11/12/2011 – Ondernemende aflevering van Spraakvermaak

TERHEIJDEN – Spraakvermaak kende zondag een drukke middag met twee gedreven gasten: burgemeester Peter van der Velden van Breda en ondernemer Aad Ouborg. Beiden hadden een optimistische boodschap: juist in tijden van economische tegenwind, moet je een stapje harder lopen en investeren. Voor Van der Velden is samenwerking met andere gemeente en regio’s daarbij van groot belang.

bbblbbbr
658
659
660
661
662
663
649
650
651
652
653
654
655
656
657
658
659
660
661
662
663
649
650
651
652
653
654

Spraakvermaak begon zondag bijzonder: De begintune werd niet zoals gebruikelijk vanaf cd gedraaid, maar werd live gespeeld door Sporadic Connection. Presentator Dik van Beest haalde daarna een oude Spraakvermaak-bekende op het podium: gastpresentator Peter van der Ven uit Made, die die rol al eerder vervulde. Hij was lang rector van het Dongemond college en is nu wethouder in Werkendam. Hij vertelde in het begin wel moeite te hebben gehad met zijn nieuwe baan –veel dossiers lezen- maar dat hij zich nu als een vis het water voelt. Wethouder worden in de gemeente Drimmelen ziet hij niet als mogelijkheid.

Van Beest en Van der Ven ontvingen als eerste gast burgemeester Peter van der Velden van Breda. Hij noemde het burgemeesterschap van de eerste Baroniestad zowel mentaal als fysiek topsport, maar hij vindt Breda nog steeds een prachtige gemeente. Onderwijsman Van der Ven vroeg Van der Velde naar Breda als onderwijsstad. “Dat hebben de colleges hiervoor al in gang gezet en wij bouwen dat verder uit”, zei Van der Velden. “Door het onderwijs te versterken krijg je meer economische en sociale mogelijkheden. Kijk naar Dinalog, het logistiek topinstituut dat Breda heeft. Dat moet je verder uitrollen, dat is goed voor de arbeidsmarkt. Dat geldt ook voor de spoorzone, daar wordt ook volop geinvesteerd. De rechtbank en de Belastingdienst verhuizen daarheen. Natuurlijk heeft de recessie invloed, maar we geven dubbel gas.

En of Terheijden niet beter bij Breda ingedeeld had kunnen worden. Van der Velden wist nog dat deze vraag hem bij zijn vorige bezoek aan Spraakvermaak ook gesteld was. “Maar daar gaat het niet zo zeer om. Waar je naar moet kijken is alle regelingen die op gemeentes afkomen vanuit Den Haag. Dan moeten kleinere gemeente zich afvragen of ze die allemaal zelf kunnen uitvoeren en of ze alles zelf kunnen oplossen. Wij zijn met de West-Brabantse gemeentes goed bezig in het samenwerkingsverband. Zo kun je elkaar helpen en versterken, maar wel op basis van gelijkwaardigheid.

Die samenwerking ziet hij ook bij zaken als de nasleep van de brand bij Chemie-Pack. “Eigenlijk is Nederland een stad met nog een stukje tuin in Drenthe. De veiligheid is goed geregeld, al kun je risico’s nooit helemaal uitsluiten. Ook hier is samenwerking geboden. En wat we geleerd van de brand bij Chemie-Pack is dat we rol van de sociale media niet moeten onderschatten.

Samenwerking is voor Van der Velden het toverwoord bij de nominatie voor Brabantstad als culturele hoofdstad van Europa in 2018. “Als je kijkt naar het Ruhrgebied, of naar Lille. Die regio’s hebben enorm geprofiteerd van het feit dat ze culturele hoofdstad waren. Je moet daarbij denken aan investeringen in de stad die blijvend zijn en aan extra inkomsten door toerisme.

Ook de commotie rond de daklozenopvang in Breda kwam nog voorbij. Daar trok Van der Velden het boetekleed aan. “Er was geen structureel overleg met de politie, wel informeel. En we hadden de omwonenden beter bij de plannen moeten betrekken. We gaan ons huiswerk opnieuw doen.

Van der Velden kent naast het burgemeesterschap nog een heel andere rol, namelijk als voorzitter van de Diabetesvereniging Nederland. Daar zet hij zich vooral in om aan te geven hoe je diabetes kunt voorkomen. “Kinderen zijn wat mij betreft de drijfveer. Diabetes is een sluipmoordenaar.

Paul Smits, eigenaar van onder andere tankstation Tankpunt in Terheijden en voorzitter van het Bedrijven Netwerk Drimmelen, ging in zijn gastcolumn in op het feit dat de gemeente Drimmelen de ambtenaar Economische Zaken heeft afgeschaft en vooral inzet op toerisme. Hij zag wel wat in samenwerking met Breda en dat vooral watersport en aanverwante zaken van de Bredase Haven tot aan die van Terheijden.

In de rubriek Straatvermaak kwam wethouder Mark van Oosterhout van de gemeente Drimmelen aan het woord. Hij stelt dat het openhouden van de zwembaden geen gemeentelijke taak is en dat bekeken wordt hoe nu verder, als de contracten in 2013 aflopen. Voor het Madese zwembad ziet hij nog kansen, voor dat van Terheijden minder. “Maar wellicht dat we nog een heel eind kunnen komen door creatieve oplossingen te zoeken en bijvoorbeeld door de inzet van vrijwilligers.

De quiz ging daarna tussen de opticiens Tad Blotnicki uit Terheijden en John Stassar uit Raamsdonksveer. Beiden gingen lang gelijk op, maar aan het eind van de quiz ging Blotniki met de trofee naar huis.

Johan van der Vlist ging in zijn column in op de komende feestagen. Hij heeft last van kerststress, het hele huis moet aangekleed en ligt vol snoeren. Het heilige wordt verward met het heidense. En sinds hij gestruikeld is over een van die snoertjes, zingt het engelenkoor geen ‘Stille Nacht’ meer, maar Corry Konings’ lied uit de film New Kids Nitro.

Ondernemer Aad Ouborg, vooral bekend van het merk Princess, vertelde over zijn succes als ondernemer. “Toen ik net met de bakplaat begon, heb ik ook geadverteerd. Ik dacht, dan verkopen ze wel, maar dat gebeurde dus niet. Dan moet je gaan nadenken hoe het anders kan. Creatieve oplossingen zoeken. Steeds onderscheidend zijn, iets doen wat anderen niet doen. Ik ben met bekende Nederlanders gaan werken, als eerste met Patricia Paay. Dat bleek een succes. Je moet goed voor je mensen zorgen. Als ik hen meenam omdat ik ze gevraagd had mijn product te promoten, zat er voor hun ook iets aan vast, konden ze hun eigen cd ook promoten, bijvoorbeeld.

Hij legde uit dat hij slechts een deel van Princess heeft verkocht, namelijk alleen de tak huishoudelijke apparaten. Met zijn sporttak en traveltak gaat hij nog wel door. “In honderd winkels liggen inmiddels de Princess-hockeysticks, acht internationals zullen ermee spelen op de Olympische Spelen.” Zijn zoon Tim gaat verder met het uitbouwen van Princess Travel, dat koffers en reistassen omvat. “Voor hem is het tien keer zo moeilijk, hij ligt als zoon van, onder een vergrootglas. Maar ik vind het leuk hem te helpen.

Ook Princess laat artikelen in het Verre Oosten vervaardigen. “Maar het is niet goed als kennis en kunde uit Nederland verdwijnt. We kunnen wel bijvoorbeeld de Chinezen helpen, maar het moet ook twee kanten opgaan. Zij kunnen ook hier investeren.

Investeren doet de ondernemer zelf ook nog. Hij kocht en restaureerde het Grand Theater in Breda. Nu is hij alleen nog als pandeigenaar bij het Grand betrokken. “Het Grand is te gebruiken voor van alles, voor huwelijken, exposities, festivals. Het loopt goed. Juist als het economisch tegenzit, moet je investeren. Kijken naar wat mensen willen, spreken met die consument. En daar op inspelen.

Behalve het openingslied speelde Sporadic Connection ook nog twee keer tussendoor hun vrolijke jazz. En De Sox zongen zoals gebruikelijk hun actuele slotlied.

Op 8 januari zijn we er weer met een nieuwe Spraakvermaak. De makers wensen u en de uwen fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2012.

Foto’s door Tien Mureau