11/01/2015: Passievolle Prem in Spraakvermaak

TERHEIJDEN – De koude wind van afgelopen zondag weerhield bezoekers er niet van naar de eerste Spraakvermaak van 2015 bij Ons Thuis in Terheijden te komen. Een bomvolle zaal zag gloedvolle gasten met passie spreken over wat hun raakt, onder anderen emeritus-hoogleraar fiscale economie Leo Stevens en radio- en tv-maker Prem Radhakishun.

1565

Gedrevenheid ook bij de gastpresentator van deze middag, Ad van Wesel. Hij is voorzitter van de Madese carnavalsstichting de Mayenèrs en in het dagelijks leven ‘animal nutritionist’ bij het Amerikaanse bedrijf Cargill. Daarvoor geeft hij over de hele wereld, maar vooral in het Verre Oosten adviezen over hoe met name varkens het beste rijp voor de slacht te krijgen zijn. “Daarbij gaat het ook om dierenwelzijn, maar de markt vraagt soms nog steeds om de spreekwoordelijke plofkip”, zei hij. Carnaval is een andere passie van Van Wesel. “Carnaval is op zich niet veranderd in de afgelopen twintig jaar. Het is een feest van gelijkheid. Wel jammer is het dat er steeds meer regels komen voor de bouwclubs. Zo wordt het moeilijker een mooie optocht neer te zetten.”

1542

Zoals gebruikelijk was de eerste gast die presentator Dik van Beest en Van Wesel ontvingen de fotogast, deze keer Ria Lodewikus. Ze liet foto’s zien van het grote gezin waar ze vandaan komt en waar ze warme herinneringen aan heeft. Minder prettig denkt ze terug aan haar tijd op kostschool. “Ik wilde altijd al de verpleging in en dat is ook gelukt. Maar nonnen heb ik nooit graag verpleegd.” Het belangrijkste deel van haar verhaal ging echter over de twee niertransplantaties die ze heeft ondergaan. Ze vertelde over de verschillende manieren van dialyseren en hoe lang mensen op een wachtlijst staan voor ze getransplanteerd kunnen worden. Lodewikus zei ook veel steun gehad te hebben van lotgenoten, met wie ze een deel van de route naar Santiago de Compostela heeft gelopen.

Emeritus-hoogleraar fiscale economie professor Leo Stevens schoof daarna aan op het podium. Hij presenteerde in december zijn boek ‘100 jaar inkomstenbelasting, hoe nu verder’ waarin hij een vereenvoudiging van het belastingstelsel voorstelt. De Nederlandse belastingdienst functioneert goed, zegt hij. Al denkt wel dat het hier en daar beter kan. Waar het zeker beter, en ook efficiënter en eenvoudiger kan, is het systeem dat nu in Nederland geldt. Aan de hand van voorbeelden, onder meer investeringsaftrek, giftenaftrek en vlaktax zette hij zijn mening kracht bij.

Of Nederland veel geld misloopt, doordat er wordt gefraudeerd met belastingen, was de vraag. Dat ontkende de professor. “De belastingdienst is er als de kippen bij als ze het idee hebben dat het niet goed gaat. Bovendien draaien er dan andere mensen voor op, dus degene die fraudeert, draait een ander een loer. En een eenvoudiger systeem voorkomt fraude.” En of we niet allemaal zo min mogelijk belasting willen betalen? “Nee, kijk maar naar de Verenigde Staten. Daar betalen burgers veel minder belasting, maar moet je zelf enorme bedragen betalen als je kind wil studeren.” Stevens hoopt dat de discussie op gang komt en dat mensen politici erop aanspreken het belastingstelsel te vereenvoudigen.

1550

In de quiz speelden de bierbrouwers René Schokker en Ramses Snoeij. Schokker is hobbybrouwer en voorzitter van de stichting Vrienden van het Puzzelbad. Hij hoopt met de verkoop van zijn bier, Puzzelaer –vanaf volgende week verkrijgbaar– extra inkomsten voor het zwembad te genereren. Snoeij brouwt in Hooge Zwaluwe verschillende bieren. Hij hoopt meer variatie in die bierwereld te krijgen. Snoeij ging ervandoor met de Spraakvermaaktrofee, hij won de quiz met 5-4.

Staartvermaak had deze keer de hond centraal staan. Angelina Schets bezocht daarvoor Laura Kassels van de Lorinahoeve in Made, waar allerlei huisdieren, maar vooral honden kunnen logeren als hun bazen met vakantie zijn. Kijkers kregen een goed beeld hoe het er achter de schermen van het dierenpension aan toe gaat. Veiligheid, zowel voor de medewerkers als ook voor dieren zelf gaat boven alles.

In zijn column keek Ronald Kustermans uit Wagenberg vooruit naar het jaar 2015. Het jaar was slecht begonnen, voor hem zelf, want hij had geen winnend lot, en in het algemeen, gezien de gebeurtenissen in Parijs. Hij voorziet ook problemen met de nieuwe zorgwet WMO, waarheen met oma. En hoopt dat het desondanks voor iedereen een mooi jaar wordt.

1561

Voormalig advocaat en radio- en televisiemaker Prem Radhakishun was de laatste gast van de middag. Het gesprek kwam wat stroef op gang toen Van Beest wilde vertellen dat zijn voorbereiding ver de mist inging door de gebeurtenissen in Parijs. “Voorbereiding? Dat moet je niet doen! Je moet onbevangen het gesprek in!” Ad van Wesel pakte het stokje over: “Ik haatte je bijna toen je zei dat Sinterklaas niet bestaat en ging van je houden toen je zei dat Allah niet bestaat.” “Het zijn beide sprookjes”, vond Prem. “Ik geef mijn mening, mensen vragen mijn mening. En je kunt veel zeggen over mij of het met mij oneens zijn, maar ik vertel nooit leugens.”

Hij vertelde over zijn goede vriend Theo van Gogh, vermoord om zijn mening. “Hij beledigde alle geloven. Ik ben hindoe, dat was het enige geloof waar hij het niet over had. Ik had bijna een kort geding aangespannen wegens discriminatie.” Prem zei dat de jihadisten met hun terreurdaden in Parijs het tegendeel bereiken van wat ze beogen. “Er lopen meer dan een miljoen mensen te demonstreren in Parijs, vandaag.”

1567

Daarna hield te radio- en tv-maker een gloedvol betoog tegen de NOS. Dat was op de vraag waarom hij gestopt was radio te maken voor Radio1. “De NOS wordt gefinancierd met belastinggeld. Dan moeten wij, radiomakers, radio maken voor de luisteraars. Niet voor wat de dikbetaalde zendermanagers willen of wat de grachtengordel wil of wat hun vriendjes willen. Maar ze zitten alleen maar de hele dag te vergaderen, zonder oog te hebben voor de luisteraar.”

Het grootste probleem is volgens Prem op dit moment het wantrouwen onder de bevolking. “Dat lijkt welhaast geïnstitutionaliseerd. We moeten meer vertrouwen hebben.”

Ook ging het nog over het televisieprogramma ‘Geld maakt gelukkig’, waarin Prem optreedt als deskundige. “Hierin laten we zien hoe mensen in de schulden komen en wat ze kunnen doen om eruit te komen. Nee, is het geen entertainment over de rug van zielige mensen. We willen met entertainment duidelijk maken wat er mis gaat in de samenleving, wat voor problemen er zijn. We doen niet aan valse sentimenten.”

Zoals altijd zong Mix, dit keer zonder Jeannette van der Aa die met vakantie was, het slotlied. De muziek tussendoor en ook na afloop was, tot groot genoegen van heel veel bezoekers, van het kwartet Bart Pullens, Kaz Lux, David de Mares Oyens en Mark Eshuis.

bbblbbbr
1571
1572
1573
1574
1575
1576
1538
1539
1540
1541
1542
1543
1544
1545
1546
1547
1548
1549
1550
1551
1552
1553
1554
1555
1556
1557
1558
1559
1560
1561
1562
1563
1564
1565
1566
1567
1568
1569
1570
1571
1572
1573
1574
1575
1576
1538
1539
1540
1541
1542
1543

De foto’s zijn zoals altijd gemaakt door huisfotograaf Tien Mureau