13/01/2013 – Gevarieerde eerste Spraakvermaak van 2013

TERHEIJDEN – De eerste Spraakvermaak van het nieuwe jaar bood zondag een zeer afwisselend programma bij Ons Thuis in Terheijden. Zo’n tweehonderd bezoekers zagen diverse lokale onderwerpen voorbij komen en hoorden de mening van criminoloog Cyrille Fijnaut over onder meer de Nationale Politie.

bbblbbbr
1082
1081
1080
1079
1108
1109
1107
1106
1105
1104
1103
1102
1101
1100
1099
1098
1097
1096
1095
1094
1093
1092
1091
1090
1089
1088
1087
1086
1085
1084
1083
1082
1081
1080
1079
1108
1109
1107
1106
1105
1104
1103
1102

Presentator Dik van Beest nodigde als eerste gastpresentator Cor Smits op het podium. Hij is gemeentesecretaris van de gemeente Drimmelen. Hij vertelde dat hij in die rol vooral een stabiele situatie nastreeft en dat dat met twee wethouderswisselingen niet altijd het geval is geweest de afgelopen periode. “Dat was minder leuk.

Smits verwacht in de toekomst verdere samenwerking met buurgemeenten. “Denk daarbij aan Oosterhout en Geertruidenberg. We weten allemaal dat het kabinet plannen heeft om gemeentes te maken van 100.000 inwoners, maar ik denk dat het zo’n vaart niet zal lopen. Samenwerken wel, samenvoegen voorlopig nog niet.

De eerste die Van Beest en Smits daarna ontvingen was fotogast Hein-Ries van den Hengel, directeur van zorgcentrum De Wijngaerd in Made. Hij vertelde over de plannen van De Wijngaerd voor de toekomst. Hij liet luchtfoto’s zien van hoe het centrum er nu uitziet, welke delen waarschijnlijk gesloopt gaan worden en hoe het er in de toekomst uit gaat zien. Niet alleen qua gebouw, ook qua zorg. “We hebben een goed concept, het is geen suf bejaardenhuis. Er is reuring, zeker op het centrale binnenplein. Het klopt dat de keuken weg is, maar daar is uiteraard wel iets voor teruggekomen; catering. Dat heeft als voordeel dat mensen nu zelf kunnen kiezen wanneer ze warm willen eten, tussen de middag of ’s avonds. En we bieden dagverzorging aan mensen die dat nodig hebben. Zo ontlasten we ook de mantelzorgers.

Van den Hengel maakte zo de overgang naar een filmpje dat hij ook liet zien, over dementie. Volgens hem zullen meer mensen met deze ziekte geconfronteerd worden, naarmate de bevolking vergrijst. “Er is veel leed achter de voordeur. De partner die een dementerende verzorgt, moet ook begeleid worden. We proberen daar ook ondersteuning voor te bieden.

De laatste foto die Van den Hengel liet zien was een groepsfoto van medewerkers van De Wijngaerd die trots een certificaat tonen. Dat kreeg het zorgcentrum omdat het bij de beste van Nederland hoort. “We gaan er alles aan doen om bij die top blijven.

Fred de Heijde was de eerste columnist. De Heijde is twintig jaar lid geweest van de gemeentelijke monumentencommissie. Aan de hand van foto’s vertelde hij over het werk van de commissie. Veel wat oudere bezoekers herkenden foto’s van onder meer het patronaat in Made en waren het met De Heijde eens dat het zo jammer is dat het gesloopt is. Hij liet ook foto’s zien van monumenten die wel behouden zijn. “Als iets eenmaal gesloopt is, komt het nooit meer terug. Bovendien blijken monumenten aardig waardevast.

De quiz ging daarna tussen de duivenmelkers Bob Rasenberg en Jack van Dongen. De vragen waren soms pittig, de filmpjes verrassend. Aan het eind stond het 2-2, waardoor de shoot-out uitkomst moest bieden. Die werd toen gewonnen door Bob Rasenberg, die met de Spraakvermaaktrofee naar huis ging.

Straatvermaak haakte in op het plan om Oost-Europese seizoensarbeiders in de Wagenbergse pastorie te vestigen. Bij de viskraam in het dorp peilde Angelina Schets de mening van de bevolking. De reacties waren niet echt negatief, al maakten de meeste mensen wel een voorbehoud: mits het parkeren goed geregeld is, mits er een beheerder komt.

Thema-columnist over de bezuinigingen was Twan van Meel, van de Madese supermarkt die op de kleintjes let. Hij had voor een bijeenkomst wijn bij de Aldi gehaald, zo vertelde hij, want bij de Albert Heijn was het te druk! Van Meel ging ook in op de actualiteit en vond dat we het met z’n allen vooral positief moeten blijven.

Hoofdgast van de middag was emeritus-hoogleraar criminologie Cyrille Fijnaut. Hij vertelde over de uiteenlopende facetten van zijn werk en de verschillende vormen van onderzoek. Hij zei ook een groot voorstander te zijn van de Nationale Politie, die 1 januari van start is gegaan. “Burgemeesters en korpsbeheerders waren tegen. Ze wilden hun territorium behouden. Maar Nederland is klein en heeft een goede infrastructuur. Dan biedt zo’n Nationale Politie juist kansen. Soms verplaatst criminaliteit zich snel, zitten ze eerst in Amsterdam, daarna in Utrecht, daarna in Groningen en dan in Maastricht. Wie doet er dan iets aan? En wie heeft de kennis? Zo’n Nationale Politie biedt veel voordelen.” Fijnaut vindt dat zaken nu ook beter geregeld kunnen worden. “Voorheen had je bij wijze van spreken op ict-gebied evenveel verschillende databases als er korpsen waren, 26. Het ene korps kon maar met moeite informatie van het andere krijgen. Dat wordt nu beter.

Fijnaut is ook betrokken geweest bij allerlei besluiten rondom coffeeshops. Hij begrijpt volkomen dat Roosendaal en Bergen op Zoom hun coffeeshops gesloten hebben. “Ik zie hoe veel last gemeentes in Limburg, Brabant en Zeeland hebben van het drugstoerisme uit België en Frankrijk. Je moet dat toerisme indammen. Daar is de wietpas voor bedacht, dan kun je wel de lokale bevolking blijven bedienen.

Het gesprek ging ook over de media. Criminelen als Willem Holleder worden als een soort cultfiguur neergezet en allerlei advocaten treden op in de meest uiteenlopende programma’s. Moet dat allemaal maar kunnen, vroeg Dik van Beest. De criminoloog neemt het met een korreltje zout. “Zolang een zaak onder de rechter is, moet je er eigenlijk helemaal niet over willen praten. Er gaat zo veel onderzoek in zitten, dat kun je niet in een paar minuten op televisie vertellen.

Integriteit staat bij Fijnaut hoog in het vaandel. Op de Tilburgse universiteit is hij lid van een vertrouwenscommissie, die in het leven is geroepen na onder meer de affaire-Stapel. “Mensen kunnen er een probleem of verdenking melden. We onderzoeken dat dan. Dat is een goede zaak.

Tot slot ging het nog over Fijnauts bemoeienissen in België. Daar was hij betrokken bij het onderzoek naar het politie-optreden bij de Bende van Nijvel en later bij het onderzoek naar Dutroux. Schokkend, vond hij dat laatste. “Ik was bezig met 500.000 dossiers over de Bende van Nijvel. Ik was daar nog lang niet mee klaar, toen ik gevraagd werd te kijken naar het politie-optreden in de zaak Dutroux. Na enige druk ben ik dat gaan doen. Per steekwagentje werden de dossiers mijn kamer ingereden. Er lag een dichte envelop. Ik heb erin gekeken en zag foto’s van de dode Julie en Melissa, die ontvoerd waren door Marc Dutroux. Die beelden waren zeer schokkend en heb ik de Belgen dan ook aangeraden ze in de best beveiligde kluis op te bergen. Dat is ook wel gebeurd, gelukkig.

Een van de grootste problemen die Nederland de komende jaren te wachten staat, is volgens Cyrille Fijnaut de vastgoedfraude en misstanden in de financieel-economische sector. “Daar is tot nu toe maar beperkt onderzoek naar gedaan. Daar ligt nog een hoop werk.

Zoals altijd zong barbershopkwartet De Sox het actuele slotlied, waar de huisvesting van de Polen in de Wagenbergse pastorie, tot hilariteit van het publiek, als een rode draad doorheen liep. Tussendoor was er nog twee keer muziek van de Wagenbergse zangeres Susan Damen, die ook na afloop nog enkele nummers zong.

Let op: de volgende editie van Spraakvermaak vindt in verband met carnaval niet op de tweede maar op de eerste zondag van de maand plaats: 3 februari.

Foto’s gemaakt door Tien Mureau.