14/11/2010 – Twintigste Spraakvermaak!

Cees Langeveld, directeur van het Bredase Chassé Theater, kijkt uit naar dinsdag, wanneer het kabinet de beslissing neemt over bezuinigingen op kunst en cultuur. Tot die tijd weet hij nog niet wat eventuele bezuinigingen zullen betekenen voor zijn theater. Dat het minder zal worden, weet hij wel. “Als groepen minder geld krijgen en de btw op kaartjes gaat omhoog, dan zullen minder mensen het theater bezoeken.” Ook verwacht hij vijftien procent minder voorstellingen. Cees Langeveld was zondag hoofdgast bij Spraakvermaak in Terheijden.

bbblbbbr
435
436
437
438
439
440
425
426
427
428
429
430
431
432
433
434
435
436
437
438
439
440
425
426
427
428
429
430

Presentator Dik van Beest ontving eerst gastpresentator Huub van Meggelen. Hij gaat het komend seizoen de Madenaars weer voor in het carnaval.

Daarna begon Straatvermaak, waarbij mensen op straat de vraag werd gesteld of de gemeente de aandelen van Biesbosch Marina Drimmelen moet verkopen. De meningen waren verdeeld en niet iedereen kon zijn mening geven, want de techniek liet het hierbij helaas even afweten. Wel was het interview met interim-directeur Luuk Overtoom van de jachthaven te zien. Hij heeft de gemeente geadviseerd de minder rendabele onderdelen van de haven te verkopen en de haven zelf op te knappen en te exploiteren. “Maar dat is dus mijn advies, de gemeenteraad beslist in januari. Ik kan me wel voorstellen dat de meeste mensen de haven willen houden, deze hoort bij Drimmelen.

Aansluitend spraken de raadsleden Harry Bakker (Lijst Harry Bakker) en Karin van den Berg (GroenLinks) over deze kwestie. Bakker zei dat in 2006 de beslissing al is genomen de jachthaven en alles eromheen te verkopen en dat de raad daarop niet moet terugkomen. “En dan moet je je verlies soms maar nemen. Een jachthaven exploiteren is geen kerntaak van de gemeente”, vond Bakker. Van den Berg verwacht dat het moeilijk wordt in deze tijd de ‘failliete boedel’ te verkopen. “Misschien moeten we de haven behouden en kunnen we boel binnen tien jaar vlottrekken.

Of er nog claims te verwachten zijn van de voormalige directeur Ton den Exter, vroeg Van Beest. Hij wordt van alle blaam gezuiverd, zo blijkt. Daarop wilden de twee geen antwoord geven.

De gastcolumn was van Jan van Wijk, vicevoorzitter van het Sint Nicolaas Genootschap. Hij vertelde over de traditie van het sinterklaasfeest en wat zijn genootschap doet om deze in stand te houden. Jan van Wijk schreef onlangs het boekje “Sint Nicolaas bestaat echt!”. Het boekje was zondag (gesigneerd en wel) te koop bij Spraakvermaak. De opbrengst komt ten goede aan Kika (Kinderen Kankervrij).

De quiz ging daarna tussen twee Madese amateur-historici, Anton Braat en Goof Akkermans. Het thema was – uiteraard – de plaatselijke geschiedenis, al ging de vraag waarmee ze meeste punten konden verdienen over toekomst: wie is er over tien jaar burgemeester van Drimmelen en wat ligt er over tien jaar op de plaats van het Puzzelbad. Omdat de stand gelijk was, moest de shoot-out uitkomst bieden. Anton Braat zat er het dichtst bij hoeveel vierkante kilometer de gemeente groot is. Hij won de trofee.

Vaste columnist Johan van der Vlist hield vervolgens een pleidooi om de nee-neesticker van de brievenbus te halen. Anders miste je de aanbiedingen, van bijvoorbeeld sokken bij de drogist, sapkannen bij het tuincentrum en fietsen bij de bouwmarkt.

Cees Langeveld vertelde daarna over ‘zijn’ Chassé Theater. Na vijftien jaar komen er nog steeds bussen vol geïnteresseerden van over de hele wereld om de architectuur van het theater te bewonderen. Langeveld, ook hoogleraar economie voor de podiumkunsten aan de Erasmusuniversiteit, sprak uitgebreid over de aanstaande bezuinigingen. Uiteraard vond hij die geen goed idee. “Nee, experimentele voorstelling moeten blijven bestaan. Als er geen vernieuwing zou zijn geweest, zouden we allemaal nog naar Bach luisteren. In het begin vond niemand modernere muziek mooi, zoiets moet tijd hebben”, betoogde hij. “Hetzelfde geldt voor cultuureducatie. Als kinderen niet in het theater komen, komen ze als volwassene ook veel minder snel.

Meer marktwerking in het theater ziet hij best zitten, als er minder subsidie naar podiumkunsten gaat. “Maar dan moet je niet ook nog de btw verhogen.” Om de kosten het hoofd te bieden, werkt het Chassé Theater samen met onder meer De Bussel in Oosterhout en kan sponsoring uitkomst bieden. “Voor de Tweede Wereldoorlog waren theaters immers ook helemaal afhankelijk van burgers en verenigingen. Nu kun je zoiets doen met een club als de Vrienden van het Chassé”, zei Langeveld, die ook de sociale functie van het theater benadrukte.

Muziek was er van de achttienjarige Alexandra van Riel die twee prachtige liedjes zong. En uiteraard was er het vrolijke slotlied van De Sox.
De foto’s zijn gemaakt door Tien Mureau