11/03/2012 – Ondanks het mooie lenteweer volle bak bij Spraakvermaak in Terheijden

TERHEIJDEN – Hoewel het de eerste mooie lentedag van het jaar was, zat de zaal van Ons Thuis in Terheijden met zo’n 250 man toch goed vol bij de 31e aflevering van Spraakvermaak. ANWB-directeur Guido van Woerkom en CDA-voorzitter Ruth Peetoom zorgden dan ook voor een aantrekkelijk programma en spraakmakende uitspraken.

bbblbbbr
803
804
805
806
807
808
785
786
787
788
789
791
792
793
794
796
797
798
799
800
801
802
803
804
805
806
807
808
785
786
787
788
789
791

Gastpresentor was deze keer Angelina Schets, redactielid van Spraakvermaak en bekend van de vaste rubriek Straatvermaak (voorheen Het Pontje). De eerste gast die zij en presentator Dik van Beest ontvingen was Guido van Woerkom, sinds 1999 directeur van de ANWB. Deze club heeft zo’n vier miljoen leden, maar dat is wat hem betreft niet genoeg. Van Woerkom heeft de ambitie te groeien tot 4,5 miljoen leden. Wat dat betreft was februari een goede reclame voor hem geweest. “Normaal krijgen we zo’n 7000 telefoontjes op een dag van mensen die met pech staan, 7 februari is tot nu toe de drukste dag van dit jaar geweest met 22.000 hulpvragen. Als je bedenkt dat we negen van de tien mensen weer op weg kunnen helpen, is dat de kick. Daar halen onze medewerkers ook hun motivatie uit.

Met die uitspraak gaf hij ook meteen antwoord op de vraag of de ANWB niet uit de tijd is. “Een reisverzekering dekt lang niet alles.” En of hij dan niet af en toe gniffelend keek naar de Nederlandse Spoorwegen, die konden immers de problemen niet bolwerken. “Nee, zo zit ik niet in elkaar. Ik weet wel dat de manier op waarop de NS en Pro Rail uit elkaar zijn gehaald niet de goede is. Het spoor is complex en als er op één plek iets gebeurt, heb je al snel een kettingreactie. Maar het lijkt me beter dat de NS en Pro Rail weer samengaan.” Die uitspraak ontlokte de vraag of Van Woerkom interesse heeft in de Haagse politiek. Daarop zei hij niet direct ‘nee’. “De vraag is of ik me er thuis zou voelen. Constant conflicten, constant debat.

Guido van Woerkom gaat zich de komende tijd onder meer bezighouden met de formule van de ANWB-winkels. Daar worden er een aantal van gesloten en dat zal gepaard gaan met gedwongen ontslagen. “Mensen boeken reizen en sluiten verzekeringen af op internet. De winkels zijn echter nog wel belangrijk als het gaat om kaarten en reisgidsen. Wat betreft hebben we een zeer uitgebreid assortiment.

Nieuw is ook sinds enkele weken de fietspoot van de ANWB. Die is niet bedoeld voor mensen die er thuis achter komen dat er iets mis is met hun tweewieler, maar voor fietsers onderweg. “Mensen kopen steeds duurdere fietsen en scooters. Als je een lekke band hebt, laat je die niet zo maar staan. Inmiddels hebben we nu iets meer dan 200 abonnees, maar het fietsseizoen moet nog beginnen. Wij denken dat er zeker een markt voor is.

Muziek was er daarna van Kiki Busio die liet horen over een uistekende stem te beschikken en die zichzelf op gitaar begeleidde.

De gastcolumn was deze keer van Piet Simons die de marktwerking in de zorg aan de orde stelde. Ingang Oost vond hij het meest komische programma op de Nederlandse televisie.

Biesbosch bezoekerscentrum
In Straatvermaak schetste Tijmen van der Wal de toekomst van het Biesbosch Bezoekerscentrum in Drimmelen. Een deel van het pand is verhuurd, waardoor er geld binnenkomt. Daardoor kan het bezoekerscentrum open blijven. Van der Wal is met zijn bedrijf, dat uitjes in De Biesbosch organiseert, een van die huurders. Bezoekers merken er weinig van. “Wat ze wel zullen zien, is een groter terras en een vernieuwde speeltuin.” Ook gaat het bezoekerscentrum op de groene toer, door te proberen een green key te halen, een certificaat voor duurzaamheid.

Rasenberg
De quiz was een echte Drimmelense: met twee telgen uit het geslacht Rasenberg, Wessel en Frie. Ze hadden nooit gehoord van de bokser André Rasenberg die in 1936 meedeed aan de Olympische Spelen, maar wisten wel alles over hun muzikale verwant Joris. Frie won uiteindelijk de Spraakvermaaktrofee.

Vrouwendag
Johan van der Vlist ging in zijn vaste column in op de zondagopenstelling van de supermarkten. Kan hij eindelijk op zondag kattenvoer kopen, is zijn kat dood, kan hij eindelijk spiritus voor de gasbranders kopen, heeft hij een elektrisch gourmetstel. Maar wat nu wel kon – en in de vier voorgaande jaren in de week van Internationale Vrouwendag rond zijn Spraakvermaak-columns niet – was iets kopen voor alle vrouwen in het publiek. Die kregen dan ook een bonbon.

Peetoom
CDA-voorzitter Ruth Peetoom heeft de eerste drie jaar van haar leven in Terheijden gewoond en zei dat het prettig was om weer terug te zijn. “Al leek het als kind veel groter.” Eerder die zondag leidde ze een dienst in het Witte Kerkje. Ze is immers predikant geweest. “Geloof en politiek hebben in zo verre met elkaar te maken dat je opkomt voor de zwakkeren. In beide gevallen kun je werk maken van je inspiratie”, zo legde ze uit. Nu ziet ze zichzelf in de eerste plaats als partijvoorzitter. “En dan ook niet als lijsttrekker voor het CDA”, zei ze desgevraagd. “Tegen de tijd dat er nieuwe verkiezingen komen, staat er een nieuwe lijsttrekker. En dat is tijd genoeg.” De strijd om het partijleiderschap van de PvdA vindt ze ‘grappig om te zien’.

Uiteraard ging het daarna over de bezuinigingsmaatregelen waarover de partijleiders van VVD, CDA en PVV nu overleggen. “We moeten bezuinigen. Dat staat vast. Maar we moeten ook hervormen. Als we niets veranderen, gaat in 2040 al het geld van de overheid op aan zorg en dat kan natuurlijk niet.

Zaken die anders geregeld moeten worden, vindt Peetoom onder meer ontwikkelingssamenwerking en de woningmarkt. “Er zijn nog steeds huurders met een behoorlijk inkomen die in een sociale huurwoning wonen. Mensen die die woning echt nodig hebben, staan daarvoor jaren op de wachtlijst. Dat zou anders moeten.” Wat betreft ontwikkelingssamenwerking keek ze naar opkomende economieën als Brazilië. Daarnaast pleitte ze voor sociale zekerheid voor ZZP’ers en flexwerkers.

Peetoom legde uit dat die standpunten onder meer voortkomen uit het Strategisch Beraad van het CDA. Of de ideeën van het nieuwe CDA nog wel rijmen met het CDA van nu, het CDA dat in het kabinet zit en dat zich gebonden heeft aan het regeerakkoord? “Nu maken we even pas op de plaats. Het CDA is een betrouwbare partner en neemt regeringsverantwoordelijkheid. Dat vraagt ook compromissen sluiten. Maar dat neemt niet weg dat we kijken naar de toekomst, naar hoe Nederland er dan uit moet komen te zien. Daar kunnen we nu best over nadenken. We willen naar een duurzame samenleving waarin het goed werken en wonen is en waarin je iets voor elkaar over hebt. We kregen van onze achterban het verwijt dat we onzichtbaar waren. Dat gaat nu veranderen. De leus ‘het radicale midden’ slaat op waar we willen staan. Radix is wortel in het Latijn, geworteld in het midden, midden in de samenleving.

Zoals altijd aan het eind van Spraakvermaak, zongen De Sox ook nu weer het actuele slotlied.

De laatste aflevering van Spraakvermaak van dit seizoen is op zondag 8 april, eerste paasdag. Dan zijn te gast Gaykrant-hoofdredacteur Henk Krol en oud-Opzij-hoofdredacteur Ciska Dresselhuijs.

Foto’s zijn gemaakt door Tien Mureau.