09/03/2014: Minister Timmermans doet voor Kiev even Terheijden aan

TERHEIJDEN – Onderweg naar Kiev deed Frans Timmermans zondagmiddag nog even Terheijden aan. “Dat hadden we zo afgesproken”, was het nuchtere commentaar van de minister van Buitenlandse Zaken die hoofdgast was van de laatste aflevering van Spraakvermaak van dit seizoen. Met hem ging het gesprek vooral over de situatie in Oekraïne en over de gemeenteraadsverkiezingen. Maar Spraakvermaak bood meer en ondanks het stralende weer zat de zaal van Ons Thuis dan ook vol.

Minister Frans Timmermans

Minister Frans Timmermans

Gastpresentator deze keer was Angelina Schets. Vaste gasten van Spraakvermaak kennen haar als redactielid van het programma en dan vooral van het item Straatvermaak. Ze vertelde over deze serie en over het lijsttrekkersdebat dat ze voor ROS-Drimmelen leidt.

De eerste gast die zij en presentator Dik van Beest ontvingen was fotografe Jodie van Strien. Als fotogast schotelde ze de zaal vertederende foto’s van baby’s en kinderen voor en een foto van haar boze zoon. “Ik probeer zo goed mogelijk de emotie te vangen”, zei ze daarover. Van een heel ander kaliber zijn de foto’s die ze in opdracht van een wegenbouwbedrijf maakte. Daarbij speelde ze vooral met licht, omdat die foto’s ’s nachts gemaakt zijn. Bijzonder was de foto van een rozenblaadje. “Ik ging een vaas rozen in kliko gooien en dit blaadje was gevallen. Soms moet je het ook gewoon zien en geluk hebben.

Omdat de gemeenteraadsverkiezingen eraan komen, speelden dit keer gemeentesecretaris Cor Smits en griffier Marion Schuurbiers de quiz. De vragen waren met opzet niet al te moeilijk gemaakt en de eindstand was dan ook 5-5. De shoot-out moest uitkomst bieden: hoeveel kiesgerechtigden waren er bij de verkiezingen van 2010 in de gemeente Drimmelen. Dat waren er fors meer dan de 12.500 van Smits en de 13.000 van Schuurbiers: 21.062. Waarmee de griffier de Spraakvermaaktrofee een mooi plaatsje in het gemeentehuis mag geven.

Cor Smits & Marion Schuurbiers

Cor Smits & Marion Schuurbiers

Lijsttrekker Jan van Meggelen van de CAB was de laatste gast in de serie Straatvermaak van dit seizoen, waarin de lijsttrekkers van de politieke partijen in Drimmelen zich op hun favoriete plek in de gemeente lieten ondervragen door Angelina Schets. Van Meggelen koos als watersportman voor de jachthaven. “Dit past ook goed bij onze groen-blauwe gemeente en bovendien ben ik er trots op dat ik die als wethouder heb kunnen verkopen, waardoor de gemeente geen financieel risico meer loopt.

Van Meggelen zei dat de CAB zich de komende vier jaar sterk gaat maken voor ouderenhuisvesting in Lage Zwaluwe en voor volwaardig voortgezet onderwijs, dus ook havo en vwo in de gemeente. Het geld daarvoor wil hij halen uit bezuinigingen op de ambtelijke organisatie.

Hij zei nadrukkelijk in te zijn voor een wethouderspost, maar mocht de CAB niet in de coalitie komen, dan wordt hij de komende vier jaar raadslid.

Daarna werd de uitslag van de Spraakvermaak-verkiezingspoll bekendgemaakt. Niet verwonderlijk was dat in Terheijden de Lijst Harry Bakker goed scoorde, al was de grootste partij deze middag Groen Drimmelen/D66. De VVD, die vorige maand veel aanhang had, leverde in en ook het CDA zakte wat terug. Van Beest zei erbij dat deze uitslag niet representatief is.

Uitslag Spraakvermaak enquete 09/03/2014

Uitslag Spraakvermaak enquete 09/03/2014

Toen kwam er, tot blijdschap van velen, een oude bekende op het podium. Johan van der Vlist, die vijf seizoen lang vaste columnist was, verzorgde deze middag de gastcolumn. Hij miste zijn preekstoel, die tot hilariteit van de zaal in allerijl werd teruggezet. Zijn column ging over het volgens hem achterhaalde instituut huwelijk. Hij bleek in de twee jaar dat hij weg geweest is wel wat last te hebben gekregen van ouderdomskwaaltjes, want hij had een leesbril nodig. Uit verontwaardiging over wat het huwelijk kan brengen, gooide hij die in het publiek. Gelukkig had hij er meerdere bij zich en kon hij er ook nog een van Van Beest krijgen. En bekende hij dat hij al ruim dertig jaar gelukkig getrouwd is.

Johan van der Vlist

Johan van der Vlist

Voor het publiek, maar zeker ook voor de redactie van Spraakvermaak was het tot het laatste moment spannend of de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans naar Terheijden zou komen. Maar Timmermans blijkt een man van zijn woord. ’s Avonds ging hij met verschillende collega’s uit andere Europese landen naar Kiev, maar ’s middags kwam hij naar Ons Thuis. Hoeveel dienstkilometers de minister maakt, wilde Van Beest weten. Timmermans zei dat hij dat het eerste jaar bijgehouden had, 300.000. Een golf van verwondering ging door de zaal. Hoe doet hij dat? “Gelukkig heb ik aan vijf uur slaap genoeg. Dat is geen verdienste, het is zoals het is. En op tijd rust en ontspanning nemen en af en toe een biertje”, zei de minister.

Daarna ging het gesprek al snel over de situatie in Oekraïne. Hij zei wat de Russen gedaan hebben, totaal onaanvaardbaar te vinden, maar stelde wel te willen luisteren naar de Russen. “Ze hebben de situatie verkeerd ingeschat en toen verkeerd gereageerd. Nu lijken ze de weg kwijt en wij moeten proberen die weer terug te vinden. We moeten terug naar de oorsprong van het conflict. Er was in februari een akkoord. Daar moeten we het over hebben. Misschien moet dat iets aangepast. Dan kunnen we met kleine stapjes verder. Als het escaleert betaalt zowel Europa als Rusland de rekening. Die zal voor Rusland het grootst zijn. We moeten proberen de Russen een uitweg te bieden.

Hij denkt dat Oekraïne er wel goed uit kan komen. “Twintig jaar geleden werkte ik op de Nederlandse ambassade in Moskou. Ook toen waren er verschillen in Oekraïne, maar was er wel de wil om samen een land te zijn, de Russisch gezinden en de meer Europees gezinden. De Krim had een autonome status. Het voelde echter wel als land. Ik denk dat we naar die situatie terug moeten. Ook al zijn er verschillen, het land moet blijven.

Minister Frans Timmermans

Minister Frans Timmermans

Ook de nucleaire top, eind maart in Den Haag, werd besproken. Hoeveel dat wel niet kost, onder meer aan beveiliging, en of dat wel iets oplevert. Timmermans wist de bedragen niet uit zijn hoofd, maar zei dat het alles bij elkaar zo’n 40 miljoen euro kost. Aan het eind van het programma werd hem door zijn assistente ingefluisterd dat het 24 miljoen is. “Dat scheelt toch een slok op een borrel.” Een groot deel van dat geld gaat naar beveiliging van staatshoofden. Slaapt Barack Obama echt op een booreiland? Daar liet Timmermans zich niet over uit.

De minister denkt dat het goed is dat de ogen van de hele wereld dan op Nederland gericht zijn. “Dat is goed voor de Nederlandse economie. Er zullen veel Europese en Aziatische toeristen komen.

Ook het onderwerp van de top vindt hij van belang. “Het gaat erom dat alle landen het eens worden dat elk land precies weet waar zijn civiel nucleair materiaal is. Het moet niet in verkeerde handen vallen. Van dat materiaal valt geen atoombom te maken, maar het kan wel gebruikt worden voor vuile bommen. Ik ben ervan overtuigd dat niemand dat wil en dat de top wat dat betreft een succes zal worden.

Vader & zoon Timmermans

Vader & zoon Timmermans

Het laatste gespreksonderwerp was, het kon haast niet anders, de gemeenteraadsverkiezingen. Of Timmermans zich nog druk maakt over de gemeente. “Zeker wel”, zei hij. “Daar begint het. Er is veel onvrede. Dat merken lokale politici als eerste. Daar begint ook dat mensen weer vertrouwen in de politiek moeten krijgen. Dat doen lokale partijen vaak beter dan de landelijke. De landelijke partijen moeten zich in de gemeentes meer lokaal profileren.” En als de PvdA veel verliest in de gemeentes, moet Samsom dan zijn conclusies trekken? “He, het was hier juist zo gezellig!”, reageerde Timmermans, die eraan toevoegde dat hij in 16 jaar politiek al verschillende golfbewegingen heeft meegemaakt en dat Samsom dit ook zal overleven.

Hij zei graag zijn termijn als minister van Buitenlandse Zaken af te maken en dat hij zeker in is voor een tweede periode. “Er is niks leuker dan deze baan”, wat hem applaus uit de zaal opleverde.

U heeft vast het telefoonnummer van Obama in uw mobieltje staan, kunnen wij dat krijgen met het oog op de vijftigste Spraakvermaak op 8 maart volgend jaar. We kunnen dan een booreiland in de Mark bouwen”, zei Van Beest tot slot. Timmermans reageerde gevat: “8 maart is het Vrouwendag. Als je nu om het nummer van Michelle Obama had gevraagd…!

Tijdens het programma was er twee keer muziek van His&Hers, Tomas van der Ham en Ilonka van Hooydonk, die akoestisch twee prachtige liedjes zongen. En aan het eind was er zoals altijd het actuele slotlied van Mix.

Spraakvermaak is er weer op 12 oktober.

bbblbbbr
1413
1414
1415
1416
1417
1418
1379
1380
1381
1382
1383
1384
1385
1386
1387
1388
1389
1390
1391
1392
1393
1394
1395
1396
1397
1398
1399
1400
1401
1402
1403
1404
1405
1406
1407
1408
1409
1410
1411
1412
1413
1414
1415
1416
1417
1418
1379
1380
1381
1382
1383
1384

Foto’s zijn gemaakt door Tien Mureau

Bewaren