08/04/2012 – Gevarieerde laatste Spraakvermaak van het seizoen
TERHEIJDEN – Spraakvermaak heeft het vijfde seizoen afgesloten met een zeer gevarieerde aflevering bij Ons Thuis in Terheijden. Harry Bakker van de gelijknamige raadsfractie blikte met adjunct-hoofdredacteur Henk van Ingen van BN DeStem terug op het dossier Biesbosch Marina Drimmelen en oud-Opzij-hoofdredacteur Cisca Dresselhuys sprak over emancipatie van vrouwen en ouderen. En er was de laatste column van vaste columnist Johan van der Vlist. Bij zijn afscheid van Spraakvermaak werd uitgebreid stilgestaan.
Als extraatje deze keer was er voor alle bezoekers een worstenbroodje van bakker Jürgen van Dongen uit Terheijden. Zijn worstenbrood is onlangs uitgeroepen tot het beste van Brabant.
Gastpresentator was de Madese Marlice Dreessen, directeur van de VVV in Breda. Ze vertelde over het belang van de twee kantoren die de VVV nu heeft, het hoofdkantoor aan de Willemstraat en de dependance op de Grote Markt. Ze dreigde de subsidie voor de dependance te verliezen, maar wist die voor dit jaar toch te behouden. “De Willemstraat is voor mensen die met de trein komen en op de Grote Markt moeten we natuurlijk ook zitten, voor mensen die in de stad parkeren. Er komen zo’n vier miljoen toeristen per jaar naar Breda.”
Dat de gemeente Drimmelen geen VVV-kantoor heeft, vindt ze ‘belachelijk’. “Met zo’n haven en als je je als toeristische gemeente profileert, onvoorstelbaar. Maar er moet wel geld voor zijn, ook van de gemeente. Want als de ondernemers het alleen betalen, kan een VVV niet onafhankelijk zijn. De gemeente moet dus subsidie geven.”
De eerste gasten die presentator Dik van Beest en Marlice Dreessen op het podium ontvingen waren Harry Bakker van de Lijst Harry Bakker en Henk van Ingen, adjunct-hoofdredacteur van BN DeStem. Heeft de gemeente er goed aan gedaan de haven te verkopen? Ja, vond Van Ingen. “Het gaat om veel geld. De gemeente stond garant voor 14 miljoen euro, maar kijk ook eens naar alle onderzoeken die er zijn geweest en niet te vergeten naar de ambtenaren die ermee bezig zijn. Als het oorspronkelijke plan van de gemeente, met al die recreatiewoningen was gelukt, dan had Biesbosch Marina een kans van slagen gehad. Nu kostte het de gemeente alleen maar geld. Het loopt in de tonnen.”
Van Ingen is vooral ook benieuwd naar een verder onderzoek. “Ik wil wel eens weten hoe het kan dat steeds de begroting is overschreden, dat de jaarverslagen niet klopten.”
Het dossier Biesbosch Marina heeft wethouder Jan van Meggelen de kop gekost, waardoor de coalitie uit elkaar viel. Harry Bakker, lijstaanvoerder van de grootste partij in de gemeente Drimmelen, is gesprekken begonnen met de andere partijen om een nieuwe coalitie te vormen. Het lijkt er een te worden met LHB, VVD en PvdA. Van Beest nam alvast een voorschot op de wethouderskandidaten. Wat Bakker betreft mogen de zittende wethouders Mark van Oosterhout (VVD) en Hans van Brummen (PvdA) blijven. Op de vraag of hij zelf ook op het wethouderspluche wil gaan zitten, gaf hij geen antwoord. Wel zei hij dat de zwembaden in de gemeente open blijven. LHB zal daarvoor een spoedvoorstel indienen. Ook de komst van een VVV ziet Bakker wel zitten.
De gesprekken met de beoogde coalitiepartners gaan deze week verder.
De gastcolumn was van Ad van Kuyck, tot 2009 pastor van de Vijf Heiligen Parochie en nu werkzaam als geestelijk verzorger in de gezondheidszorg. Hij was ook eerste gastpresentator ooit van Spraakvermaak, in november 2007. Hij vertelde over zijn ervaring als kappersmodel en legde daarbij mooi de link naar zijn priesteropleiding.
Zeilmeisje Laura Dekker was te zien in Straatvermaak. Zij opende enkele weken geleden het watersportseizoen in Drimmelen. De mensen die naar haar kwamen luisteren hadden veel bewondering voor haar, maar bleven op het water toch liever dichter bij huis.
De quiz ging daarna over de Top 100 Made Live, die dit jaar voor de tiende keer wordt gehouden. Organisator Kees van Meggelen en presentator Guido van Gils lieten zien over behoorlijk wat muzikale kennis te beschikken. Van Meggelen ging, met alle vragen goed, met de Spraakvermaaktrofee naar huis.
En toen was het tijd voor de laatste column van vaste columnist Johan van der Vlist. Hij heeft niet veel met achterom kijken, want vroeger was niet alles beter, zo betoogde hij. Moeten de Rolling Stones op hun leeftijd nog op tournee? Spelen voor een publiek dat met de rollator komt? “Nee, it’s all over now.”
De leden van het Terheijdens smartlappenkoor, die verspreid over de zaal stonden, zetten vervolgens op de melodie van Ben Cramers ‘Clown’ een afscheidslied in voor Johan. De eerste flashmob in Drimmelen, zoals Van der Vlist het later zelf noemde. Ook enkele leden van de Solexvereniging waren bij het afscheid, blij dat ze hem op zondagen weer terug hebben. Daarna kreeg Van der Vlist van Spraakvermaakvoorzitter Petra Kimmel een zilveren seizoenkaart voor het leven en een grote foto met daarop 31 foto’s van alle columns die hij voor Spraakvermaak heeft verzorgd. Ze zei met pijn in hart afscheid te nemen, maar Johans keuze wel te respecteren. De Sox zongen daarna op de melodie van ’32 Jaar’ van Doe Maar hun afscheidslied.
Als laatste was het de beurt aan oud-Opzij-hoofdredacteur Cisca Dresselhuys. Door haar jarenlange inzet voor de vrouwenbeweging wordt ze ook wel de ‘moeder van het feminisme’ genoemd. Een eretitel, vindt ze. “Want hoewel het met vrouwenemancipatie goed lijkt te gaan, moet je nooit achterover leunen. Alles kan zo weer wegbezuinigd worden en dan word je jaren teruggeworpen.”
Ook is er nog genoeg te doen om meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven te krijgen. “Dat zijn de leukere banen. Mannen spelen die elkaar toe. Aan de andere kant is het natuurlijk ook zo dat Nederlandse vrouwen verwend zijn. Ze willen er zijn voor hun gezin en werken, maar niet meer dan parttime. En met parttime red je het niet in de top. Dan moet je fulltime werken. Maar je kunt ook de keuze maken om als je kinderen groter zijn weer fulltime te gaan werken. Dat gebeurt te weinig.”
Dresselhuys zag wel wat in de stelling dat de wereld niet in een financiële crisis zou zijn beland als er meer vrouwen aan de top hadden gestaan. “Dat is al eerder gezegd. Als Lehman Brothers Lehman Sisters zou zijn geweest, had het er heel anders uitgezien. Vrouwen gaan voorzichtiger met geld om.”
Voor Opzij heeft Dresselhuys veel mannen langs de feministische meetlat gelegd. Ze weet het nog precies: “Het slechtst scoorden Bas van der Vlies en Harry Mulisch met een -3, het beste Kees van Kooten met een +7. Coen Verbraak heeft mij langs de meetlat gelegd en ik kwam ook uit op een 7.” Ze zegt dat ze een band heeft met de mannen die ze interviewde. “Ik sprak ze zo’n vijf uur, verdeeld over twee gesprekken. Dan weet je veel van iemand, er is intimiteit. Met sommigen ben ik nog steeds bevriend, anderen volg ik op afstand.”
Na haar vertrek bij Opzij is Dresselhuys niet met pensioen gegaan. Ze werkt freelance voor diverse bladen en de radio en heeft een boek geschreven, ‘Drukker dan ooit’, over werken na je 65e. “Mensen blijven langer leven, in goede gezondheid. Niemand kan een ander dan ook verplichten te stoppen met werken. Het staat in veel cao’s dat je contract beëindigd wordt als je 65 wordt. Maar een cao is geen wet. Bovendien weet je wanneer je 65 wordt. Het is goed van te voren na te denken wat je wil en daar dan ook je voorbereidingen voor te treffen. Wil je blijven werken, wil je vrijwilligerswerk gaan doen, wat dan ook. Maar je moet het wel regelen.”
Hoewel aangekondigd, was er geen optreden van Gaykrant-hoofdredacteur Henk Krol. Hij bleek verhinderd.
Zoals altijd zongen De Sox hun actuele slotlied. Spraakvermaak houdt nu een zomerstop en is er weer in oktober.
Foto’s zijn gemaakt door Tien Mureau.
Op de site van Solexo staan ook foto’s van het afscheid van Johan. Zij hebben tevens dit filmpje gemaakt.