10/11/2013: Vol en gevarieerd programma Spraakvermaak

TERHEIJDEN – Oprecht verontwaardigd was oud-minister Karla Peijs toen ze zondagmiddag in Spraakvermaak hoorde dat de Willibrorduskerk in Hooge Zwaluwe juist die dag voor het laatst dienst had gedaan als kerk. ‘Dat laten jullie toch niet gebeuren?’ , vroeg ze de ruim tweehonderd bezoekers in de zaal. En daarmee onderstreepte ze dat ze nog steeds binding heeft met het dorp dat ze als 9-jarig meisje verliet.

Maar Peijs was de laatste gast deze middag bij Ons Thuis in Terheijden. Als eerste verwelkomde presentator Dik van Beest Marja Klein Obbink uit Made. Deze journalist van BN DeStem was gastpresentator.

Ze ontvingen als fotogast Cees Verwater uit Made. Hij is vooral bekend als cameraman voor de lokale omroepen. Of het ooit nog goed komt tussen die twee omroepen, wilde Van Beest weten. Verwater zei zich daar niet meer mee te bemoeien, maar ook dat hij er een hard hoofd in heeft. Hij liet onder meer foto’s zien van Madese Boys waar hij jarenlang voetbalde en van een granaatontploffing in zijn diensttijd waardoor hij constant een hoge pieptoon hoort. Dat, en het feit dat hij de ziekte van Crohn heeft, verhindert echter niet dat hij al 48 keer mee heeft gedaan aan de carnavalsoptocht in Made en dat hij zoveel mogelijk geniet van het leven.

Fotogast Cees Verwater

Fotogast Cees Verwater – foto: Arnold Velders

De column was deze keer van prins Pierre II van Schraansersrijk. Hij kwam, begeleid door hofkapel Kielekiele op en legde nog eens uit waarom carnaval zo’n mooi feest is. ‘Het is het sociaal kapitaal van Brabant. Ontzettend veel mensen beleven er veel plezier aan. Het feest verbroedert.’ En hij eindigde zoals hij begon: met muziek, in dit geval het Traais volkslied, dat door de aanwezigen luid meegezongen werd.

In Straatvermaak, dat in het teken staat van de gemeenteraadsverkiezingen van maart, was dit keer de Lijst Harry Bakker aan de beurt. De naamgever liet zich interviewen op de molen van Terheijden. Hij blikte terug op een turbulente periode in zijn partij en sprak daarbij van groeistuipen. Tot de belangrijkste verdiensten van de LHB noemde hij dat de ouderenorganisaties weer subsidie krijgen en dat de zwembaden open blijven. Voor de komende periode wil hij investeren in onder meer betere fietspaden en wil hij de voorzieningen in de dorpen in stand houden. Jan-Willem Stoop is de eerste wethouderskandidaat, zei hij. ‘Daar moeten we het voorlopig mee doen’, liet hij een bommetje ontploffen. In het tumult dat daarop in de zaal ontstond, kon het publiek niet horen dat hij Stoop daarna complimenten gaf.

Gerben van der Harst

Gerben van der Harst – foto: Arnold Velders

Gerben van der Harst, directeur van de Rabobank Amerstreek, was de volgende gast. Hij ging uitgebreid in op het Liborschandaal dat de bank parten speelt. Hij zei dat de bankdirecteuren ervan op de hoogte waren gesteld dat er een onderzoek gaande was, maar dat er meteen ook bij verteld werd dat ze lopende dat onderzoek niets meer zouden horen. ‘Dat is om te voorkomen dat we insiders zouden worden, dat de onderzoekers ons ook als getuigen zouden kunnen horen.’ Pas vlak voor dat Piet Moerland zijn aftreden als bestuursvoorzitter van de Rabobank bekendmaakte, kregen de directeuren van de lokale banken te horen wat er zou gebeuren. ‘Zijn aftreden was een krachtig signaal. Het had wel een enorme impact op hem.

Volgens Van der Harst heeft het manipuleren van de rente geen invloed op het geld dat consumenten lenen of sparen. Hij zei het goed te vinden dat een deel van de boete die de bank moet betalen nu gaat naar extra toezicht op banken.

En hoe het nu verder gaat? ‘We moeten nu vooral bescheiden zijn en doen waar we goed in zijn. We zijn nog steeds een coöperatieve bank die dicht bij de mensen staat.

Van der Harst ging ook nog kort in op het sluiten van bankkantoren. ‘Geld uit de automaat halen en internetbankieren gebeurt op steeds grotere schaal. En als mensen uit Geertruidenberg, waar het kantoor gesloten is, geld nodig hebben, regelen we desnoods voor hen een taxi om naar het dichtstbijzijnde kantoor te gaan.

Het volgende onderwerp deze volle middag ging over het gewas spelt. Kees Meeuwissen uit Made, die onder meer Galloway-runderen houdt, was op zoek naar ander voer voor deze beesten. Hij kwam uit op spelt en ontdekte dat hier ook uitstekend brood van gemaakt kan worden. Als bewijs had hij het Spraakvermaakpubliek bij binnenkomst al een stukje speltbrood laten proeven. Inmiddels wordt het speltbrood van Meeuwissens spelt verkocht via een bakker in Made.

Kees Meeuwissen

Kees Meeuwissen – foto: Arnold Velders

De quiz tussen de molenaars Ramon Harmsen van molen Zeldenrust uit Hooge Zwaluwe en Adri Kamp van De Arend in Terheijden sloot hier naadloos op aan. Kamp won de quiz, met 4-3.

Als laatste was het de beurt aan Karla Peijs. De oud-minister van Verkeer en Waterstaat was onderweg naar Terheijden in een file gekomen. ‘Dat was in mijn tijd niet gebeurd!’, zei ze en daarmee was de toon gezet. Peijs heeft tot haar negende in Hooge Zwaluwe gewoond. ‘Mijn vader had een bedrijf maar het lag te laag. Met de watersnoodramp is het weggespoeld. Daarna zijn we naar Nijmegen verhuisd.’ Het was de tijd dat er nog een strikte scheiding was tussen katholiek en protestant. Ze vertelde over haar vriendin Annie en over de buurman met paarden die ze razend interessant vond.

Ze vertelde ook over de vriendenploeg die de ministers en staatssecretarissen uit de kabinetten Balkenende vormden en vindt nog steeds dat de Betuwelijn een succes is. En ook dat het CDA nog steeds haar partij is. Wel zet ze haar vraagtekens bij Sybrand van Haersma Buma als gedroomde leider die de partij er weer bovenop moet helpen. ‘Misschien was het beter geweest met Camiel Eurlings, maar dat zullen we nooit weten.

Peijs zei het heel terecht te vinden dat het CDA uit de onderhandelingen met het kabinet is gestapt. ‘Het CDA staat een fundamenteel ander beleid voor. Voor wat het kabinet wil, kan en wil het CDA geen verantwoordelijkheid dragen.

Kort werd haar tijd als commissaris van de koningin in Zeeland aangestipt. ‘Ze zochten iemand met een uitgebreid netwerk in Den Haag. Een van de belangrijk dossiers was de Hedwigepolder. Maar dat was geen Zeeuwse zaak, dat gaat tussen Den Haag en Brussel.

Karla Peijs

Karla Peijs – foto: Arnold Velders

Karla Peijs is nu onder meer voorzitter van Veilig Verkeer Nederland, hoewel dat op de site van die organisatie nergens te vinden is. Dat wil niet zeggen dat Peijs zich niet inzet voor verkeersveiligheid: ‘We gaan de komende jaren inzetten op veiligheid van oudere fietsers in het verkeer. De elektrische fiets speelt daarbij een rol, maar ook het feit dat ouderen niet meer zo soepel zijn. We willen daar aandacht voor vragen en strijden voor vrijliggende fietspaden waar dat kan. En natuurlijk vragen we nog steeds aandacht voor de schooljeugd in het verkeer.

De muziek werd deze middag verzorgd door zanger Mario uit Wagenberg die gloedvol twee klassiekers zong. Het slotlied was zoals altijd van Mix.

bbblbbbr
1210
1211
1212
1213
1214
1215
1179
1180
1181
1182
1183
1184
1185
1186
1187
1188
1189
1190
1191
1192
1193
1194
1195
1196
1197
1198
1199
1200
1201
1202
1203
1204
1205
1206
1207
1208
1209
1210
1211
1212
1213
1214
1215
1179
1180
1181
1182
1183
1184

De foto’s zijn gemaakt door Arnold Velders.

Bewaren