Gelukkig gaat het nu weer goed. Dat is het allerbelangrijkste.”
De quiz werd gespeeld door de klussers Ad de Craen en Jos van Wonderen. Na de reguliere zes vragen was de stand gelijk. De shootout moest uitkomst bieden en uiteindelijk mocht Ad de Craen de trofee mee naar huis nemen.
De volgende gast op het podium was de nieuwbakken wethouder Harry Bakker. Hij komt in de plaats van de zieke Janus Oomen. Hij vertelde dat de Lijst Harry Bakker bij het aangaan van de coalitie al had besloten dat Oomen zijn termijn niet zou uitdienen. “Er was geen periode genoemd. Janus zou zelf aangeven wanneer hij het tijd vond. Dat gaf mij de gelegenheid de nieuwe raadsleden in te werken. Nu is Janus helaas ziek geworden en moest hij gedwongen stoppen.” Of Bakker geleerd heeft van zijn eerdere periode als wethouder, een functie die hij toen moest neerleggen vanwege problemen. “Ik heb nu veel meer ervaring. Als bestuurder kun je echt wat doen. De gemeente is geen bolwerk dat niets wil. We willen vooruit met de gemeente Drimmelen en daar wil ik aanbijdragen.”
Angelina Schets ging vervolgens in Staartvermaak op pad met rattenvanger Peter Fens. Hij vertelde hoe schadelijk het dier is voor de dijken en liet verschillende beesten zien. Ook twee gevangen ratten in een klem kwamen in beeld. En ook Angelina zelf, die onderuit ging in het water bleef niet onopgemerkt.
De column was er een in het dialect, van Gertjan van Oorschot, eigenaar van camping Oud-Drimmelen. Hij vertelde over zijn leven als kind op de boerderij van zijn ouders. In de winter gingen ze met de slee van d’n dijk en schetsen. Z’n moeder poetste schoenen, de aanrecht en de gezichten van haar kinderen met d’n schotteldoek. Wie een vertaling wilde, kon die afloop van Spraakvermaak krijgen.
Bisschop Jan Liesen, geboren en getogen in Oosterhout, was de laatste gast van de middag. Hij was op de fiets vanuit Breda gekomen. “Het is mooi weer, toch?” Hij ging in op het dalende kerkbezoek. “Het geloof steunt op drie pijlers, het vieren, het leren en het doen”, zo hield hij de zaal voor. “De laatste tijd lijkt het wel of er alleen maar aandacht is voor de vieringen. Maar net als een kruk omvalt als een van de drie poten het begeeft, is dat met de kerk ook. Mensen moeten weer leren. Ik denk dat er al twee generaties zijn die geen godsdienstonderwijs meer hebben.”
Of de katholieke kerk wel voldoende met de tijd mee is gegaan, wilde Van Beest weten. Liesen ziet veranderingen, maar die gaan langzaam. “De rol van de vrouw in de kerk is wel aan het veranderen”, zei de bisschop. “Ik ben gevraagd voor de theologiecommissie in Rome. In die club van ongeveer dertig mensen zitten ook vrouwen. Dat was dertig, veertig jaar geleden ongekend.” Ook de acceptatie van homo’s door de kerk kwam aan bod. In dit verband gebruikte Liesen het woord tochtgenoten. “We zijn als mensen onderweg. Iedereen heeft onderweg de ander nodig. Fundamenteel is dat de mens vrij is. Dat moet je respecteren.”
De bisschop vertelde ook over zijn pelgrimstocht naar Polen, nog niet zo lang gelden. Zo’n zevenhonderd mensen maakten die reis met hem. “Dan kom je met mensen in gesprek. Bruggen bouwen is belangrijk.”
Kerksluitingen gaan hem aan het hart. “De kerk waar mijn vader begraven ligt moet dicht. Dat vind ik erg.” Of kerken dan ook voor andere doeleinden gebruikt mogen worden? “Moet je er een showavond van maken?”, vroeg hij zich af. “Je moet wel laten weten waarvoor het is. Misschien kan zo’n avond geopend worden door de pastoor, met een gebed. Zolang dan duidelijk is waar het om gaat. De parochie bepaalt dat. Dat is weer dat leren, het doen.”
De bisschop kon het publiek ook nog gerust stellen: Kerstliederen als Stille Nacht en De Herdertjes Lagen bij Nachte, mogen gewoon gezongen worden in de kerk. “Dat doe ik zelf ook.”
Enige spraakverwarring was er aan het eind van het gesprek. De bisschop zei dat de kerk niets te verbergen heeft, waar hij bedoelde te zeggen dat de kerk niets te verbergen zou moeten hebben. Het misbruik door geestelijken mag niet in de doofpot. “Daar zijn we nog steeds mee bezig. We moeten transparant zijn. Ik ben dat ook aan mezelf verplicht. Als ik in God geloof, heb ik niks te verbergen.”
Muziek deze middag was er van Jan Huijbregts uit Wagenberg. Hij is de zanger van coverband LINC. Met deze band staat hij in de Beneluxfinale van de Clash of the Coverbands.
En zoals altijd zong Mix, deze keer echter maar met z’n drieën, het slotlied.
Foto’s gemaakt door Tien Mureau