09/02/2014: Verkiezingskoorts stijgt bij Spraakvermaak

TERHEIJDEN – “Hij praat op televisie over de veiligheidsdienst en dat hoort niet. En dan blijkt later ook nog dat wat hij zei, onzin was. Hij beschuldigt ten onrechte de VS. En dan heb je nog een minister van Defensie die waarschijnlijk wist dat het niet klopte… Ik denk dat minister Plasterk dinsdag een pittig debat tegemoet gaat.” Dat zei CDA-leider Sybrand Buma zondagmiddag in Spraakvermaak.

Sybrand Buma

Buma hield zich enigszins op de vlakte over het standpunt van het CDA ten aanzien van Plasterk. Behalve over de landelijke politiek ging het in het gesprek met Buma vooral over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen en de gemeentelijke politiek. Buma was hoofdgast bij het zondagmiddagcafé.

Voor aanvang van het programma zag het ernaar uit dat het niet zo druk zou worden als gebruikelijk, maar nadat Ireen Wüst haar gouden race had gereden, vond het publiek zijn weg naar Ons Thuis in Terheijden en was de zaal met ruim 300 bezoekers goed gevuld.
Zoals altijd begon presentator Dik van Beest met het uitnodigen van de gastpresentator, deze keer ondernemer en sauwelaar Twan van Meel. Van Meel is met zijn supermarkt in Made al eens de beste Albert Heijn van Nederland geworden. Nu heeft hij plannen voor verhuizing naar de Brandestraat. Van Meel zei dat het inderdaad plannen zijn. “Er is nog niks concreets, we zijn nog in de verkennende fase. Maar al het allemaal doorgaat, hoop ik over twee jaar te kunnen gaan bouwen.


De eerste gast die ze ontvingen was Mariëlla Huijgens uit Helkant. Aan de hand van foto’s vertelde ze over haar passie, het regisseren, en over haar werk voor Cultuurspot, dat kunst- en cultuureducatie voor basisscholen begeleidt. “Cultuur geeft de mogelijkheid tot beleving, verwondering. Dat is waardevol voor kinderen. Dat gaat heel breed, op allerlei terreinen. Zo zijn we nu bezig, in samenwerking met de heemkundekringen, historische wandelingen door alle kernen van de gemeente uit te zetten. Voor de groepen 6.” Ze liet verder onder meer foto’s zien van het bloemencorso in Zundert, waar ze als kind woonde, en van cabaret- en theatergroepen waar ze in speelde. Met veel genoegen kijkt ze terug op het project The Passion in Drimmelen, dat ze regisseerde. “Nee, er komt geen herhaling van The Passion”, zei ze. “We denken wel aan een ander groot project, maar daar kan ik nog niets over zeggen.

De zaal

De quiz ging tussen de cateraars Frank van Gils van het gelijknamige bedrijf uit Made en Christa Willeboordse van catering De Raagskop uit Lage Zwaluwe. De techniek liet de quizzers een beetje in de steek, waardoor twee filmpjes niet te zien waren, maar de vragen waren helder. Van Gils won, met 4-3.

Straatvermaak beleefde de een na laatste aflevering van de reeks die in het teken staat van de gemeenteraadsverkiezingen. John van Oosterhout van de VVD nam de Spraakvermaakbezoekers mee het water op. Hij legde uit dat dat zijn eerste kennismaking was met wat nu de gemeente Drimmelen is, zijn vader kocht boot in Lage Zwaluwe. De VVD-voorman wil zich de komende jaren sterk maken voor werkgelegenheid en ondernemers. “Als je ervoor zorgt dat het goed gaat me de lokale economie, zorg je ervoor dat het goed gaat met de leefbaarheid en is er geld om de voorzieningen in stand te houden.” Angelina Schets vroeg uitleg over de VVD-slogan ‘Meer met minder’, in combinatie met het VVD-plan om de ozb met 10 procent te verlagen. “Dat kost over vier jaar 2 miljoen euro. Die halen we uit de algemene reserves”, betoogde Van Oosterhout.

Wagenbergenaar Ronald Kustermans, onder meer sauwelaar en secretaris van de Dorpsraad, verving als columnist de aangekondigde Theo van Duren, die af moest zeggen. Hoewel Kustermans maar een korte voorbereidingstijd had, deed hij dat met verve. Hij haalde de hoogtepunten van de week aan, van het 10-jarige bestaan van Facebook, tot de laatste aflevering van Boer zoekt Vrouw “met onze eigen Johan, die zo blij is met zijn Ingrid. Nu is hij niet meer alleen.” Waarna hij de cirkel rond maakte door te zeggen dat je door Facebook en aanverwanten het menselijk contact toch mist.

Tim Simons en Arjen van Drunen

Twee jonge politici, Tim Simons van de VVD en Arjen van Drunen van de PvdA, kwamen daarna op het podium. Als jongeren willen ze andere jongeren interesseren voor de gemeentepolitiek. Daarvoor organiseerden ze vorige maand al een politiek jongerencafé in Made. “Vooraf waren we dolblij met zestig bezoekers, maar het waren er het dubbele. Al kan dat ook komen omdat we de Brabo-neger uitgenodigd hadden”, zeiden ze eerlijk. “Het komt er vooral op aan door dingen te laten zien. Wij vinden dat sommige wegen in de gemeente onveilig zijn voor scholieren. Die wegen zijn niet verlicht, maar zij moeten er wel fietsen. Daar vragen we aandacht voor en zo zien jongeren dat het wel zin heeft om je met gemeentepolitiek te bemoeien.” Ze vinden dat ouderen in de politiek vooral met zichzelf bezig zijn. “Neem nou de pensioenen, daar komt een overgangsregeling. Maar de alcoholwet die de jongeren treft? Nee hoor, pats boem. Geen overgangsregeling”, wat hen een applaus uit de zaal opleverde.
Simons en Van Drunen staan voor hun partijen op verkiesbare plaatsen op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Of dat dan niet moeilijk wordt, omdat ze toch elkaars concurrenten zijn? “Nee hoor. Natuurlijk zijn er verschillen, maar we zoeken vooral samenwerking. Dan kun je veel meer bereiken”, waren ze eensgezind.

Voordat hoofdgast Sybrand Buma zijn opwachting maakte, werd de uitslag van de verkiezingspoll bekendgemaakt. Het CDA en de VVD maakten ten opzichte van vorige maand een inhaalslag, wat ongetwijfeld mede veroorzaak werd door de bezoekers die speciaal voor de CDA-leider waren gekomen. Maar, zei Dik van Beest, deze uitslag is niet representatief.

09/02/2014 - Uitslag enquete

Buma was eerder die dag al in Breda geweest, waar hij sprak met ondernemers uit de grensstreek die de dupe zijn van de accijnsverhogingen in Nederland en klanten naar België zien vertrekken. Hoe moet dat nu met zijn gezin, toch de hoeksteen van de samenleving, als hij zo veel onderweg is? “We hebben een whats-app-groepje”, antwoordde hij gevat.
In Breda had Buma een petitie ontvangst genomen van de ondernemers tegen die accijnsverhogingen. “Het gaat niet alleen om pomphouders, maar ook om bijvoorbeeld slijterijen, supermarkten en kleine brouwerijen. Het water staat ze aan de lippen. Het meldpunt van het CDA tegen de accijnsverhoging heeft inmiddels al meer dan 600 reacties gehad. Sommigen ondernemers dreigen te sneuvelen. Er moet echt iets gebeuren. En dat gaat hopelijk ook gebeuren. De druk is hoog.
Daarna ging het over politiek dichter bij huis. Het CDA vindt dat er een verlofregeling voor raadsleden moet komen. “Als ik op werkbezoek ga in het land, ben ik aan het werk. De raadsleden die ik dan ontmoet, moeten een dag vrij nemen van hun werk. Ik begrijp dat een uitgebreide verlofregeling te duur is, maar ik krijg wel signalen van ander partijen – en ook van mensen buiten de politiek – dat ze zo’n regeling wel zien zitten. Dat stimuleert mensen zich in te zetten voor de lokale politiek.
En daarover gesproken, hoe ziet Buma de verhouding landelijke en lokale partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen? Volgens onderzoeker Maurice de Hond zou een kwart van de stemmen naar lokale partijen gaan. Buma zei het belangrijk te vinden dat lokale partijen contact hebben met Den Haag. “Zie dan weer die accijnzen. Dat gebeurt lokaal, maar geeft een duidelijk signaal af naar de landelijke politiek.
Hij verwacht dan ook dat het CDA er weer bovenop komt, na de nederlaag bij de verkiezingen van 2012. “We hadden tien jaar geregeerd en werden gezien als een compromissenmachine. Nu kijken we weer naar onze idealen en de lange termijn. We gaan veel het land om te horen wat er speelt. We zijn volgens mij de enige landelijke partij die in alle gemeenten meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Sybrand Buma

Ook de gekozen burgemeester en de invoering van een soort districtenstelsel kwam nog aan de orde. Plannen waar het CDA voor is, al wil Buma ruimte houden voor onderhandelingen. “Hoe het er precies uit moet zien, moeten we met z’n allen invullen. Dat kan op verschillende manieren. Maar politiek is aan verandering onderhevig en dan zul je het stelsel ook moeten veranderen.
Aan het eind van het gesprek werd Buma gevraagd wat hij vindt van de positie van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. “Hij weet dat hij over bepaalde zaken z’n mond moet houden. Hij mag niet praten over de veiligheidsdiensten. En dat deed ie wel, bij Pauw en Witteman en bij Nieuwsuur. En toen bleek ook nog dat het onzin was wat hij zei. Hij beschuldigde de Verenigde Staten van afluisteren. Dat is diplomatiek niet handig. En misschien wist de minister van Defensie wel dat wat Plasterk zei, niet klopte. We hebben nog een hoop vragen, die zullen we stellen. Het zal een pittig debat worden. Laat het hem maar uitleggen.
Ook werd Buma nog gevraagd te reageren op uitlatingen van oud-minister Karla Peijs, ook CDA, enkele maanden geleden bij Spraakvermaak. Het CDA zou nooit meer de stabiele grote regeringspartij zijn die het ooit was. Dat was Buma het uiteraard niet met haar eens. “Ik denk dat we gaan terugkomen. Het CDA kan en wil een belangrijke factor zijn. Daar zal ik zeker nog eens met Peijs over spreken.

Sam Knoop

Muziek was er tijdens Spraakvermaak van Sam Knoop uit Geertruidenberg. Deze singer-songwriter wist de zaal muisstil te krijgen met zijn muziek en zijn verhaal. Hij speelde twee eigen nummers, allebei Nederlandstalig. Het eerste schreef nadat zijn moeder schildklierkanker had gekregen. Om geld in te zamelen voor het KWF gaf hij huiskamerconcerten. Wat hij niet gedacht had, was dat die zo’n succes zouden worden. Hij wil daar in de toekomst mee verder gaan. Het tweede nummer, over de liefde, had hij met zijn vader geschreven.
Zoals altijd zong Mix het actuele slotlied.

bbblbbbr
1373
1374
1375
1376
1377
1378
1332
1333
1334
1335
1336
1337
1338
1339
1340
1341
1342
1343
1344
1345
1346
1347
1348
1349
1350
1351
1352
1353
1354
1355
1356
1357
1358
1359
1360
1361
1362
1363
1364
1365
1366
1367
1368
1369
1370
1371
1372
1373
1374
1375
1376
1377
1378
1332
1333
1334
1335
1336
1337

De foto’s zijn gemaakt door Tien Mureau

Bewaren