13/11/2011 – Film en Frits Barend krijgen Spraakvermaakpubliek muisstil
Grote opkomst bij de film ‘Ik ben Thomas en ik ga dood’, 27e Spraakvermaak weer succesvol
TERHEIJDEN – Spraakvermaak had deze keer een wat andere opzet dan normaal. Een van de onderwerpen in het programma was Sovak. Daarom werd voorafgaand aan de reguliere aflevering de film ‘Ik ben Thomas en ik ga dood’ vertoond. De film kreeg een vervolg in Straatvermaak en aan tafel met bestuursvoorzitter Heleen Griffioen van Sovak. Journalist en presentator Frits Barend kreeg daarna de zaal ook muisstil, niet alleen met verhalen over zijn werk, maar vooral ook met die over de oorlog.
Al om half twee was het een drukte van belang in de zalen van Ons Thuis in Terheijden. Veel mensen waren afgekomen op de vertoning van de film ‘Ik ben Thomas en ik ga dood’. Deze werd ingeleid door de Terheijdense dominee Bert Fockens, die in de film de rol van pastoor speelt. De aangrijpende film is een initiatief van de Expertgroep in samenwerking met Multimediawerkplaats Flitzdezign van Amarant, theaterwerkplaats Tiuri en Moved Media. Het verhaal gaat over Thomas, een jongen met een verstandelijke beperking die ziek wordt en het te horen krijgt dat hij niet meer beter wordt.
Na een pauze begon daarna Spraakvermaak. Presentator Dik van Beest heette als eerste Carla Flipsen welkom. Samen met de Madese, onder meer actief als presentator bij de lokale zender TV Extra, keek hij naar Straatvermaak, waarin Angelina Schets de hoofdrolspelers van de film, Yuri en Micha, interviewde over hun werk bij theaterwerkplaats Tiuri in Breda en hun rol in de film. Beiden waren ook bij Spraakvermaak aanwezig en kregen een zeer groot applaus van de zaal.
Sovak
Aansluitend schoof bestuursvoorzitter Heleen Griffioen aan aan tafel. Ze is sinds maart 2010 aangetreden. Ze erkende dat Sovak, onder meer bekend van ’t Gruytveld in Terheijden, lang bezig is geweest met het realiseren van bouwplannen, waardoor aandacht voor de zorg soms wat naar de achtergrond verdween. Nu is het tij aan het keren. “Het klopt dat we vooral bekend zijn door onze fraaie woningen. Maar de zorg is gewoon goed. Dat moeten we meer uitdragen.” Als voorbeeld noemde ze het afschaffen van de zogenoemde Zweedse banden, waarmee cliënten soms in bed vastgebonden werden. “Ze kunnen gevaarlijk zijn, maar voor sommige cliënten is het ook een vertrouwd iets. Op één na zijn ze allemaal verdwenen bij Sovak. En die ene cliënt die er nog gebruikt van maakt, wordt ’s nachts tijdelijk gefilmd, zodat we zijn slaapgedrag goed kunnen bekijken en een andere oplossing kunnen zoeken.”
Griffioen vertelde ook dat Sovak er financieel gezond voorstaat. “Nu is er een tekort, maar voor volgend jaar hebben we een sluitende begroting. Dit tekort is waarschijnlijk eenmalig, als gevolg van investeringen. Volgend jaar krijgen we bovendien extra geld, omdat er extra banen in de zorg bij komen.” Ze verwacht wel in de toekomst wat van de bezuinigingen te zullen merken. “Als er acht cliënten in een huis wonen en er kan maar één begeleider meer zijn die iedereen moet helpen met de koffie, is bij de achtste de koffie wel koud”, gaf Griffioen als voorbeeld. “Maar we zullen dat creatief op moeten lossen en ook moeten kijken of we door een efficiëntere organisatie en meer inzet van technische hulpmiddelen de bezuinigingen het hoofd kunnen bieden.” Ook zei ze samenwerking met bijvoorbeeld Amarant, een andere zorgaanbieder of ouderenzorgorganisaties niet uit te sluiten.
Een laatste punt van zorg dat werd besproken was de samenwerking met woningcorporatie WSG, die zoals bekend in financiële problemen zit. Griffioen verwacht niet dat gemaakte afspraken in gevaar komen, maar wel dat geplande bouwprojecten niet meer door WSG zullen worden uitgevoerd.
Fusiegemeente
Daarna was het tijd voor de gastcolumn van de Oosterhoutse wethouder en oud-sauwelaar Carla Bode. Ze prees de kwaliteiten van Oosterhout en legde de zaal uit dat deze stad belangrijk was geweest voor de huidige Drimmelense wethouders Mark van Oosterhout en Hans van Brummen. Ze zei ook dat Terheijden niets met Breda of Made heeft. Net als Oosterhout. “We kunnen maar beter fuseren, het kanaal verbindt ons toch al. Dan kunnen jullie gebruikmaken van zwembad de Warande en de bibliotheek en kan Spraakvermaak voortaan in De Bussel gehouden worden.”
De quiz ging tussen de uitbaatsters van twee Bed and Breakfasts in de gemeente, Cora Keller uit Blauwe Sluis en Riet Maas uit Wagenberg. Riet had de meeste vragen goed en won de trofee.
Johan van der Vlist hield zijn column over het milieuvriendelijk onkruid bestrijden. Hoe erg het wel niet was voor de wormen, die ruw aan hun einde kwamen. En hoe vaak hij met solex wel niet lekgereden was, door de afgebroken borsteldeeltjes. Worden de borstelwagens gesponsord door fietsenmakers?
Frits Barend
Als laatste was het de beurt aan Frits Barend. Hij vertelde over zijn jarenlange samenwerking met Henk van Dorp, met wie hij radio maakte bij de toenmalige zendpiraat Radio Veronica. Later deden ze dat samen op televisie met de eerste late-night-talkshow Barend&VanDorp. Die, zo vertelde hij, weer voortgekomen was uit een dagelijks programma rond het WK voetbal in 1998. Barend zei het programma niet te missen, maar gaf wel aan dat hij het jammer vond dat prinses Máxima nooit aan tafel was geweest. “Ik ben in 1978 in Argentinië geweest, ook voor het voetbal. Ik heb gezien hoe het misdadige regime werkte, een regime waar haar vader deel van uitmaakte. Ik neem haar niets kwalijk, maar zou wel graag willen weten hoe het is om dochter te zijn van zo’n man. Ik zou haar willen vragen of ze begrijpt dat er een grote groep Nederlanders is die niet wil dat die man bij de inhuldiging is van Willem-Alexander als koning.”
Ook ging hij in op de problemen bij ‘zijn’ club Ajax. Is het vooral een bestuurlijk probleem? “Nee, er wordt gewoon niet goed genoeg gevoetbald, al gaat er aan de bureaus ook van alles mis.” En of Johan Cruijff zich maar helemaal moet terugtrekken uit het Ajaxkamp. “Dat kan die man niet. Ajax is zijn jeugdliefde. Ook al legt hij alle functies neer, dan nog blijft hij zich met Ajax bemoeien.” Barend vertelde ook dat Cruijff in 1990 wel oren had naar de rol van bondscoach van het Nederlands Elftal, maar dat Rinus Michels, tot dan de voorman, daar een stokje voor stak. “Hij was een grote coach, maar in sommige dingen toch wel klein. Michels wilde niet dat Cruijff het beter zou doen dan hij.”
Daarna nam het gesprek een andere wending. Barend vertelde uitvoerig over zijn band met Israël. Als Joden moesten zijn ouders onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog en waren ze bijna verraden. Veel van zijn familieleden, ook zijn grootouders, zijn omgekomen. Zijn moeder overleefde kamp Westerbork. Barend vertelde thuis geen Joodse opvoeding te hebben gehad. “Mijn ouders scheidden kort na de oorlog. Mijn moeder moest werken en toen ik vroeg om een Bar Mitswa kreeg ik als antwoord dat daar geen tijd en geen geld voor was.” Dat sloot weer aan op de Brandende Vraag, of zijn kinderen een Joodse opvoeding hadden gehad. “Mijn dochter begon later vragen te stellen, in eerste instantie niet zo zeer aan mij als wel aan mijn moeder. Die spoorde mij aan daar wat mee te doen, dus zij hebben wel Joodse les gehad.”
De muziek in Spraakvermaak kwam deze keer van De Testpiloten. Dit duo verving de zanger Belker, die zich die ochtend wegens ziekte af had moeten melden. Zoals gebruikelijk zongen de Sox hun actuele slotlied.
De volgende Spraakvermaak is op zondag 11 december, dan onder meer met ondernemer Aad Ouborg en burgemeester Peter van der Velden van Breda.
Foto’s gemaakt door Tien Mureau