12/10/2014: Volle gevarieerde eerste Spraakvermaak van het seizoen
TERHEIJDEN – Spraakvermaak heeft het achtste seizoen afgetrapt met een zeer gevarieerde en zeer volle aflevering. Traditiegetrouw opende burgemeester Gert de Kok van Drimmelen het seizoen. Hij noemde Spraakvermaak ‘een van de pareltjes van de gemeente’.
Daarna kreeg Spraakvermaakvoorzitter Petra Kimmel van Isabelle Prohn van de Rabobank officieel de cheque overhandigd van het Stroomversnellingsfonds van de bank. Die had een waarde van 4500 euro. Het geld had Spraakvermaak al eerder gehad. Dat heeft de redactie bijgelegd, zodat twee camera’s aangeschaft konden worden. Die staan nu opgesteld in de zaal en de beelden van wat zich op het podium afspeelt worden geprojecteerd op een scherm, zodat de mensen achter in de zaal beter kunnen zien wat er voor in zaal gebeurt. Dit initiatief werd goed ontvangen.
Prohn bleef daarna op het podium. Ze was gastpresentator deze middag. Ze vertelde dat Rabobank Amerstreek nu goed past. “Er komen nog steeds mensen naar onze kantoren. Ik verwacht niet dat Rabobank op korte termijn nog kantoren zal sluiten.”
De eerste gast die zij en presentator Dik van Beest ontvingen was oud-wethouder Marijke Vos. Zij was de fotogast. De tien foto’s die ze liet zien bestrijken een groot deel van haar leven. Van haar opleiding tot verpleegkundige, haar eerste stappen in de politiek, haar vrijwilligerswerk, haar wethouderschap en de Biesbosch. Ze zei een moeilijke periode doorgemaakt te hebben toen wethouders geen deel meer uitmaakten van de raad. “Het werd in Drimmelen te dualistisch. Je moet als raad en college toch problemen oplossen door samen te werken. Gelukkig is dat uiteindelijk goed gekomen en kwam het plezier in het werk weer terug.” Nu houdt Vos zich bezig met advieswerk voor plattelandsontwikkeling.
Meerkampkampioene Nadine Broersen uit Dongen was de tweede gast die aanschoof. Ze is door de internationale atletiekunie uitgeroepen tot winnares van het mondiale meerkampklassement. Aan die prijs hing een waarde van 30.000 dollar. En ze werd uitgenodigd door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Wat is nu belangrijker, vroeg Van Beest. Dat vond Broersen toch het winnen van de titel zelf. “Al is het geld ook belangrijk, want ik moet leven van mijn sport.” Dat was meteen, zei ze ook eerlijk, een drempel geweest om naar Spraakvermaak te komen. “Normaal vraag ik geld voor dit soort optredens. Maar ik zag op jullie site dat de Jumbo sponsor is.” ‘Dus misschien een levensmiddelenpakket ;-)’ had ze ge-sms’t.
Daarna ging het over serieuzere zaken. Broersen zei indoor en outdoor atletiek even leuk te vinden. Ze ziet voor zichzelf nog mogelijkheden zich te verbeteren. “Theoretisch gezien zouden er nog 300 punten bij moeten kunnen, maar dat zou een perfecte meerkamp betekenen en dat is misschien iets te veel gevraagd. Maar er is ruimte voor verbetering. Daar ga ik voor, op weg naar Rio 2016.” De atlete zei zich niet, zoals collega Dafne Schippers, te willen specialiseren. “Een onderdeel is maar saai.”
Aan het eind van het interview kreeg ze onder luid applaus toch het levensmiddelenpakket en de uitnodiging om in oktober 2016 haar medaille te komen laten zien.
De quiz werd gespeeld door Joost Pieterman en Riebert Verheugen van Omroep Drimmelen. Ze kregen vooral vragen over hun landelijke en internationale collega’s. Na afloop was de stand 3-3, waardoor de shoot-out uitkomst moest bieden. Verheugen ging met de Spraakvermaaktrofee naar huis.
De rubriek Straatvermaak is dit seizoen omgedoopt tot Staartvermaak. Deze keer stond de koe centraal. Angelina Schets bezocht het bedrijf van Niels Mureau. Hij vertelde van alles over de natuurlijke manier waarop hij zijn koeien grootbrengt. “Stress is niet goed voor koeien. Je proeft dat aan de kwaliteit van het vlees.”
Daarna droeg Wim Daniëls zijn column voor, maar pas nadat hij door het publiek toegezongen was. Hij was de dag ervoor jarig geweest. De taalkenner liet de zaal lachen om een tweet van radio-dj Ruud de Wild die begon met het woordje ‘huh’.
Aan tafel vertelde Daniëls over zijn nieuwste boek, het honderdste van zijn hand, ‘De taal achterna’. Hierin onderzoekt hij waar zijn interesse voor taal vandaan komt. “En toen kwam ik erachter dat in er in 1510 iemand geboren is Aarle-Rixtel, waar ik zelf ook geboren ben. Deze Arnoldus Eyndhoudt studeerde onder meer en Parijs en Italië en kwam daar in contact de drukker Lorenzo Torrentino, Laurens van den Beek, rond 1500 geboren in Gemert! In Nederland hadden ze elkaar nooit ontmoet, Italië dus wel.” Hij vertelde het op zo’n manier dat de zaal twijfelde. “Jullie geloven mij niet hè? Het is ook niet waar hoor! Maar het is wel waar!”
Een serieuzer onderdeel van het gesprek ging over de waarschijnlijk laatste papieren editie van de Dikke Van Dale die volgend jaar verschijnt. Daniëls verwacht dat woordenboeken voortaan alleen nog online zullen verschijnen. “Daar kun je alles kwijt. In een papieren woordenboek moet je altijd keuzes maken.” Of het woord Spraakvermaak ook in de Van Dale komt, vroeg Van Beest. Waarop Daniëls uitlegde dat Spraakvermaak een eigennaam is. “Ga met Spraakvermaak het land in en zorg dat het een soortnaam wordt, met een kleine s. Dan komt het helemaal goed.”
De laatste gast die deze middag het podium beklom was journalist/schrijver Tim Overdiek. Hij werkte jaren voor de NOS in Washington en Londen en is nu eindredacteur online van de omroep.
Ook hij had zijn twijfels of hij de uitnodiging van Spraakvermaak aan moest nemen. Overdiek is namelijk ook schrijver van het boek ‘Tranen van Liefde’ over de tijd nadat zijn vrouw overleed aan de gevolgen van een verkeersongeluk. “Ik heb echter niet het gevoel dat ik mijn boek de boer op moet. Het boek moet voor zich spreken. Maar ja, ik zag jullie website en zag dat jullie gesponsord worden door Jumbo…!”
Daarom ging het in het begin van het gesprek over zijn werk. En over de journalistieke keuzes die NOS maakt, anders dan bijvoorbeeld de Vlaamse VRT die geen beelden van de onthoofdingen van IS laat zien. “Ik denk dat dat een journalistiek foute keuze is. Ook bij ons is er discussie geweest. Of we door het tonen van de beelden niet te veel propaganda van IS uitzenden. Maar het belangrijkste is toch: zo’n onthoofding is nieuws. Dat moet je laten zien.” Ook had Overdiek complimenten voor de commerciële omroepen. “RTL is goed in staat het nieuws vanuit de mensen te brengen. Daar kunnen wij op sommige momenten nog van leren. Hoewel het achtuurjournaal natuurlijk wel een instituut is. Dat moet niet te los worden.”
Overdiek zei dat hij nog steeds mails krijgt naar aanleiding van zijn boek dat in 2010 verscheen. “Er zijn wel boeken van vrouwen, over weduwe-zijn. Boeken van mannen die weduwnaar zijn worden zijn er nauwelijks. Ik ben begonnen met een dagboek, omdat ik wel vermoedde dat ik vijf jaar na het ongeluk nog nauwelijks zou weten hoe het toen was. Mijn zoon zei op een bepaald moment ‘je kunt er een boek van maken’. Zo gebeurde het. En als mensen mij mailen dat ze iets aan het boek hebben gehad, ben ik daar nog steeds heel blij mee.”
De muziek tussendoor was van Terheijdenaar Dick Boden, die een keer solo zong en een keer met de Terheijdense zangeres Eveline. Het slotlied was zoals gebruikelijk van Mix.
De foto’s zijn ook dit seizoen gemaakt door Tien Mureau