08/01/2012 – Winkelen wordt anders, de Libelle blijft bestaan

Terheijden – De 29e aflevering van Spraakvermaak in Terheijden was er een waarin het er af en toe zeer serieus aan toe ging, maar waarin ook veel gelachen werd. De centrale thema’s waren het winkelen in steden en dorpen en op internet en het gesprek met Libelle-hoofdredacteur Franska Stuy.

bbblbbbr
763
764
765
766
767
768
749
750
751
752
753
754
755
756
757
758
759
760
761
762
763
764
765
766
767
768
749
750
751
752
753
754

Speelde in december Sporadic Connection nog live de openingstune, nu deden De Sox dat a capella. Ze werden beloond met een groot applaus.

Als eerste kwam gastpresentator Marja Klein Obbink op het podium. Het was voor de tweede keer dat de Madese journaliste van BN DeStem deze rol vervulde. Samen met presentator Dik van Beest ontving ze Jos Koniuszek, voorzitter van het Retail Platform Breda. Kunnen we over tien jaar nog winkelen in de dorpen? was de vraag. Koniuszek zegt van wel. “Al heeft onderzoek uitgewezen dat dan zo’n dertig procent van de huidige winkels dan niet meer bestaat. Voor zaken waarvoor de klant geen speciale informatie nodig heeft, zoals boeken en cd’s, zal hij vaker op internet gaan winkelen. Maar speciaalzaken of zaken die op ouderen gericht zijn, zullen zeker blijven bestaan”, zei hij. Als voorbeeld noemde hij Peter Mannenmode in Made. En ook zijn eigen zaak, Runnersworld in Breda, ziet hij wel overleven. “Mensen zoeken informatie op internet, winkels zullen een website hebben om te prikkelen. Maar als het goed is, komen ze dan wel naar de winkel. In mijn geval om schoenen aan te laten meten.

Hij verwacht dat de dorpen het op winkelgebied moeilijker krijgen dan de steden. “In steden kun je funshoppen en nog wat eten of drinken.” Of het parkeren dan niet te duur wordt, vroeg Klein Obbink. Dat leverde instemmend gemompel uit de zaal op. “Nee”, vond Koniuszek. “De parkeertarieven in Breda zijn normaal voor zo’n stad. Kijk maar eens op de koopzondag of op de dagen waarop Belgen vrij zijn. Dan staat er file voor de parkeergarages.” En of een transferium een goed idee is. “Misschien wel, maar Breda heeft daar niet voor gekozen. Nu zou het hooguit een paar keer per jaar handig zijn.

Ook de zondagopstelling van winkels kwam aan de orde. De gemeente Drimmelen heeft onlangs het ‘toeristisch regime’ ingesteld, waardoor winkels elke zondag open mogen zijn. Vooral supermarkten doen daar aan mee. “Gemeentes kunnen open zijn niet afdwingen”, vindt Koniuszek. “Ondernemersverenigingen moeten daar zelf over beslissen. In Breda mogen we ook alle zondagen open, maar we hebben twintig keer per jaar afgesproken. Zo’n tachtig procent van de winkels doet daaraan mee. Ik verwacht overigens wel dat er een verschuiving komt, dat winkels op zondag open zijn en dan de hele maandag dicht. Dat maakt het voor de eenmanszaken beter te doen.

Prins Bernhard
De gastcolumn was van cabaretier Theo van Duren. Ook hij was in deze rol al eens eerder bij Spraakvermaak. Hij beweerde een zoon van prins Bernhard te zijn. “Ik hield als jongen al van snelle auto’s en mooie vrouwen.” En bewees zijn afkomst door een zonnebril op te zetten een pijp in zijn mond te stoppen. De anjer moesten de mensen er maar even bij denken. Wat ze luid lachend dan ook deden.

Theo’s column is meteen een voorproefje van een compleet cabaretprogramma dat Ons Thuis en Spraakvermaak op zondagmiddag 29 januari presenteren. De titel ‘De ongelooflijke slechtheid van de natuur’ wijst al in een bepaalde richting, in ieder geval in een zeer humoristische richting. Tini van Gool maakt met zijn accordeon de middag nog aangenamer. Kaarten kosten op 29 januari slechts € 5 per stuk en zijn zondag al verkrijgbaar. (Seizoenkaarten zijn op 29 januari niet geldig).

M/V 2011
Straatvermaak kwam deze keer niet van de straat maar vanuit het Biesboschbezoekerscentrum, waar de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie werd gehouden. Wie is de man of vrouw van de gemeente Drimmelen van 2011, was de vraag. Veel namen kwamen voorbij: De zee-arend, de senioren, de vrijwilligers van het Puzzelbad, de dorpsraad van Wagenberg, Petra Kimmel van de restauratie van de Gummaruskerk, Hans van Brummen, Rinus Rasenberg, Adriaan Snoek, de Carillon-verslaggevers Michiel Peters en Johan van der Vlist, Jopie Sasburg van SVO, Jan Daas en de Terheijdense Zomerfeesten.

De quiz met de kraamverzorgsters Anja Verhagen en Yvonne van Hees van Thebe Kraamzorg begon daarna vrij hilarisch toen de dames een pop een katoenen luier om moesten doen. De vragen bleken vrij pittig, maar met de filmpjes viel er ook veel te lachen. Anja won uiteindelijk met maar een puntje verschil.
Johan van der Vlist had het daarna in zijn column over het fenomeen oppasopa en -oma. Als je Van der Vlist moet geloven, hebben mensen met kleinkinderen het zo makkelijk nog niet. Right!

Libelle
Hoofdgast van de middag was Franska Stuy. Geboren in Made en woonachtig in Lage Zwaluwe. Ze is sinds 1998 hoofdredacteur van de Libelle en werd in 2009 uitgeroepen tot hoofdredacteur van het jaar.

De Libelle wordt wekelijks gelezen door z’n twee miljoen mensen, van wie een derde man is. Dat verbaasde vooral Dik van Beest, maar Stuy wist wel waarom: “Die mannen willen gewoon weten hoe vrouwen in elkaar zitten.” In de documentaire ‘Aldus Libelle’ [zie hieronder voor uitzending gemist] die de woensdag ervoor op televisie te zien was, werd duidelijk dat het blad alleen door vrouwen wordt gemaakt. “Er solliciteren nooit mannen”, zei Stuy. “En als dat al zo is, kies ik voor de beste kandidaat en dat is tot nu een vrouw geweest. Maar volgende week hebben we een mannenthema. We hebben vijf verschillende Libelles met onder anderen Beau van Erven Dorens, Umberto Tan en Thomas Acda op de cover. En dan met hen ook een interview in het blad. We hebben samen met de Playboy een enquête gehouden en de resultaten daarvan worden dan ook bekend.” Ondanks aandringen, wilde Stuy daarvan geen uitkomsten noemen.

Zelf leest ze graag de Linda, Flow, Grazia, More Than Classic en haalt ze ook veel inspiratie uit buitenlandse bladen zoals de Amerikaanse Vogue. Dat de Libelle door de Nederlandse kwaliteitskranten als truttig of tuttig word gezien, legde ze naast zich neer. “Spruitjeslucht. Wat is er mis met spruitjes? Het blad van mijn moeder. Wat is er mis met je moeder? Als je nog zo puberaal moet doen, is er iets mis met jou!” wat haar een flink applaus uit de zaal opleverde.

En flink geklapt werd er ook toen ze vertelde dat er voor alle bezoekers de nieuwe Libelle en de special Libelle-Balance klaar lag bij de uitgang.

De muziek tussendoor was van zangeres Monique Timmermans die covers van Fairground Attraction en Amy Winehouse zong. De Sox zongen zoals gebruikelijk hun actuele slotlied.
Foto’s zijn gemaakt door Tien Mureau.

Hieronder staat de documentaire “Aldus Libelle”, voor een blik in de keuken bij Libelle. Zeer de moeite waard.

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Bewaren