03/02/2013 – Vrolijke Spraakvermaak met Wim Daniëls en Corry Konings

TERHEIJDEN – Corry Konings en Wim Daniëls brachten op de eerste zondag van februari zo’n 250 mensen op de been. Zij wisten de weg naar de zalen van Ons Thuis in Terheijden te vinden voor de 37e Spraakvermaak en genoten van een vrolijke middag.

bbblbbbr
1115
1114
1113
1112
1111
1110
1149
1148
1147
1146
1145
1144
1143
1142
1141
1140
1139
1138
1137
1136
1135
1134
1133
1132
1131
1130
1129
1128
1127
1126
1125
1124
1123
1122
1121
1120
1119
1118
1117
1116
1115
1114
1113
1112
1111
1110
1149
1148
1147
1146
1145
1144

De gastpresentator van deze middag had al alle afleveringen van Spraakvermaak op het podium gestaan, maar nooit gezeten. Het was zanger Alex Broekaart van barbershopkwartet De Sox, dat steeds voor het actuele slotlied zorgt. Hij vertelde over het vertrek van Judo Rasenberg bij De Sox, maar dat er niet gesolliciteerd hoeft te worden. De Sox blijven bestaan.

Anneke van Wesel was de eerste gast die Broekaart en presentator Dik van Beest ontvingen. Ze is ‘vrouw van’ Ad van Wesel, voorzitter van carnavalsstichting De Mayeners en zelf ook betrokken bij die club. Dat liet ze zien aan de hand van foto’s. Die gingen behalve over carnaval, over de wielertrimclub, over eten en over sinterklaas. Bij al die organisaties in Made is ze betrokken. En en passant vertelde ze dat ook nog vier dagen per week werkt.

De gastcolumn was daarna van Wim Daniëls, onder meer bekend van zijn columns in het radioprogramma ‘Spijkers met Koppen’ en zijn optredens in het televisieprogramma Pauw & Witteman. Hij las de column ‘Straks’ voor uit zijn bundel ‘Kom Komma’, waarmee hij de zaal deed schaterlachen. Dat deed hij ook daarna aan tafel. Hij vertelde over zijn liefde voor taal, zijn obsessie voor de komma en andere leestekens en de vele boeken die hij heeft geschreven. Hij legde aan de aan de hand van voorbeelden het onbedoeld komische uit van dubbele betekenissen van woorden en verkeerde klemtonen. Dat leidt tot humoristische teksten. Hij houdt van humor. “Maar nooit ten koste van anderen. Ik hou er niet van mensen te kwetsen. Ik heb het liever goedmoedig.” Hij vertelde ook over zijn moeder die hem goede adviezen gaf: “Als ik weg ging moest ik vooral een schone onderbroek aan, ik zou maar eens een ongeluk krijgen en naar het ziekenhuis moeten.

De quiz ging tussen Angela Venis en Carla Norbart van handbalvereniging Mixed Up. Niet over handbal, maar omdat ze de winnaars zijn van de dorpsquiz van heemkundekring De Vlasselt. De quiz ging dan ook over quizzen en er kwamen oude beelden van onder meer de Wiekentkwis en 1 van de 8 voorbij. Angela won, ze had alle vragen goed.

Voor Straatvermaak ging Angelina Schets dit keer niet de straat op, maar de polder in. Rattenvanger Peter Fens vertelde over zijn bijzondere beroep. Hij en zijn collega’s vangen per jaar in Brabant zo’n 4500 muskusratten. Deze beestjes kunnen per jaar een kuub zand verplaatsen, waardoor ze een bedreiging vormen voor onder meer wegen en dijken.

Huub van Meggelen uit Wagenberg hield als Prins Fraas d’n Irste van De May de themacolumn ‘Bezuinigen, hoe doe je dat’. Uiteraard had hij zijn verhaal toegespitst op carnaval. Hij dronk een pilsje minder en wist dat precies te onderbouwen met cijfers aan de hand van de 21 miljard euro die we met alle ruim zestien miljoen Nederlanders moeten bezuinigen.

Zangeres Corry Konings was de tweede hoofdgast van de middag. Ze kwam op bij de klanken van ‘Ik krijg een heel apart gevoel van binnen’, volgens Dik van Beest haar beste single. Zelf gaf ze aan een voorkeur te hebben voor ‘Mooi was die tijd’. En het moeilijkste lied, vroeg Alex Broekaart. Daar moest ze even over nadenken, maar dat zijn vooral oudere nummers die soms als verzoekje worden gevraagd. “Dan moet ik wel nadenken, hoe zong ik dat ook al weer.” Maar dat is niet vreemd als je bedenkt dat ze al ruim veertig jaar op het podium staat.

Ze vertelde over haar begintijd met De Rekels. Een drukke tijd, waarbij ze met z’n vijven heel het land doorkruisten om de hit ‘Huilen is voor jou te laat’ te zingen. Tegenwoordig hebben bijna alle zangers stemproblemen, poliepen, constateerde Van Beest. Of Corry Konings dat nooit had gehad. “Een keer”, vertelde ze. “Ik was in Suriname geweest en daar was het erg vochtig. Eenmaal terug in Nederland was het winter en was ik mijn stem kwijt. Ik mocht een week niet praten of zingen. Heel moeilijk. Maar in al die ruim veertig jaar, heb ik twee keer een optreden afgezegd, maar nooit om stemproblemen. Misschien dat de artiesten van nu te veel werk aannemen. Of een verkeerde techniek gebruiken.

Dat er soms wat minderwaardig over het levenslied wordt gedaan stoort haar niet. “Soms vind ik het wel jammer, maar ik denk wel dat je iedereen in zijn waarde moet laten. Niet iedereen vindt hetzelfde mooi en dat is maar goed ook. Iedereen mag zijn mening hebben. Ik weet wel dat ik veel mensen blij heb gemaakt met mijn liedjes.” Nog altijd zingt Corry Konings graag. “Ik vind het nog steeds boeiend. Mensen vermaken, de ontmoetingen. Ik blijf dat nog wel doen.

Aan het eind van het gesprek ging het over de talentenshows op televisie. “Leuk”, vindt ze. “Het gaat wel snel en soms hoor je niets meer van de winnaar. Maar dat kan ik nu wel zeggen, terwijl er misschien volgende week een single van zo iemand uit komt. Als een zanger of zangeres echt goed is, komt dat talent vanzelf boven.

Het actuele slotlied was zoals altijd van De Sox, dit keer bijgestaan door Corry Konings. De muziek tussendoor was van HoMaLa die zeer energieke ritmes bracht op onder meer djembé en talking drum. En na afloop was het nog lang druk bij Wim Daniëls, die zijn boeken signeerde en zelfs mensen teleur moest stellen toen ‘Kom Komma’ uitverkocht was.

De volgende aflevering van Spraakvermaak is op 10 maart, dan met SP-voorman Emile Roemer als hoofdgast.

Foto’s door Tien Mureau.