09/11/2014: Van Zetten en Samsom trekken volle zaal

TERHEIJDEN – De tweede Spraakvermaak van dit seizoen trok veel publiek naar Ons Thuis in Terheijden. Deze mensen kwamen voornamelijk voor turncommentator Hans van Zetten en PvdA-leider Diederik Samsom. Maar ook oud-burgemeester Jan van Maasakkers en zanger Collin bleken hun fans te hebben.

Gastpresentator deze middag was José van Bakel. De geboren en getogen Madese staat voor de klas in Geertruidenberg. In haar jeugd turnde ze. In 1976 was ze Nederlands kampioene bij de junioren en ze turnde op hoog niveau tot een brommerongeluk daar een eind aan maakte. “Ach, ik weet niet hoe het gelopen zou zijn. Als ik verder was gegaan met turnen had ik naar Papendal gemoeten en bij een gastgezin moeten wonen. Ik bleef liever op de boerderij.”

09/11/2014 Jan van Maasakkers

De fotogast is traditioneel de eerste gast van de middag en dat was deze keer oud-burgemeester van Terheijden Jan van Maasakkers. Hij kwam in 1974 en was toen met zijn 29 jaar de jongste burgemeester van Nederland. Hij pareerde met groot gemak de kritische vragen van Dik van Beest over de bestuurscultuur in Gemert, waar hij later burgemeester was. Uit een onderzoek kwam naar voren dat de politiek ‘rot’ was en Van Maasakkers een ‘zonnekoning’. “Ik ben graag een inhoudelijke burgemeester. Burgemeesters moeten de kar trekken, leiding geven. Dat deed ik bijvoorbeeld met de q-koorts. Ik ben geen burgemeester die alleen linten doorknipt. Tja.” Waarmee hij maar wilde zeggen dat hoge bomen veel wind vangen.

Hij toonde veel foto’s uit zijn Terheijdense tijd, van oude colleges, maar bijvoorbeeld ook van de kleuterschool waar hij zijn kinderen naar toe bracht. Ook een foto van een werkbezoek van toen nog koningin Beatrix aan Gemert kwam voorbij. “Dat heeft er veel goed aan gedaan q-koorts op de kaart te zetten.”

09/11/2014 Hans van Zetten

De tweede gast die Van Beest en Van Bakel ontvingen was turncommentator Hans van Zetten. Hij begon met felicitaties aan Van Beest. Van Zetten zei vaker uitgenodigd te worden voor allerlei praatprogramma’s, maar gaat daar niet naar toe. “Het gaat toch om de sport, niet zo zeer om mij.” Hij ging ook niet toen Humberto Tan hem uitnodigde aan tafel te komen met oud-turnkampioene Verona van de Leur. Of hij denkt dat zij nog een comeback kan maken? Van Zetten had die vraag verwacht en een column meegenomen die hij geschreven had voor Turnsport.nl. “Turnfans hebben inmiddels Ekpe Zonderland in hun armen gesloten. Alleen de media geloven nog in sprookjes”, was zijn conclusie.

Ook ringenkampioen Yuri van Gelder ziet hij niet meer op een internationaal podium. “Maar let wel, hij traint nog steeds en gaat ervoor. Van Gelder hoort nog steeds bij de beste acht van Europa.” Voor rekstok-kampioen Epke Zonderland ziet hij nog wel medailles in het verschiet. “Dat is ook strategie. Epke deed drie vluchtelementen achter elkaar. Of hij er vier kan, zullen we zien als de concurrentie net zo ver is als Epke nu.”

Behalve sportcommentator is Hans van Zetten ook raadslid voor de VVD. Hij maakt zich hard voor meer sport op school. “Gewoon basisdingen, rennen, rollen, ballen gooien en vangen. Goed leren bewegen, door een vakleerkracht. Dat brengt cognitieve prestaties ook op een hoger niveau. Bijna alle scholen hebben een gymzaal, maar die wordt daarbuiten niet gebruikt. Sport en onderwijs moeten beter geïntegreerd worden. Daar moet bij de bouw van scholen rekening mee gehouden.”

Van Zetten hoopt erbij te zijn als de Olympische Spelen in 2016 in Rio gehouden worden. “In het begin werd mij wel eens verweten dat ik te enthousiast was. Maar sport is nu eenmaal emotie en ik ben nog steeds niet ontslagen.”

09/11/2014 Angela Otjens en Miriam Duijvestijn

De quiz werd daarna gespeeld door de schoonheidsspecialisten Angela Otjens en Miriam Duijvestijn, beiden uit Terheijden. Otjens won de quiz met één punt verschil.

Staartvermaak stond deze keer in het teken van het paard. Angelina Schets was naar De Bascule in Lage Zwaluwe gegaan, waar ruiters allerlei trainingen kunnen volgen. Joke Schotel vertelde over fysiotherapie en sportmassage voor paarden en over de sfeer die De Bascule uit wil stralen. Het paardencentrum viert het vijf-jarige bestaan volgend jaar met een open dag.

09/11/2014 Theo van Duren

Columnist Theo van Duren komt elk seizoen wel een keer naar Spraakvermaak. Zijn column had als titel ‘De Liefde’. Van Duren vertelde een verhaal over het mooiste meisje in Frans dorpje, veertig jaar geleden. Hoe hij dacht geen kans te maken en als vertaler de versierpogingen van zijn kameraden saboteerde. Hoe hij erachter kwam dat het meisje pas 15 was. En hoe hij nu, veertig jaar later, als hij ’s ochtends naast haar wakker wordt, haar nog steeds ziet als dat mooie meisje van 15.

09/11/2014 Diederik Samsom

De laatste gast van de middag PvdA-fractieleider in de Tweede Kamer Diederik Samsom. Hij toonde zich aangenaam verrast over de volle zaal en noemde dat ‘Brabant op z’n mooist’. Van Beest begon met Greenpeace-verleden van Samsom. “Die tijd mis ik wel eens”, zei Samsom. “Je vindt dat iets aandacht moet hebben, bedenkt een actie en voert die uit. Missie geslaagd. Maar je komt er ook achter dat je niets verandert. Dan moet je toch echt bij de politiek zijn”, zei de oud-actievoerder die bij al die acties ongeveer tien keer gearresteerd is. “Maar ik ben nooit berecht.”

Daarna ging het vooral over de politiek. Samsom denkt niet dat het kabinet Rutte-II ermee moet stoppen als bij de verkiezingen voor Provinciale Staten, in maart, blijkt dat de VVD en de PvdA geen meerderheid meer halen. “Die meerderheid is er nu in de Eerste Kamer ook niet. Voor elk voorstel moeten we ons best doen, dus dat blijft zo. Er zijn bovendien allerlei ontwikkelingen gaande, denk aan zorg, de woningmarkt, de belastingherziening. Die liggen stil als je nu de stekker uit het kabinet trekt. En dat zijn zaken die al veel te lang zijn blijven liggen. Vijftien jaar geleden was al duidelijk dat er iets moest veranderen op het gebied van zorg. Alle kabinetten hebben dat zich voor zich uit geschoven. Niemand durfde het aan. VVD en PvdA pakken hun verantwoordelijkheid. Als je nu stopt, wordt de onduidelijkheid voor de mensen die zorg nodig hebben alleen nog maar groter. Je moet niet weglopen als het moeilijk wordt.”

Van Beest wilde niet beginnen over de demente moeder van staatssecretaris Martin van Rijn die niet goed behandeld wordt in een Haags tehuis. De PvdA-leider gooide het balletje zelf op: “Weet je dat de directeur van dat tehuis 2,3 miljoen euro per jaar verdient?”, vroeg hij tot ontzetting van de zaal. “Op initiatief van de PvdA is er onlangs een wet aangenomen waar staat dat bestuurders van dergelijke organisaties niet meer mogen verdienen dan een minister, 180.000 euro. Dat lijkt me heel goed betaald voor deze functie. Maar ja, de PvdA heeft zich in het verleden ook hard gemaakt voor arbeidscontracten. Dat die contracten iets voorstellen. Dat betekent wel dat je dit niet meteen terug kunt draaien. Maar we zijn zeker op de goede weg. Daar ben ik trots op.”

Als laatste gaf Van Beest Samsom de gelegenheid de zaal uit te leggen waarom mensen bij de provinciale verkiezingen op de PvdA moeten stemmen. “Nou moeten… De mensen hier moeten vooral bedenken wat ze voor Brabant belangrijk vinden. Economisch, wat betreft infrastructuur, megastallen, boring naar schaliegas. En als ze kiezen voor een zorgzame samenleving, met een stevige publieke sector, waar mensen nog wat over hebben voor elkaar, dan zijn ze bij ons aan het juiste adres.”

09/11/2014 de zaal

Voor Spraakvermaak was er muziek van het duo Biloute. Tussendoor en ook na afloop zong Collin uit Made. Hij bracht, tot groot genoegen van de bezoekers in de zaal, onder meer zijn klassieker ‘Het Biesboschlied.’ Zoals gebruikelijk zong Mix het slotlied.

Foto’s gemaakt door Tien Mureau

bbblbbbr
1499
1500
1501
1502
1503
1504
1466
1467
1468
1469
1470
1471
1472
1473
1474
1475
1476
1477
1478
1479
1480
1481
1482
1483
1484
1485
1486
1487
1488
1489
1490
1491
1492
1493
1494
1495
1496
1497
1498
1499
1500
1501
1502
1503
1504
1466
1467
1468
1469
1470
1471

Bewaren