10/03/2013 – Humor en politiek bij laatste Spraakvermaak van dit seizoen

TERHEIJDEN – De laatste aflevering van Spraakvermaak van dit seizoen leverde een volle zaal op bij Ons Thuis in Terheijden. De bezoekers kwamen natuurlijk vooral voor SP-voorman Emile Roemer, maar kregen een zeer gevarieerd programma voorgeschoteld, met de nodige humor.

bbblbbbr
1004
1005
1006
1007
1008
1009
967
968
969
970
971
972
973
974
975
976
977
978
979
980
981
982
983
984
985
986
987
988
989
990
991
992
993
994
995
996
997
998
999
1000
1001
1002
1003
1004
1005
1006
1007
1008
1009
967
968
969
970
971
972

Gastpresentator was Henk van Ingen, adjunct-hoofdredacteur van BN DeStem. Presentator Dik van Beest vroeg hem naar de toekomst van de papieren krant. “Ja, over vijf jaar zal de krant nog wel bestaan”, verwacht Van Ingen. “Andere mediatypen als internet zullen dan nog niet de overhand hebben, al zullen die wel een steeds prominentere plaats innemen. Maar dan zal ook voor het nieuws op internet betaald moeten worden.

De eerste gast die ze ontvingen was wethouder Janus Oomen, jaren lang wethouder voor het CDA in Prinsenbeek en Breda en nu voor de Lijst Harry Bakker in de gemeente Drimmelen. Oomen had behalve foto’s vooral ook krantenknipsels meegebracht over onderwerpen die hij belangrijk vindt en mooie momenten uit zijn carrière. Met bisschop Muskens naar NAC, prins Willem-Alexander in de Grote Kerk in Breda –“nu hebben we een levende prins in Breda”– en het belang van wijk- en dorpsraden. Ook het bestemmingsplan buitengebied in de gemeente Drimmelen kwam aan de orde. Oomen verwacht dat in het najaar te kunnen presenteren. Of mensen nu bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar op het CDA of op de LHB moeten stemmen, liet hij in het midden.

De thema-column ‘Bezuinigen, hoe doe je dat’, werd dit keer uitgesproken door twee columnisten, Marjo Schoonheim en Agnes Milis van Surplus. Vanuit hun werk hebben deze vrouwen veel te maken met schuldproblematiek. Op herkenbare en humoristische wijze namen ze het dagelijks leven onder de loep, shoppen op internet is zo makkelijk, troost- en impulsaankopen kwamen voorbij, de verleidingen zijn groot. Maar ja, zelfbeheersing is nergens te koop.

Vervolgens kreeg het publiek een voorproefje van The Passion Drimmelen. Een kort filmpje leidde het onderwerp in, waarna pastor Ad van Kuijk en zangeres Eveline een toelichting gaven. “The Passion moet mensen bij elkaar brengen. We doen dat vanuit drie kernen van de gemeente en we komen samen in Wagenberg. Gelovig of niet, dit moet iedereen aanspreken”, zei Van Kuijk, die gaande het gesprek steeds enthousiaster werd. “Deze Passion is beter dan die op tv, want deze wordt hier gemaakt, met alleen lokale mensen. Ben er in godsnaam bij”, riep hij iedereen op. Aansluitend zong Eveline, die The Passion Maria-Magdalena speelt, op zeer indrukwekkende wijze ‘Zeg me dat het niet zo is’, van Frank Boeijen, een lied dat ze ook op Goede Vrijdag zal zingen. Het leverde haar een daverend applaus op.

De quiz ging tussen de biljarters Koos van Vugt en Christ Verdaasdonk. Het bleef lang spannend, maar de laatste vraag bracht de beslissing en Christ Verdaasdonk won met 5-4.

Straatvermaak bracht de nieuwste aanwinst van de regionale brandweer in beeld: de blusboot. Uitleg door de brandweercommandant en een van de schippers van de boot werd afgewisseld met beelden van oefeningen, met onder meer drenkelingen uit het water uit halen. Duidelijk was dat de brandweer zeer blij is met het nieuwe geavanceerde vaartuig.

Cabaretier Theo van Duren was de tweede columnist van de middag. Hij kreeg de lachers op zijn hand met zijn verhaal over een etentje. En passant legde hij het verschil uit tussen de Franse en de Nederlandse eetcultuur en kwam ook het urineren onder de douche nog aan bod.

En toen was het tijd voor Emile Roemer. Speciale bezoeker was Henk Faes, met zijn 99 jaar het oudste lid van de SP. Hij zat op de voorste rij. Roemer werd gevraagd naar hoe het zo mis kon gaan bij de vorige verkiezingen. Hij wilde de media niet de schuld geven. “Het loopt zoals het loopt. Er komt veel meer bij kijken dan een goed of slecht tv-optreden. We stonden er goed voor in de peilingen, maar heel wat kiezers hebben misschien toch strategisch gestemd. Maar bedenk wel dat de SP in de Tweede Kamer gelijk is gebleven. Er zijn ook partijen die fors verloren hebben.” Peilingen vindt hij dagkoersen.

Met het huidige kabinet heeft Roemer niet veel op. Hij mist visie, ideologie. “Maar dat kan ook nauwelijks anders, als je ziet hoe ver ze, in ieder geval op papier, van elkaar afstaan. Nu worden er compromissen gesloten, hier een beetje eraf, daar een beetje erbij, zonder dat er een visie aan ten grondslag ligt. Het is koehandel. En PvdA en VVD hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer, dus moet er daar ook flink gehandeld worden. Ik denk dat het beter was geweest met een derde partij erbij, het CDA, maar de PvdA zal wel geen rechts blok tegenover zich gehad willen hebben.

Hoe het dan wel moet met Nederland? Daar had Roemer wel een antwoord op: “Investeren. In de bouw, in zorg, in onderwijs. We moeten niet nog meer bezuinigen. Dan houden de mensen hun hand op de knip, raken er nog meer mensen werkloos. Als je ergens effectieve maatregelen kunt treffen en zo wat kunt bezuinigen, moet je dat niet nalaten natuurlijk, maar de economie heeft een boost nodig. Je moet die economie aanjagen. De Europese afspraak van een begrotingstekort van maximaal drie procent moet je tijdelijk kunnen opzeggen.” De vraag waar het geld voor die investeringen dan vandaan moet komen, beantwoordde Roemer niet echt. “Wij hebben ons verkiezingsprogramma door laten rekenen en kwamen uit op een begrotingstekort van 2,9 procent. Maar ja, nu zijn we al weer veel verder en heeft het kabinet al veel schade aangericht.

Roemer deed ook geen voorspelling of dit kabinet de rit uitzit. “Of kabinetten vallen of niet, daarop heeft de oppositie geen invloed. Dat zijn echt de regeringspartijen die dat zelf bepalen.

Voordat De Sox hun actuele slotlied zongen, sprak Spraakvermaak-voorzitter Petra Kimmel Judo Rasenberg toe. Hij gaat De Sox verlaten en het barbershopquartet houdt dan ook op te bestaan. De Sox gaan wel als kwartet verder, maar dan als Mix, met zangeres Jeannette van der Aa.
Tussendoor zorgde het Familieorkest Van Geel voor de muziek. Ook na afloop speelden zijn nog enkele nummers.

Spraakvermaak gaat het zevende seizoen in op de tweede zondag van oktober.

Foto’s gemaakt door Tien Mureau