11/11/2012 – Jongeren centraal bij Spraakvermaak
TERHEIJDEN – Jongeren hadden de overhand bij Spraakvermaak op zondag 11 november. Dat begon al meteen met de jeugdige gastpresentator Jolien van Bekhoven. Deze 18-jarige uit Terheijden studeert nu onderwijskunde in Utrecht.
Als eerste ontving ze samen met presentator Dik van Beest de gast voor de rubriek Beeldvermaak, de 19-jarige Pieter Braun uit Terheijden. Pieter werd twee keer Nederlands jeugdkampioen op de Tienkamp. Hij voetbalde bij SV Terheijden, maar deed als 9-jarige mee aan de Terheijdenloop. De winst daar smaakte naar meer en hij koos voor atletiek. De eerste foto die hij liet zien was er een waar hij kampioen hoogspringen werd in zijn categorie. “Maar toen was ik nog veel lichter”, zei hij. “Nu draait het veel meer om balans. Voor disciplines als kogelstoten en speerwerpen heb je kracht nodig. De mensen die zich daarin specialiseren, wegen over de honderd kilo. Maar als je zoveel weegt, kom je niet meer vooruit bij de loopnummers.” Hij liet ook enkele foto’s van het WK in Barcelona zien, van een onderdeel waarbij het minder ging en hij opgevangen werd door familie, en van een onderdeel waar het wel goed ging en hij zijn blijdschap deelde met zijn coach. Brauns focus is nu gericht op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. “Ik kan mezelf nog steeds verbeteren. Een paar seconden sneller hier, een paar centimeter hoger of verder daar. Als ik op deze weg door blijf gaan, moet een plaats bij de top 10 of top 12 erin zitten.”
De 17-jarige Fleur Vlaskamp uit Wagenberg sprak daarna haar column uit. Over haar toekomstdroom, met een oud Volkswagenbusje rondtoeren in Miami, of toch carrière maken. Maar Yvon Jaspers had met het busje uit Boer Zoekt Vrouw die droom om zeep geholpen en Mark Rutte haar droom om te studeren, want het levert een schuld op van 30.000 euro.
Voetballer Tim Gilissen van NAC was de eerste hoofdgast. Natuurlijk kwamen de perikelen bij de club ter sprake. Hij stelde dat het team vastgelopen was en onder coach John Karelse niet verder meer kwam. “Maar het ligt genuanceerder dan in de pers is verschenen”, zei Gilissen, die vertelde dat hij een goede band met Karelse had. “Maar Karelse heeft natuurlijk twintig jongens onder zich. Die moeten zich allemaal ontwikkelen. En als het dan vastloopt, moet er iets veranderen.”
Maar de reden dat Gilissen bij Spraakvermaak zat, was vooral zijn uitverkiezing als ‘maatschappelijk voetballer van het jaar’. “Het besef is er al langer dat clubs iets terug moeten doen voor de samenleving, voor de stad. Bij NAC zijn we daar best ver mee, maar ook bij bijvoorbeeld bij Utrecht en Twente. Bij NAC hebben we bijvoorbeeld ‘NAOD in de klas’, nooit opgeven altijd doorgaan. Daarbij gaat het om schoolverlaters, die scholen bezoeken en voorlichting geven. Een ander project gaat over begeleiding. Na school komen jongeren naar NAC voor de training en huiswerkbegeleiding.” Aan dat laatste wil hij een deel van zijn prijzengeld – bij de verkiezing kreeg hij 50.000 euro die hij mag besteden aan maatschappelijke doelen – besteden. “Ik heb er mijn scriptie over gemaakt. Over hoe dergelijke maatschappelijke projecten beter gestructureerd kunnen worden. Dat het niet alleen aan de buitenkant van de club zit, maar ook echt van binnenuit komt.” Het andere deel van het geld besteedt Gilissen aan de jeugdopleiding van de Enschedese voetbalclub, waar hij als jong talent begon.
De quiz ging daarna tussen twee vakkenvullers, Lemke Flipsen van de Jumbo in Terheijden en Remco Segeren van de Albert Heijn in Made. Lemke had lang een lichte voorsprong, maar aan het eind trok Remco de stand gelijk. Hij won de shoot-out en nam de Spraakvermaaktrofee mee naar Made.
Straatvermaak liet beelden zien van Breda Barst. Dit keer niet gepresenteerd door Angelina Schets, maar door de jonge Anouk Erdkamp. Ze sprak op het Bredase popfestival met de jeugdambassadeur van Brabant Culturele Hoofdstad en met een zanger van een van de bands, die uitlegde waarom festivals als Breda Barst zo nodig zijn.
De thema-column was van Maarten Koreman uit Breda. Als student zou hij moeten weten wat het betekent om met minder geld rond te komen, maar hij richtte zijn column aan Mark Rutte. Die had van zijn moeder te horen gekregen dat zij geen wekelijkse maaltijd meer kookt en ook zijn was niet meer doet, want dat was te duur geworden, nu de zorgpremies zo omhoog zijn gegaan.
De tweede hoofdgast was Avans-bestuursvoorzitter en oud-gedeputeerde Paul Rüpp. Zijn school is voor de derde keer op rij uitgeroepen als beste hogeschool van Nederland. “Ja, daar ben ik best trots op”, zei hij. “Die uitverkiezing is tot stand gekomen door twee componenten, hoe studenten erover denken en uit de cijfers van het ministerie, dus het is niet zo maar een verkiezing. Maar het kan altijd beter.” Hij schreef het succes toe aan de korte lijnen binnen zijn school en aan de Brabantse mentaliteit. “Het is hier toch gemoedelijk. Als er iets even niet zo goed gaat, is het al snel ‘we zetten samen de schouders er onder’. Daar mogen we trots op zijn.” Hij is voor zichtbaarheid, laat zichzelf vaak en graag zien op de scholen die tot Avans horen en verwacht ook van de directeuren dat ze direct aanspreekbaar zijn. Verder vindt hij het belangrijk dat er voldoende contacturen zijn, de uren dat studenten daadwerkelijk contact hebben met docenten. “Dat was bij ons een gemiddelde van zes tot zeven uur per week, maar gaat nu weer naar zo’n twaalf uur per week. Dat is goed. Beperkte financiële middelen noopten ons tot grote collegezalen, maar als het kan doen we het met kleinere klassen.”
Het plan van de nieuwe regering om de studiefinanciering af te schaffen vindt Rüpp geen goed idee. Van hem mag er wel een inkomensafhankelijke beurs komen, met een goed vangnet. “Misschien komen er weer snel nieuwe verkiezingen en komt het CDA weer terug in de regering en dan komt dat wel weer goed”, zei hij.
Hij denkt dat het CDA een veerkrachtige partij is, die zeker terugkomt op het politieke toneel. “Mensen hebben een hekel aan verdeeldheid binnen de partij en die was er zeker toen een deel van het CDA niet in een kabinet wilde dat gedoogsteun kreeg van Wilders.” Rüpp vertelde anderhalf jaar geleden door partijvoorzitter Ruth Peetoom te zijn gevraagd naar Den Haag te komen. “Maar toen was ik net bij Avans aan de slag en ik vond toen, en nog steeds, dat ik me daarmee verbonden had. Misschien is het over een jaar of vier wel tijd om zo’n overstap te maken.”
De muziek was deze keer van Sporadic Connection, een jazzy trio dat niet alleen tijdens het programma speelde, maar ook live de openingstune verzorgde en na afloop van Spraakvermaak nog enkele nummers ten beste gaf.
En zoals altijd was het actuele slotlied van De Sox.
De volgende Spraakvermaak staat gepland voor zondag 9 december.
Foto’s gemaakt door Tien Mureau.