08/12/2013: Foto’s centraal met Johan van Gurp en Jan Janssen

TERHEIJDEN – Die ene foto uit 1972 heeft veel betekend in het leven van de twee hoofdrolspelers van Spraakvermaak van december. Fotograaf Johan van Gurp won de Zilveren Camera met een foto van de vallende wielrenner en oud-Tour de France-winnaar Jan Janssen op de finish in Made. Het was in Janssen’s laatste jaar als profrenner. Toch was het een andere foto die Van Gurp Janssen gaf aan het eind van het programma: een van het afscheid van Janssen als wielrenner waarop hij staat met zijn vrouw Cora, met wie hij deze maand vijftig jaar getrouwd is.

Jan Janssen ontvangt foto uit handen van Johan van Gurp

Jan Janssen ontvangt foto uit handen van Johan van Gurp

De eerste die bij presentator Dik van Beest zondagmiddag op het podium kwam was echter gastpresentator Fer Rompa, gepensioneerd leraar Duits aan het Dongemond College in Made. Rompa had al eens een column verzorgd en deelgenomen aan de quiz in Spraakvermaak. Hoewel het vak Duits niet zo populair is bij scholieren, ontstreepte Rompa wel het belang ervan: Nederland en Duitsland zijn elkaars belangrijkste handelspartners. “En ja, in de grensstreek zijn zeer veel Duitsers die Nederlands leren en spreken”, zei Rompa.

De Bredase fotograaf Johan van Gurp was de eerste gast die ze ontvingen. Van Gurp was van 1970 tot 2007 fotograaf voor dagblad (BN) De Stem. Van de bijna 400.000 foto’s die hij in zijn lange carrière maakte, had hij er enkele geselecteerd, uit de gemeente Drimmelen van veertig jaar geleden. Dat riep veel herkenning op bij de ruim driehonderd bezoekers van de middag. Het waren foto’s van dorpsgezichten die soms volledig en soms ook helemaal niet veranderd veranderd waren. Te zien was ook de burgemeester van Terheijden die in 1973 in zwembroek het Puzzelbad opende, de zeskamp van de KPJ en de kermis. Ook lokale helden heeft Van Gurp geportretteerd, zoals oud-voetbalinternational Michel van de Korput uit Wagenberg en schaatskampioen Gianni Romme uit Made, die geboren is in 1973. Dat vormde een mooi bruggetje naar de portretfotografie, waarbij Van Gurp onder meer prijswinnende portretten van Joop en Liesbeth den Uyl liet zien. Geen superfoto, maar wel een heel bijzondere was de foto die Van Gurp maakte van Pim Fortuyn, op de dag hij vermoord werd. Het is de laatste foto van de politicus gemaakt door een professioneel fotograaf.

De quiz

Twee dirigenten speelden de quiz, Joop Hoevenaar van OVU Wagenberg en Leo Simons van Harmonie Terheijden. Voor ze de strijd met elkaar aanbonden, maakten ze van de gelegenheid gebruik hun kerstconcerten aan te kondigen. Joop won daarna de quiz met 6-4, al had de redactie van Spraakvermaak wel een steek laten vallen met de bladmuziek van de Grenadiersmars. Dat leverde Simons een bonuspunt op, maar mocht hem niet meer baten.

Lijsttrekker Hanneke de Bruijne van de PvdA in de gemeente Drimmelen nam de bezoekers daarna in Straatvermaak mee naar het F-veld in Terheijden. De starterswoningen die daar gerealiseerd zijn, noemde ze als belangrijk voorbeeld van waar de PvdA voor staat. Bereikbare huizen en startersleningen voor mensen die voor het eerst een huis kopen, zullen de komende vier jaar een speerpunt van het beleid zijn, zo vertelde ze. “We staan voor een sociaal beleid, maar ook voor een lokaal eerlijk verhaal. Iedereen weet dat bomen niet meer tot in de hemel groeien en we zullen dus keuzes moeten maken met het geld dat er is.

Fleur Vlaskamp uit Wagenberg volgde een cabaretopleiding, maar stopte daarmee. Volgende maand vertrekt ze voor een jaar naar Curaçao. Ze vertelde in haar column dat ze net achttien is geworden. Volwassen dus. En wat er van volwassenen verwacht mag worden. Tinder hoort daar zeker bij en ook oplossingen zoeken. Voor elk probleem is er een wel een www.punt…..

Fleur Vlaskamp

Oud-Tour de France-winnaar Jan Janssen had heel wat wielerliefhebbers naar Terheijden weten te krijgen. Die werden niet teleurgesteld. Zowel Van Beest als Janssen dachten dat de eerste wedstrijd die de wielrenner ooit als prof won, in Terheijden was geweest, maar Rompa zette daar een rekensommetje tegenover. “Dat was in juli. Dat jaar won je zes of zeven koersen. Dan kan Terheijden toch nooit de eerste zijn geweest?” Hoe het precies zat, wist toen niemand meer, maar Janssen kon zich Terheijden toch nog het best herinneren. “De rondemiss hier was een beauty.

Janssen vertelde hoe hij als dertienjarig jochie begon met wielrennen, maar dat behalve talent ook doorzettingsvermogen een belangrijke rol in zijn carrière heeft gespeeld. Uiteraard passeerden zijn successen de revue. Waarom hij na zijn periode als renner geen ploegleider is geworden, wilde Van Beest weten. Janssen zag meer in de fiets op zich. “Toen wij reden werden er ook steeds verbeteringen aan het materiaal doorgevoerd. In de jaren zeventig dachten we dat we de beste fietsen hadden en dat we er waren. Maar dat is niet zo. Ook nu niet. Er zijn nog steeds ontwikkelingen. Er komt nog meer”, zei de man die een fietsenfabriek heeft, die nu door zijn zoons wordt gerund.

In de tijd dat Janssen de Tour de France won, in 1968, was er nog sprake van landenploegen in die wedstrijd. “Een rare situatie. Je reed het hele jaar tegen elkaar en nu moest je het opeens samen doen. Aan het eind van de jaren zestig is dat ook afgeschaft.

Het was in de tijd dat er ook geen oortjes waren. “Als die er toen wel waren geweest, had ik twee keer de Tour gewonnen”, was Janssen overtuigd.

Wie over wielrennen praat, kan bijna niet om het onderwerp doping heen. “Ik zat in de jaren negentig met verbazing voor de tv”, vertelde Janssen. “Dat kon niet, maar je zag het voor je ogen gebeuren. Het was de tijdgeest. In onze tijd waren het amfetamines. Zag je opeens middelmatige coureurs als een gek tekeer gaan in kermiskoersen. Of neem nu Simpson, die stierf op de Mont Ventoux. Weet iemand nog wie die etappe won?” Janssen! klonk het uit zaal. De winnaar van die dag was blij met dat antwoord en zei dat bijna niemand zich dat nog herinnerde, omdat de etappezege begrijpelijkerwijs overschaduwd werd door de dood van Simpson.

Het laatste onderwerp dat aan tafel werd besproken, was de Tourstart die in 2015 in Utrecht is. “We zijn met een clubje al vanaf 2002 bezig de Tourstart naar Nederland te krijgen. Het gaat daarbij niet om het geld, want etappeplaats zijn kost elke stad evenveel. Het gaat om de contacten en de mensen die erbij betrokken zijn. Toen we hoorden dat Rotterdam de start van 2010 kreeg, waren we wel teleurgesteld, maar ons werd gezegd: hou vol. Je kunt dus wel begrijpen dat we heel gelukkig waren met de start van de Tour de France van 2015 in Utrecht.

Tijdens het interview zagen de bezoekers op het scherm talloze foto’s van Jan Janssen voorbij komen. Ook het officiële afscheid van Janssen als profrenner. In sportpaleis Ahoy werd reed echtgenote Cora – de ploegleider thuis, aldus Janssen – een stukje mee op de stang en kregen ze samen de lauwerkrans omgehangen. Van Gurp had de foto’s gemaakt en overhandigde ze, uitvergroot en ingelijst, aan de Janssen en zijn vrouw, alvast cadeautje voor hun gouden huwelijk. Daarmee kreeg Spraakvermaak een feestelijk einde.

Aan het begin van het programma werd nog het filmpje vertoond van Cees Verwater, dat vorige maand niet vertoond kon worden. Hij liet zien hoeveel water een lekkende kraan in een maand tijd oplevert: een vijver vol.

Tussen de sprekers door was er muziek van de Madese troubadour Ron Busio en zoals altijd was het actuele slotlied van Mix.

bbblbbbr
1246
1247
1248
1249
1250
1251
1216
1217
1218
1219
1220
1221
1222
1223
1224
1225
1226
1227
1228
1229
1230
1231
1232
1233
1234
1235
1236
1237
1238
1239
1240
1241
1242
1243
1244
1245
1246
1247
1248
1249
1250
1251
1216
1217
1218
1219
1220
1221

De foto’s zijn gemaakt door Tien Mureau

Bewaren