09/12/2012 – Solidariteit troef bij Spraakvermaak

Spraakvermaak had deze zondag twee prominente hoofdgasten. Tweede Kamerlid en oud-Gaykrant-hoofdredacteur Henk Krol en oud-minister Jan Pronk. Zoals te verwachten maakte Krol zich zorgen over de groeiende groep ouderen in de samenleving en deed Jan Pronk pittige uitspraken over de manier waarop de PvdA in de regering bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking.

bbblbbbr
1073
1074
1075
1076
1077
1078
1050
1051
1052
1053
1054
1055
1056
1057
1058
1059
1060
1061
1062
1063
1064
1065
1066
1067
1068
1069
1070
1071
1072
1073
1074
1075
1076
1077
1078
1050
1051
1052
1053
1054
1055

Gastpresentator was Ankie Kop, lid van de redactie van Spraakvermaak. De eerste gast die zij en presentator Dik van Beest ontvingen was wethouder Jan Willem Stoop. Een sportieve gast, zo bleek uit de foto’s en dat past prima bij zijn portefeuille, waar onder meer ook sport in zit. Hij zei blij te zijn dat het Puzzelbad voorlopig nog zes jaar openblijft. Hij heeft er goede jeugdherinneringen aan. Andere foto’s toonden onder meer korfbal en tafeltennis, wat hij nog steeds speelt. Weer andere foto’s die hij liet zien waren van carnaval – “het mooiste feest van Brabant” – Harry Bakker – “al jaren een stabiele partij, waar ik graag nog een periode wethouder voor ben” – en de natuur “de besneeuwde schans van Terheijden kan ik vanuit mijn slaapkamer zien. Het is prachtig.” Ook het jaarlijkse uitje met vrienden en Joop Zoetemelk die wereldkampioen wielrennen werd kwamen voorbij.

Henk Stoop linkte in zijn column vroeger aan nu. Misschien was het toen niet allemaal beter, maar nu zijn we over de top. “We kijken naar het nieuws en zien de oorlog in Syrië, mensen worden afgevoerd en wij kijken op ons horloge en denken: wanneer begint Linda met Miljoenenjacht?

Aan Henk Krol vroeg Dik van Beest of hij misschien in de gevangenis had kunnen zitten in plaats van bij Spraakvermaak. Daarmee doelde Van Beest op het feit dat Krol wordt vervolgd voor het hacken van patiëntgegevens van het Diagnostisch Centrum Eindhoven. Krol vond het maar flauwekul. Hij zei er trots op te zijn dat hij een misstand aan de kaak had gesteld, maar dat niemand er iets mee deed tot hij Omroep Brabant inschakelde. Hij verwacht dat de rechter zijn standpunt begrijpt.

Krol is natuurlijk vooral bekend geworden als voorvechter voor gelijke rechten van homoseksuelen. Met de Gaykrant heeft hij weinig bemoeienis meer. “Maar hoewel het juridisch in Nederland goed geregeld is, zal het blad blijven bestaan. Net zoals er voor voetballiefhebbers bladen zijn, zal de Gaykrant ook blijven. Het wordt denk ik, wel meer een informatieblad dan een blad dat strijdt voor homorechten. We zijn al ver gekomen, maar zolang ik nog steeds moet uitleggen dat de Gay Pride best gezellig is en dat de excessen alleen op het nieuws te zien zijn, blijft het nodig.

Van Beest vroeg ook zijn ziekte – Krol heeft kanker gehad – hem veranderd had. Hij geniet meer van het leven en is minder gejaagd. Of dat dan te rijmen is met zijn drukke baan als Kamerlid? Ja, vindt Krol. “Als je iets graag doet, is het helemaal niet erg om veel uren te maken.

Als Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van 50Plus maakt hij zich vooral sterk voor ouderen. “Alle gevestigde partijen hebben jarenlang de belangen van de ouderen genegeerd. De ouderen leveren een belangrijke bijdrage – vrijwilligerswerk, oppassen – en kosten dus geen geld maar leveren geld op. Ouderen moeten serieus genomen worden, op een voetstuk geplaatst worden. Ouderen hebben de laatste jaren steeds veel ingeleverd, bijvoorbeeld geen prijscompensatie gekregen. Iedereen zal moeten bijdragen aan het oplossen van de crisis, maar wel evenredig. Bovendien maken de pensioenfondsen nog veel winst, het is onzin dat de ouderen geen compensatie krijgen, terwijl de jongeren minder premie hoeven te betalen. Jongeren kunnen zelf nog iets doen voor hun oude dag, ouderen niet.

Hij hoopt op 5 zetels na de verkiezingen volgende keer. Vooralsnog is hij blij met het effect van de partij, andere partijen nemen ouderen weer serieus. “Dat zag je ook bij de Partij voor de Dieren, toen kwamen dierenrechten ook opeens in elk programma voor.

De AOW-leeftijd zal wel verlengd moeten worden, maar eerst zal er voor werk gezorgd moeten worden voor mensen boven de vijftig, die nu niet aan de slag komen, vindt Krol. “Daarbij kun je denken aan deeltijd-AOW. Dan kunnen de ouderen hun kennis overdragen aan jongeren. Alles wat nu gekort wordt, komt zomaar niet meer terug en daar krijgen de jongeren van nu later ook last van. Ook mensen van 40 jaar kwamen bij het invullen van de Stemwijzer bij onze partij terecht, onder andere vanwege ons standpunt over ontwikkelingshulp – solidair zijn met rest van de wereld – en onderwijs.

50Plus gaat niet meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen, wel zoeken ze samenwerking met andere lokale partijen. Hij vindt dat de landelijke politiek geen invloed moet hebben op gemeenteraadsverkiezingen.

De quiz ging daarna tussen de sociaal raadslieden Hennie Reijnen en Fer van Vuuren. Zij geven mensen advies op vooral juridisch en financieel gebied. Fer van Vuuren ging er met de Spraakvermaaktrofee van door.

Straatvermaak was deze keer bijzonder actueel en liet beelden zien van dezelfde ochtend, van het open huis van het nieuwe kantoor van de Rabobank. In het interview legde Gerben van der Harst van de bank uit dat het kantoor duurzaam gebouwd is, CO2-neutraal is en zonnepanelen heeft. Een centraal kantoor levert voor de klant onder meer als voordeel op dat alle deskundigheid onder een dak zit.

Thema-columnist was Jan Vermunt. “Als het over bezuinigingen gaat, gaan mensen draaien”, beweerde hij. Hij zette zich af tegen grote bedrijven en bankiers met enorme bonussen. “Een tandje terug hoeft niet verkeerd te zien. Geef onder de kerstboom een doosje bescheidenheid.

Oud-minister Jan Pronk was de tweede hoofdgast van de middag. De politicus zei dat zijn gedrevenheid hem niet aangeboren was. “Ik heb verschillende leermeesters gehad. Een geschiedenisleraar op de middelbare school en later, toen ik economie studeerde, Jan Tinbergen.

Pronk vindt dat de wereld er nu beter voor staat dan twintig jaar geleden. “Kijk naar Azië, Latijns-Amerika en ook Afrika. Maar in die landen zijn de verschillen tussen arm en rijk groter geworden. Daar moet ontwikkelingshulp zich op richten. Niet op landen, maar op groepen. Er moet geld naar bijvoorbeeld onderwijs voor meisjes, een goede drinkwatervoorziening, landbouw. Dan kan een land zich ontwikkelen.

Pronk vindt dat Nederland niet meer voorop loopt als het gaat om ontwikkelingssamenwerking. Die rol is overgenomen door vooral Scandinavische landen en Engeland. Ook de grote hulporganisaties spelen een belangrijke rol. Dat zijn PvdA nu deel uitmaakt van een regering die een miljard bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking, vindt hij een schande. Hij zei echter geen directe lijnen te hebben met de politici van nu, maar zich nog wel in columns en andere publicaties uit te spreken tegen het beleid. Zijn lidmaatschap van de PvdA opzeggen is niet aan de orde, zei Pronk. “De veertigers van nu maken zich druk over hun eigen positie, ik merk bij de twintigers – ik geef nog colleges – meer betrokkenheid en solidariteit.

Pronk denkt overigens niet dat het huidige kabinet de rit uitzit. “Het regeerakkoord is tot stand gekomen door kwartetten in plaats van een gedragen akkoord. De formaties duurden vroeger langer, maar toen was er in een kabinet wel een veel breder draagvlak.

Pronk toonde zich ook een groot voorstander van de euro en vindt niet dat Griekenland uit de eurozone moet. “Dan gaan andere landen weer kijken naar Italië of Spanje of Portugal en wordt het een glijdende schaal. We moeten de Griekse schulden kwijtschelden. Dat heeft in de jaren tachtig ook goed geholpen toen de rijke landen de schulden van arme landen in Zuid- en Midden-Amerika kwijtscholden. Dan kun je verder. Een vooraanstaande Belgische econoom heeft gezegd dat Nederland een groot hedgefonds is. Goedkoop geld lenen en duur uitlenen, dit is een gevaarlijke situatie.

Het actuele slotlied werd zoals altijd gezongen door barbershopkwartet De Sox, dat ook de muziek tijdens het programma voor hun rekening nam. Namens De Sox vertelde Dik van Beest dat Judo Rasenberg de groep gaat verlaten en dat De Sox het volgend seizoen met gastzangers zullen optreden. Daarvan gaven ze al een voorproefje met zangeres Jeanette van der Aa, die begeleid door De Sox, een prachtige ballad van Sinead O’Connor, zong.

De volgende aflevering van Spraakvermaak is op 13 januari.

Foto’s gemaakt door Tien Mureau.