12/01/2014: Vol programma en bomvolle zaal bij Spraakvermaak

TERHEIJDEN – De eerste Spraakvermaak van 2014 kende een vol programma wat beloond werd met een zeer volle zaal. Media stonden min of meer centraal deze maand, maar er was meer. Ook de politiek kwam aan bod en ook Miss Nathalie was te gast.

2014011253

Presentator Dik van Beest begon met het rechtzetten van een fout die vorige keer in de quiz was gemaakt. Ook blikte hij terug op een aflevering in het vierde seizoen, waarin in het slotlied gezegd was dat nooit iemand uit Terheijden de eindejaarswedstrijd van Bruisend Made won. Dat was aflopen jaar wel het geval: de prijs was bij de familie Kimmel uit Terheijden terechtgekomen.

Daarna vroeg Van Beest snel gastpresentator Ellen Verhaard uit Made op het podium. Zij werkt bij Eglo Verlichting, maar is bij het publiek vooral bekend als presentator bij Omroep Drimmelen. Dat er nog steeds twee omroepen zijn in de gemeente Drimmelen is haar ook een raadsel. “Hoe we dat moeten oplossen? Ik weet het helaas niet. Maar het zou wel moeten.

Guido de Vries uit Wagenberg was de fotogast. Hij werkte jarenlang op de sportredactie van NRC Handelsblad en daarna op de redactie binnenland. Hij heeft onder meer vijftien keer de Tour de France verslagen en drie keer de Olympische Spelen. Of hij zich belazerd voelde door de wielrenners, vroeg Van Beest. De Vries legde uit dat hij al voor EPO-tijdperk naar de binnenlandredactie was gegaan. “Maar ook in mijn tijd als sportverslaggever gebruikten wielrenners doping. Natuurlijk deden wij ons werk. We keken in vuilnisbakken als een ploeg het hotel verlaten had en ik vroeg wielrenners altijd naar eventueel gebruik. We hebben nooit iets gevonden en iedereen ontkende. Ook Lance Armstrong. Maar ja, ik denk wel dat we belazerd zijn. Ik geloof ook niet dat de laatste winnaar van de Tour schoon is.” De Vries is overigens voor het vrijgeven van stimulerende middelen. “Dan zullen er wellicht doden vallen, maar heb je wel een eerlijke strijd.

De Vries liet foto’s zien van kerken. “Het gaat mij om het gebouw. Het is zonde als ze gesloopt worden.” Een verkeerde invulling van een kerk vond hij een supermarkt, een goede een theatertje. Daarna toonde hij foto’s van de rechts-extremistische en antisemitische partijen in Europa. Dat Wilders daarmee een samenwerking wil, gaat hem te ver, zeker nu Wilders de afgelopen week zo’n ophef maakte over Dan Mori, die niet met Vitesse op trainingskamp naar de Verenigde Arabische Emiraten mocht.

Een ander punt dat De Vries aansneed was de verloedering van het landschap. Hij deed dat aan de hand van foto’s van kasteel Bouvigne bij Breda en het kantoor van het waterschap dat daarachter is verrezen. Een misser van de dijkgraaf, vond hij.

Verder toonde de oud-journalist foto’s van ontwikkelingswerk en Ko de Paraplu. “Iemand kwam bij hem klagen dat de paraplu roestte. ‘Dan heb je hem zeker in de regen gebruikt’, was het gevatte antwoord van Ko.

2014011205

Vakantie in het algemeen en de mini-camping in het bijzonder stonden centraal in de quiz. Die ging tussen Johan Halters van camping Johan en Caroline in Wagenberg en Gertjan van Oorschot van camping Oud-Drimmelen. Johan won de Spraakvermaak-trofee met 5-2.

In Straatvermaak, dat dit seizoen in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen staat, was het dit keer de beurt aan Karin van den Berg van GroenLinks. Zij koos de Zonzeelse Polders als decor. Ruimte was haar motief daarvoor. “En ruimte komt ook terug in ons verkiezingsprogramma. Ruimte voor groen, voor ondernemen, voor zorg. We gaan de komende jaren voor duurzaamheid, participatie en we willen ervoor zorgen dat we de taken die we erbij krijgen van het Rijk goed uit kunnen voeren, zodat de gemeente Drimmelen een goede gemeente blijft om te wonen.

Samengaan met GroenDrimmelen en eventueel de PvdA ziet Van den Berg wel zitten. “Een groot progressief blok vind ik een uitstekend idee. Maar ja, bij GroenDrimmelen zitten ook mensen van D66 en GroenLinks en D66 hebben ook grote verschillen. Dus of dat gebeurt?

Nathalie den Dekker was de volgende gast op het podium. De Madese vertegenwoordigde Nederland de afgelopen jaren bij de Miss Tourism International-, de Miss World-, de Miss Universe- en de Miss International-verkiezing. Bij die laatste verkiezing, afgelopen december, werd ze tweede. Intussen studeerde ze rechten en haalde ze haar meesterstitel in twee richtingen. Ze ziet de missverkiezingen vooral als een unieke kans. “Het wordt altijd gezegd, maar het is echt zo: het is meer dan alleen mooi zijn, want alle missen zijn al gekozen als het mooiste meisje van haar land. Dan heeft het praatje dat je houdt toch wel invloed.

2014011216

Den Dekker vindt het jammer dat er in Nederland zo weinig aandacht is voor de verkiezingen. “De Filippijnse die Miss International is geworden, is ontvangen door de president van haar land. Nee, van Mark Rutte heb ik niks gehoord”, zei ze desgevraagd. “Maar ik probeer op een andere manier invloed uit te oefenen. Ik krijg veel uitnodigingen. Door op evenementen aandacht voor zaken te vragen, kun je veel betekenen.

Aan haar opleiding heeft ze veel gehad. “Natuurlijk, in het missen- en modellenwerk werk je met contracten. Dan komt mijn achtergrond goed van pas. Maar door dit werk ben ik er wel achter gekomen dat ik niet van 9 tot 7 op een kantoor op de Zuidas in Amsterdam wil zitten. Ik heb me ingeschreven voor de Film Academy in New York.

Of er veel haat en nijd is onder de missen, wilde Verhaard weten. “Nee”, zei Den Dekker heel beslist. “Bij de laatste verkiezing zaten we vijf weken bij elkaar. Je wordt dan geleefd en iedereen zit in hetzelfde schuitje. De rivaliteit is er pas op het allerlaatst, bij de verkiezing. Ik heb contacten met mensen uit de hele wereld. En nu, met Facebook, worden die ook onderhouden. Wie kan dat nou zeggen.

Daarna werd de uitslag van de verkiezingspoll bekendgemaakt. Net als bij de gemeenteraadsverkiezingen van vier jaar geleden, kon het Spraakvermaakpubliek ook nu bij binnenkomst stemmen. GroenDrimmelen, de Lijst Harry Bakker en de VVD staan wat de bezoekers betreft op respectievelijk 1, 2 en 3. Minder bij het publiek – “niet representatief”, noemde Dik van Beest het – liggen CAB, GroenLinks en de PvdA. Ook bij de twee volgende afleveringen van Spraakvermaak staan de stemcomputers er.

20140112Uitslag 1 20140112Uitslag 2

De hoofdredacteur van de VARA-gids, Cécile Koekkoek, was de volgende gast op het podium. De oud-Bredase ziet de oplage van haar blad teruglopen. Haar strategie is nu het blad houden zoals het is. “Geen grote veranderingen, dan zeggen mensen op.

Koekkoek kan putten uit een keur aan columnisten als Paul Witteman en Youp van ’t Hek. Zelf schrijft ze de sportcolumn. Dat valt niet altijd goed bij mannen. “Mannen denken zij als enige sportjournalist kunnen zijn. Dat slaat natuurlijk nergens op. Vrouwen kunnen dat net zo goed”, zei ze, wat haar applaus uit de zaal opleverde.

2014011227

Dat de VARA fuseert met BNN raakt haar nauwelijks. “De twee omroepen blijven hun eigen programma’s maken. De eigen identiteit blijft. En dat we dan achter de schermen hetzelfde gebouw delen en dezelfde salarisadministratie hebben, dat maakt niet uit. Voordeel is wel dat de mensen bij BNN gemiddeld wat jonger zijn. Bovendien maakt het niet zo uit wie een programma maakt, als het maar een goed programma is.

Aan het eind van het gesprek kwam haar oude liefde NAC nog aan de orde. “Ik zit tegenwoordig vaker op de tribune bij Ajax, maar is er toch meer sfeer bij NAC. Verhuizen is niet aan de orde. Daarvoor is de afstand Breda Hilversum te groot.

Columnist was ondernemer Paul Smits. Hij had het over verandering. Goed omgaan met energiebronnen, meer samenwerken, meer delen, was zijn visie op de toekomst. En o ja, of de Rabobank dat het kantoor in Terheijden voor een symbolische euro aan de gemeente kon verkopen, zodat er eindelijk een echt plein in het dorp kan verrijzen.

2014011235

MAX-baas Jan Slagter was de laatste gast van de middag. Hij was de grote man achter de demonstratie tegen de bezuinigingen op de publieke omroep in oktober. Mede daardoor is die bezuiniging gehalveerd. “Toch moeten omroepen ongeveer een derde inleveren. 200 miljoen uit een beslissing van het kabinet-Rutte-I en nu toch nog 50 miljoen uit het kabinet-Rutte-II. Dat gaat iedereen merken. Programma’s worden korter of verdwijnen helemaal. Dat is een slechte zaak.

Slagter pleitte voor de herinvoering van het Kijk- en Luistergeld. “Dat is in 2000 gefiscaliseerd. Nu gaat het op de grote hoop. Als je Kijk- en Luistergeld terug invoert, kunnen mensen beslissen of ze de publieke omroep willen zien. Hoe democratisch wil je het hebben? Voor de kabelaars is het heel simpel: als mensen niet betalen, gaat de knop om en kunnen ze Nederland 1, 2 en 3 niet meer ontvangen. Maar dan moet dat geld wel direct naar de omroepen.

2014011239

Leden vindt Slagter nog steeds heel belangrijk voor een omroep. “Die brengen geld binnen waardoor de omroepen hun eigen specifieke programma’s kunnen blijven maken. Bovendien is er de ledenraad, die aan de bel kan trekken als het nodig is. Wel moeten de omroepen meer het land in, met de leden praten. Daar zit een imago-probleem. We moeten onze eigen identiteit meer uitstralen.

Dat is ook een van de redenen waarom MAX voorlopig niet fuseert met een andere omroep. “MAX is opgericht omdat ik vond dat er te weinig voor oudere doelgroep op televisie was. Er is veel druk uitgeoefend over samengaan met de TROS, maar we kunnen nu niet samengaan met een omroep die onze doelgroep niet heeft. Achter de schermen, op administratief en juridisch gebied, werken we wel samen met andere omroepen, hoor.

Dat er door de bezuinigingen ook bij MAX keuzes gemaakt moeten worden, is onontkoombaar, zegt Slagter. “Onze keus is geen amusement meer. Bij de publieke omroep maakt amusement 5 tot 6 procent van het totaal uit. Dat hoeven we echt niet allemaal aan de commerciëlen over te laten. Bij de publieke omroep mag best gelachen worden. Wat wij met z’n allen willen, is de bestaande programmering overeind houden. We bereiken met z’n allen 82 procent van de Nederlanders. Bij de publieke omroep komt iedereen aan bod.

Slagter prees daarna de redactie van Spraakvermaak voor het mooie programma. “En de bezoekers moeten nog 2,50 betalen ook! Ik doneer 1000 euro en zorg er zo voor dat jullie volgende maand allemaal gratis naar binnen kunnen!

Muziek was er deze keer van een jong viooltrio, dat bestaat uit Iman, Famke en Nienke, door Dik van Beest aangekondigd als De Dames. Tijdens hun optredens was het muisstil in de zaal. En zoals altijd was er het afsluitende lied van Mix.

bbblbbbr
1326
1327
1328
1329
1330
1331
1291
1290
1289
1288
1287
1286
1285
1284
1283
1282
1281
1280
1279
1278
1277
1276
1275
1274
1273
1272
1292
1293
1294
1295
1296
1297
1298
1299
1300
1301
1302
1303
1304
1305
1306
1307
1308
1309
1310
1311
1312
1313
1314
1315
1316
1317
1318
1319
1320
1321
1322
1323
1324
1325
1326
1327
1328
1329
1330
1331
1291
1290
1289
1288
1287
1286

De foto’s zijn gemaakt door Tien Mureau

Bewaren