12/02/2012 – Pittige uitspraken en een kijkje in het hoofd van prins Bernhard

TERHEIJDEN – Enkele pittige uitspraken van PvdA-Kamerlid Jeroen de Lange en een kijkje in het hoofd van prins Bernhard vormde zondag de hoofdmoot bij de dertigste aflevering van Spraakvermaak in Terheijden. Ondanks de vele schaatstochten en de voor-carnavalsfeesten in de regio was de zaal bij Ons Thuis goed gevuld en dankzij de quiz en de columns viel er ook veel te lachen.

bbblbbbr
779
780
781
782
783
784
769
770
771
772
773
774
775
776
777
778
779
780
781
782
783
784
769
770
771
772
773
774

Gastpresentator deze keer was Karly Tánczos, communicatie-adviseur bij de gemeente Drimmelen. Ze kreeg vaste presentator Dik van Beest maar met moeite geleerd hoe die haar naam goed moest uitspreken. Haar vader is van Hongaarse afkomst.

Als eerste ontvingen ze PvdA-Kamerlid Jeroen de Lange. Hij is de opvolger van Hans Spekman, die onlangs tot PvdA-voorzitter is benoemd en daarom de Kamer verliet. De Lange is geboren en getogen in Breda, werkte onder meer bij het Europees Parlement, als diplomaat in Rwanda en voor de Wereldbank in Oeganda. Tot aan zijn Kamerlidmaatschap werkte hij voor ontwikkelingsorganisatie Cordaid. Het is dan ook niet vreemd dat hij ontwikkelingswerk in portefeuille heeft. Wat hem betreft kan het Nederlandse ontwikkelingsbeleid op de schop. Of daar dan meer of minder geld naar toe moest, wilde Van Beest weten. Maar die vraag wilde De Lange niet beantwoorden. “Het gaat om medemenselijkheid. Er leven nog steeds een miljard mensen in armoede. Het gaat om het ambitieniveau. Je moet eerst bepalen wat je wil bereiken met ontwikkelingshulp. Dan pas kun je bekijken wat er nodig is om dat te bereiken en bepalen wat dat kost. Nederland is een klein land dat zijn geld verdient in het buitenland. Het is voor ons daarom belangrijk dat het goed gaat in het buitenland, dat het er veilig is.

De Lange zei voor de inhoud te gaan. Dat is volgens hem ook de reden zijn dat tweet, waarin hij de PVV neo-fascistisch noemde, weg heeft gehaald. Hij legde uit: “Toen ik terug kwam in Nederland na vier jaar in Afrika, was er hier veel veranderd. De uitspraken die de PVV deed, waren hard. Dit was mijn antwoord en dat had ik misschien niet zo moeten doen. Maar alle commotie die daar rondom ontstaan is, leidt af van de inhoudelijke discussie waar het om moet gaan. Die tweet helpt daar niet bij. Dat is de reden dat ik ‘m weg heb gehaald.
Ook de situatie waarin de Partij van de Arbeid verkeert, kwam ter discussie. De Lange vindt dat er een nieuwe generatie aan de macht moet komen binnen de partij. Er zullen primaries (voorverkiezingen) worden gehouden. De Lange denkt niet dat Job Cohen die zal winnen. “Hij is een uitstekend bestuurder, maar als oppositieleider komt hij minder uit de verf. Wat mij betreft gaat de PvdA hervormen. Paal en perk stellen tegen de hufterigheid, of dat nu op straat is of bij de bankiers. En de AOW naar 67 jaar. Dat moet. Die 65 jaar dateert van 1889. Toen werden mensen gemiddeld niet eens zo oud. We moeten de zorg hervormen, want er komen steeds meer ouderen. En aandacht besteden aan de basis, aan de kwaliteit van het basisonderwijs.

Waarom de SP dan wel goed scoort in de peilingen? “Dat heeft te maken met Emile Roemer”, zei De Lange. “Maar die vertelt sprookjes. Als we doen wat de SP wil met de euro en in Europa, dat kan niet, dan valt de euro uit elkaar. Het is jammer dat zo veel mensen daar in meegaan.

Gastcolumnist Marco van Dijnsen uit Terheijden vertelde in zijn column over zijn werkgever NAC. Van Dijnsen heeft er gevoetbald en keerde er later terug in een administratieve functie. Hij ging in op de financiële perikelen bij de club, nu en in het verleden, maar keek vooral vol vertrouwen uit naar het 100-jarig bestaan dat binnenkort gevierd wordt.

In Straatvermaak bezochten Ankie Kop en cameraman Anton Fens het Dongemond College in Made, dat volgens een onderzoek van weekblad Elsevier het beste vmbo van Nederland heeft. Kleinschaligheid is volgens leraren en leerlingen het toverwoord. De voorzitter van de raad van bestuur zei er alles te gaan doen om de kwaliteit in de toekomst zo hoog mogelijk te houden.

De quiz ging daarna tussen de carnavalsbouwers Jan Snoeren uit Terheijden en Erik van Gurp uit Made. Carnaval werd hier als redelijk serieus onderwerp behandeld en veel gescoord werd er niet. Erik van Gurp ging met de Spraakvermaak-trofee naar huis.

Johan van der Vlist vertelde in zijn vaste column over zijn dag met Kareltje die de gemeentelijke poepzuiger bestuurt. En niets bleef daarbij onbesproken!

Jan Tromp, journalist van onder meer de Volkskrant en het Vara-programma Uitgesproken, is vooral ook bekend door zijn boek over prins Bernhard, dat hij samen met Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes schreef. Hij vertelde in vier jaar tijd negen tot tien gesprekken te hebben gehad met de prins, waarbij als enige voorwaarde gold, dat het verhaal pas na diens dood gepubliceerd zou worden. “Daarbij heb ik de prins leren kennen als een charmante, joviale man die niet deugt”, zei Tromp.

Natuurlijk kwamen ook Bernhards buitenechtelijke kinderen ter sprake. Voor zoons was volgens Tromp geen bewijs, ondanks wat historicus Jan Kikkert daarover beweert. Over de twee dochters zei Tromp: “We wilden het daarover hebben, maar we brachten dat pas na een aantal keer ter sprake, omdat we bang waren dat hij ons eruit zou gooien. Maar het tegendeel was waar. Hij wilde juist graag over hen spreken. Van de ‘Parijse’ dochter wisten we, maar hij vertelde dat hij ook een kind in Californië had. Toen hij over haar vertelde, behandelde hij ons als een stel sukkeltjes aan wie hij nog van alles moest uitleggen.

Ook de Lockheed-affaire kwam nog kort aan bod. Tromp zei dat talloze mensen zich daarmee bezig hebben gehouden, ook een commissie van wijze mannen, maar dat er nooit echt bewijs is gevonden voor de verdenking.

En of Bernhard iets had gezegd over wanneer Beatrix zal aftreden? “Er zijn drie mensen die dat weten, Beatrix, Willem-Alexander en Máxima. Maar ik heb wel de indruk dat het nog even kan duren.

De muziek was van het kwartet Ingrid & Accordiool, dat folk met traditionals combineert. Hun optredens vielen erg in de smaak bij het publiek. En natuurlijk was er het actuele slotlied van De Sox.

Op 11 maart is er weer een nieuwe editie van Spraakvermaak.

Foto’s zijn gemaakt door Tien Mureau.