14/10/2012 – Zesde seizoen Spraakvermaak spraakmakend van start
TERHEIJDEN – In een bomvolle zaal van Ons Thuis in Terheijden is het zesde seizoen van Spraakvermaak spraakmakend van start gegaan. Onder meer met een gesprek met tv-persoonlijkheid Hella van der Wijst waar de gedrevenheid van af spatte, een ontroerende fotogast Petra van Rij en een bijzonder, want zowel stroef als gepassioneerd interview met alleskunner Mart Smeets.
Ruim 350 mensen hadden de weg naar Terheijden gevonden. Ze zagen als eerste Carillon-redacteur Michiel Peeters aanschuiven. Hij was gastpresentator en vertelde ook nog over de vernieuwingen bij ’t Carillon. Daar is een nieuwe pers gekomen, waardoor het formaat van het blad veranderd is.
Fotogast
Als eerste werd toen de nieuwe rubriek De Fotogast geïntroduceerd. Aan de hand van zes foto’s vertelt een persoon over zijn of haar leven. De eerste keer was dat de Terheijdense Petra van Rij, de weduwe van de in 2006 omgekomen zeezeiler Hans Horrevoets. Haar eerste drie foto’s hadden het thema afscheid. Een knuffel in de haven als Hans vertrekt voor weer een etappe, dochter Bobby die papa uitzwaait. Ze vertelde over hoe moeilijk ze het had, die eerste jaren. En daarna over de vierde foto, eentje van haar met haar dochters op een Australisch strand. Dat dat de beste beslissing tot nu toe was, een reis van drie maanden met haar dochters – de jongste werd vier maanden na Hans’ dood geboren – naar Australië en Nieuw-Zeeland. Dat ze daar begonnen is met schrijven en dat dat uiteindelijk resulteerde in het boek ‘Gisteren was alles nog goed’.
“Tijdens die reis heb ik geleerd dat het leven aan zijden draadje hangt en heb ik geleerd weer te genieten van mijn kinderen. Ook besefte ik dat ik me gelukkig mocht prijzen dat ik zo veel hulp had gekregen en dat dat niet voor alle jonge weduwen is weggelegd. Daarom hebben mijn zus en ik de stichting De Jonge Weduwe opgericht. Om ze te helpen, om ze soms een dag aan te bieden zodat ze even tot zichzelf kunnen komen en om ze met elkaar in contact te brengen door bijvoorbeeld een lotgenotenlunch te organiseren.”
De gastcolumn was van Henk van der Maaten, bestuurslid van de Harmonie Terheijden en ook 40 jaar lid van het Breda’s Mannenkoor. Zijn column ging, hoe kan het ook anders, ook over muziek. Hij bood, nu er minder subsidie voor muziekverenigingen komt, het college en de raad een gratis muziekles aan op onder andere het zuinige klokkenspel en de gedempte triangel. Tot genoegen van de zaal besloot hij met het Traaies Volkslied.
De Wandeling
Hella van der Wijst, vooral bekend van het televisieprogramma De Wandeling, was de eerste hoofdgast. Ze vertelde dat het programma aanvankelijk was bedoeld voor actieve ouderen, maar dat het al snel evolueerde tot een programma met inspirerende gesprekken. Van zielige verhalen wilde ze niets weten. “Je kunt wel een zielig verhaal vertellen en dan zit je als kijker op de bank en dan? Nee, het zijn juist sterke mensen die in De Wandeling voorkomen. Mensen die van alles hebben meegemaakt, maar daar niet in blijven hangen, die iets doen. Kijk naar Petra van Rij, die ook in De Wandeling zat.”
Nu heeft de journaliste de overstap naar KRO’s Brandpunt gemaakt. “De wereld wordt weer groter voor mij. Ik heb Nederland goed leren kennen door De Wandeling, maar ik heb 500 afleveringen gemaakt, dus was het tijd voor wat anders.” Over haar opvolger bij De Wandeling, Sander de Kramer, zei ze dat bewust is gekozen voor een man. “Hij doet het op het zijn manier. Als het een vrouw zou zijn geweest, zouden er altijd vergelijkingen gemaakt zijn. Dat is nu gelukkig niet het geval.”
Aan het eind van het gesprek kwam de samenwerking tussen de levensbeschouwelijke omroepen en de K van de KRO nog aan de orde. “Zo’n samenwerking zie ik wel zitten. Wat belangrijk is, is dat de diversiteit niet verloren gaat. En De Wandeling is van de meest spirituele programma’s van de Nederlandse televisie”, betoogde Van der Wijst. Wat dat dan nog met de kerk te maken heeft?, vroeg Dik van Beest. “Spiritualiteit is uitgevonden in de kerk”, was het antwoord. “Denk eens aan hoeveel mensen een kaarsje aansteken, dat is geloof, spiritualiteit. Het is er misschien niet meer op de ouderwetse manier, maar het is zeker niet verdwenen.”
De quiz werd daarna gespeeld door Johan den Ridder en Peter van den Broek van het tweewekelijkse blad Rondom de Toren, dat verschijnt in Terheijden en Wagenberg. Ze kregen gevarieerde vragen over kranten, torens en nieuws. Van den Broek ging met de Spraakvermaaktrofee naar huis.
Straatvermaak gaf het publiek vervolgens een kijkje in de nieuwbouw van voetbalvereniging Madese Boys. Maar liefst veertien kleedkamers telt het vernieuwde sportcomplex, evenals een massageruimte, kleedkamers voor de scheidsrechters en nog meer. Met ruim duizend leden, verdeeld over zo’n veertig elftallen, is Madese Boys een van de grootste verenigingen uit de gemeente Drimmelen.
De tweede columnist was de thema-columnist. Het thema is dit seizoen ‘Bezuinigen, hoe doe je dat?’ en de aftrap werd gegeven door burgemeester Gert de Kok, die de gemeentebegroting onder de loep nam. Die is sluitend geworden. Op het eind kwam hij nog met iets wat hij gehoord had: belasting op vrouwelijke schoonheid en de vrouwen dan zelf hun aanslag laten bepalen. Hij vroeg zich af of het een man of een vrouw was die dit verzonnen had.
Smeets
En daarna was het dan toch de beurt aan Mart Smeets. Michiel Peeters had na een lange inleiding niet echt een vraag, waarop Smeets pareerde: Volgende vraag! Daarmee was toon tussen beiden gezet en echt goed kwam het niet meer.
Natuurlijk ging het gesprek over het dopingrapport van de Amerikaanse USADA. Volgens Smeets is topsport onlosmakelijk verbonden met doping. “On-los-ma-ke-lijk! En dat gaat het niet alleen om de wielersport. Weet u nog de Olympische Spelen van Seoel? De finale van de 100 meter? Hét nummer van de Olympische Spelen? Voor het eerst liep er iemand onder de 10 seconden. Ben Johnson. De dag erop werd hij betrapt op vals spelen. Wat een deceptie. Maar weet u ook dat alle acht finalisten van toen gepakt zijn? Iedereen liegt. Denkt u dat bij de debatten tussen de VVD en de PvdA niet gelogen wordt? De hele wereld is verrot!” Hij kreeg applaus uit de zaal.
Smeets vindt wel dat NOS programma’s als de Tour de France moet blijven uitzenden en niet, zoals de Duitse tv, moet boycotten. “Daar gebeurt het. Daar kun je dan toch niet wegblijven?! Je blijft toch ook niet weg uit Syrië nu daar een oorlog is?”
Of Smeets Lance Armstrong niet naar doping had gevraagd, vroeg Peeters nog. Smeets reageerde als door een angel gebeten: “Zit niet te zeiken! Natuurlijk heb ik dat gevraagd. Maar zonder bewijs ben je nergens. Het laboratorium en de rechter zijn ervoor om bewijs te leveren. Niet ik!”
Smeets vertelde gelukkig te zijn met zijn werk en niet te willen kiezen uit al die verschillende aspecten ervan. “Ik maak radio- en televisieprogramma’s, een muziekprogramma voor de radio, schrijf columns en boeken. Juist die combinatie is zo aantrekkelijk.”
Peeters vroeg waarom allerlei aardige filmpjes over bijvoorbeeld eten en streek uit het programma De Avondetappe zijn gehaald. “Omdat we dertig procent minder budget hebben”, antwoordde Smeets. “En het is nog niet zeker of het programma het volgend seizoen wel doorgaat. Ik beslis dat niet, ik ben slechts uitvoerder.”
Ook het feit dat Rupert Murdoch de voetbalrechten van de eredivisie heeft gekocht, kwam nog ter sprake. Smeets is bang dat dan het zondagavond-met-het-bord-op-schoot-gevoel verdwijnt. “Dat is er in vijftig jaar zo ingebakken. Gratis naar de samenvattingen kijken. Dat is wat we gewend zijn, een wezenlijk deel van de Nederlandse televisie. Het kan zo maar helemaal anders worden, maar ik weet ook niet wat er gaat gebeuren.”
De muziek was deze aflevering van Well Dunn dat akoestisch tijdens en na Spraakvermaak enkele bekende covers speelde. Het actuele slotlied was zoals altijd van De Sox.
De volgende aflevering van Spraakvermaak is op 11 november.
Voor meer informatie: www.spraakvermaak.nl. En voor het laatste nieuws kunt u ook terecht op facebook of twitter.
Foto’s zijn gemaakt door Tien Mureau.