09/10/2011 – Spraakvermaak met versierselen

Terheijden – Het vijfde seizoen van Spraakvermaak kende zondag een vliegende start. Zeker 350 man zag bijzondere, nooit eerder vertoonde beelden van de daags daarvoor feestelijk heropende Gummaruskerk in Wagenberg, twee vrolijke columns, mooie muziek, een grappige quiz en een boeiend gesprek met oud-minister Ronald Plasterk. Bovendien zagen zij dat presentator Dik van Beest aan het eind van de 26e Spraakvermaak een koninklijke onderscheiding kreeg uit handen van burgemeester Gert de Kok.

bbblbbbr
743
744
745
746
747
748
727
726
725
724
718
719
720
721
722
723
728
729
730
731
732
733
734
735
736
737
738
739
740
741
742
743
744
745
746
747
748
727
726
725
724
718
719

Spraakvermaak begon met Bart van Dijk van de Drimmelense PvdA. Dit was een extra toegevoegd programma-onderdeel, nadat enkele dagen eerder wethouder Jan van Gurp zijn vertrek had aangekondigd. Tegenover presentator Dik van Beest en gastpresentatrice Carla van Loon, bekend van Omroep Brabant, betoogde Van Dijk dat het bekend was dat Van Gurp (71) maar twee jaar zou aanblijven. Dat was omdat Van Gurp de aangewezen man was om de coalitie door de moeilijke takendiscussie te loodsen en zo de continuïteit in de coalitie kon waarborgen. Nu die horde grotendeels is genomen, vond Van Gurp het tijd om te plaats te maken. Hans van Brummen, onder meer oud-burgemeester van de toenmalige gemeente Terheijden, wordt zijn opvolger.

Daarna kwam de gerestaureerde Gummaruskerk in Wagenberg aan bod. Veel bezoekers van Spraakvermaak hadden het feest van de dag daarvoor nog in de benen. Addy Janssens vertelde bevlogen over de kerk en keek ook naar de toekomst. Het bestuur zou graag zien dat de kerk in de komende jaren ook voor andere doeleinden ingezet kan worden. En daarover wil het bestuur graag de discussie met het bisdom aangaan.

Straatvermaak ging vervolgens niet de straat, maar de Gummaruskerk op. In dit onderdeel waren fraaie beelden van de gerestaureerde kerk te zien, toegelicht door Tonnie van den Broek.

Fer Rompa ging in zijn gastcolumn in op het Duits, Engels en Frans op de scholen en het Engels in het dagelijks leven. Zijn leraren moesten sowieso niets hebben van veel Duits, en als je Frans sprak, nou dan was je iemand. En het Engels dat tegenwoordig de boventoon voert… tja. Gelukkig wordt in het voetbal de corner weer een hoekschop.

De quiz ging tussen Bianca de Wijs en Stijn Verbunt. Het bleef lang 1-0 voor Bianca, de frietvragen bleken toch moeilijker dan gedacht. Uiteindelijk werd het 2-2 en moest de schoot-out uitkomst bieden. Bianca wist bij benadering het beste hoeveel cafetaria’s er in Brabant zijn en ging met de trofee naar huis.

Johan van der Vlist ging in zijn column in op vogels van verschillend pluimage. Hij vergeleek, tot grote hilariteit van velen, diverse mensen in het gemeentehuis met gevederde vrienden.

Daarna was het de beurt aan de hoofdgast van deze middag, oud-minister van Onderwijs en nu PvdA-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk. Als eerste onderwerp kwamen de perikelen in de Partij van de Arbeid aan bod. Hij begreep de kritiek van partijvoorzitter Lilianne Ploumen dat de partij en met name Job Cohen niet zichtbaar zou zijn, maar deelt die niet. “We zijn zeker zichtbaar en niet alleen op bijeenkomsten zoals deze. Ik krijg ook vaak te horen dat mensen in tumultueuze tijden zoals nu, juist behoefte hebben aan iemand die rustig blijft. We zitten nu in de oppositie, maar het had maar 1 zeteltje gescheeld, of we waren de grootste partij geweest en dan was het misschien heel anders verlopen.

De economische crisis kwam uiteraard ook ter sprake. Plasterk is woordvoerder Financiën voor zijn partij. Hij zei te hopen dat de regeringsleiders een oplossing vinden voor het Griekse probleem. “De recessie in de eurozone is op het moment het grootste probleem van de Amerikaanse president Obama. Dat geeft wel aan hoe alles in elkaar grijpt. Als Griekenland failliet gaat, zullen we dat in eerste instantie hier niet zo merken, maar op de langere termijn wel, want het zal ongetwijfeld ook gevolgen hebben voor andere landen, zoals Spanje, Italië en Portugal. Maar een pasklare oplossing is er niet. Economie is geen voorspellende wetenschap. Je kunt hooguit wetmatigheden ontdekken en daar op inspelen.

Ook het onderwijs kwam aan bod, hoewel Plasterk zei dat het niet gebruikelijk is dat Kamerleden praten over de portefeuille die ze hadden als bewindspersoon. Maar in algemene zin wilde hij wel kwijt dat hij vindt dat vooral het taalonderwijs er op achteruit gegaan is in de afgelopen dertig jaar. “Daar staat tegenover dat we steeds beter zijn geworden in wiskunde.” Van alle managers in het onderwijs moet de oud-minister niet veel hebben. “De kwaliteit van het onderwijs staat of valt met de kwaliteit van de leraren. Ik heb me in mijn tijd als minister dan ook verre gehouden van onderwijsvernieuwing of andere maatregelen.

Populistische partijen als de PVV zullen in de toekomst wel blijven bestaan, zei Plasterk desgevraagd. “In heel Europa zie je dat ongeveer een zesde van het electoraat daar gevoelig voor is. Die mensen zullen dus op partijen als de PVV blijven stemmen. Maar ik kijk liever naar die andere vijf zesde.

Als overtuigd atheïst heeft Plasterk niets meer met het geloof. Wel ziet hij de waarde van kerkgebouwen, vooral als monument.

Aan het eind kreeg Plasterk nog een aantal keuzes voorgelegd. Hij zou liever nog een keer minister van onderwijs worden dan de Nobelprijs winnen. Met wie de PvdA dan een coalitie zou moeten sluiten, maakt hem niet zo veel uit. “Maar dit kabinet mag van mij vallen.” Bij de vraag Ajax of Feyenoord, koos hij voor Ajax. “Ik kom uit Den Haag, en dan was je voor ADO, maar die club was zo klein, dat je altijd nog voor een van de andere clubs mocht zijn.Plasterk verkoos Pauw en Witteman boven Knevel en Van den Brink, “omdat de Vara nu eenmaal dichter bij de PvdA staat” en zei met “dit weer Spraakvermaak een goed alternatief te vinden voor een strandwandeling.

Tussendoor zongen Annetti en Jessica Schaap, begeleid op keyboard door Bernard van Nies, enkele covers en aan het eind was er het actuele slotlied van De Sox.

Presentator Dik van Beest was zichtbaar not amused toen zij het laatste couplet zongen, over hoe Dik van Beest daags voor Koninginnedag zit te wachten tot de burgemeester hem een lintje komt opspelden. De presentator had echter totaal niet in de gaten dat burgemeester Gert de Kok inmiddels achter hem het podium op kwam lopen. Van Beest wilde de afkondiging van het programma doen, toen hij werd gewezen op de aanwezigheid van de burgemeester. Die vertelde de volle zaal over de verdiensten van Dik van Beest, zijn jarenlange inzet in allerlei functies voor Voetbal Club Wagenberg, voor culturele vereniging Toonart, voor de lokale radio en voor Spraakvermaak. Waarna hij de totaal overrompelde Van Beest de versierselen behorend bij het lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau opspeldde.

foto’s: Tien Mureau