13/02/2011 – Kijkje in de keuken

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en de Brabantse commissaris van de Koningin Wim van de Donk waren zondag de hoofdgasten van het zondagmiddagcafé Spraakvermaak in Terheijden. Al voor de zaal openging stond het publiek in de gang te wachten. Met zo’n 350 man was het dan ook ‘uitverkocht’ en niet ten onrechte. Beiden gaven een aardig inkijkje in hun keuken zoals Wim van de Donk die vertelde dat hij geleerd had van de Moerdijkbrand dat dergelijke rampen niet te snel afgeschaald moeten worden en Gerdi Verbeet die vindt dat bewindslieden de Kroon vertegenwoordigen en dat ze in dat kader staatssecretaris Bleker onlangs een das aan had gereikt.

bbblbbbr
501
502
503
504
505
506
481
482
483
484
485
486
487
488
489
490
491
492
493
494
495
496
497
498
499
500
501
502
503
504
505
506
481
482
483
484
485
486

Gastpresentator bij deze 23e aflevering was PvdA-fractievoorzitter in Drimmelen Bart van Dijk. Hij heeft onlangs gekajakt op Antarctica en vertelde over zijn ervaringen van ongelofelijke stilte en het weer dat in vijf minuten kan omslaan. “Maar ik kwam woensdag terug en was donderdagavond weer aan het werk”, relativeerde hij zijn bijzondere reis.

AH-manager en sauwelaar Twan van Meel hield aansluitend zijn gastcolumn. Sinds hij vrije zondagen heeft, heeft hij tijd voor zijn hobby, het smartlappenkoor, waar hij smakelijk over vertelde.

Daarna schoof Wim van de Donk aan, commissaris van de Koningin in Noord-Brabant. Als inleiding voor het gesprek diende Straatvermaak, waarvoor Angelina Schets burgemeester Gert de Kok interviewde. Hij vertelde over het belang van de verkiezingen voor Provinciale Staten. Willekeurige bezoekers van het gemeentehuis zagen dat belang niet allemaal in.

Van de Donk reageerde door uit te leggen waar de provincie voor staat. “Wij zijn er onder andere voor de regionale economie. West-Brabant, tussen Rotterdam en Antwerpen, heeft logistiek een belangrijke taak en we hebben ons dan ook sterk gemaakt voor het logistiek topinstituut dat er ook is gekomen”, gaf hij als voorbeeld. “De provincie is er voor de langere termijn, zodat onze kinderen en kleinkinderen hier ook nog kunnen werken en leven.

Van de Donk ziet het werk in de provincie bepaald niet als een erebaantje voor uitgerangeerde politici. “Ik heb gewoon gesolliciteerd en ben aangenomen. Ik wil ook minstens een termijn van zes jaar volmaken en liefst ook nog langer.” En ja, hij hoort ook wel eens de geruchten dat hij genoemd voor een baan in Den Haag. “Maar dat zijn wat het zijn: geruchten.

Hij zag ook niets in het plan van sommige partijen om de provincie af te schaffen. “Wel moet je kijken of er geen taken verschoven kunnen worden. Den Haag gaat nu over het beroepsonderwijs, terwijl ik denk dat dat beter bij provincies zou kunnen liggen. Wij weten beter waar behoefte aan is en kennen de regio. Andersom zouden misschien taken van de provincie naar de gemeentes of naar het Rijk kunnen.

Ook de Moerdijkbrand kwam uiteraard aan bod. “We zitten nog midden in het proces van afwikkeling. Ik kan in ieder geval wel zeggen dat we te snel afgeschaald hebben. Eerst werd het opgeschaald van de gemeente, naar de veiligheidsregio naar de provincie. Daarna is er weer afgeschaald naar de veiligheidsregio en de gemeente. Ik vraag me af of dat zo slim is geweest, want de gemeente heeft niet altijd de expertise in huis die zo’n ingewikkelde zaak nodig heeft. Sommige chemische bedrijven vallen onder de provincie, misschien zou dat hier ook een goede zaak zijn.

Over het wellicht voortijdige afscheid van burgemeester Wim Denie van Moerdijk zei hij dat ze deze week samen gaan eten en dat Denie in de media veel onrecht is aangedaan.

De quiz ging tussen de rijschoolhouders Ad van Oosterwijk uit Made en Jeroen Rullens uit Wagenberg. De laatste twitterde overigens dat hij er veel zin had. Beiden kregen onder meer komische filmpjes over allerlei verkeerssituaties te zien. De eindstand was 4-4, waarna Rullens de shoot-out en daarmee de Spraakvermaak-trofee won. Wat hij later ook trots per tweet verkondigde.

Johan van der Vlist nam in zijn maandelijkse column de gemeentelijke afvalkalender onder de loep. Hij deed het in de vorm van een vragenspelletje: wie weet waar alle symbooltjes en kleurtjes voor dienen. En omdat er veel meer mannen dan vrouwen kleurenblind zijn, moeten vrouwen voortaan maar de kliko buiten zetten, was zijn idee.

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet nam al snel de hele zaal voor zich in met haar spontane optreden. Ze vertelde dat de Kamerleden allemaal heel hard werken en dat de sfeer goed is. “We zitten toch met de bijzondere situatie van een minderheidskabinet. Ik ben er trots op dat het zo goed gaat.

Van verruwing van taalgebruik is volgens haar geen sprake: “Dat zijn de uitzonderingen, maar omdat die eindeloos herhaald worden op televisie lijkt dat de norm. Maar dat is dus niet zo.

In de Tweede Kamer geldt geen dresscode. “Tweede Kamerleden zijn volksvertegenwoordigers. Ze zijn net zo verschillend als iedereen hier. Anders is het met de bewindslieden die de Kroon vertegenwoordigen. Staatssecretaris Henk Bleker zag er laatst prima uit, mooi pak aan en alles, maar geen das. Die heb ik hem toen even aangereikt.

Ook een ander fenomeen in de Tweede Kamer kwam aan bod: het vele getwitter van sommige Kamerleden. Verbeet begrijpt dat wel. “Als Kamerlid krijg soms wel honderd mails per dag. En de inzenders daarvan willen per ommegaande antwoord. Als je dan in de Kamer zit tijdens het vragenuurtje en jouw onderwerp is niet aan de orde, kan ik me voorstellen dat je even wat mails beantwoordt of twittert. Wat denk je, ik maak ook wel eens boodschappenlijstje tussendoor. We zijn allemaal mensen, we hebben nog een leven naast ons Kamerwerk. Soms loopt dat door elkaar en dat is niet erg.

Ze staat nog steeds achter haar beslissing om het vragenuurtje wat anders in te richten. In plaats van vier kunnen er nu zeven onderwerpen aan bod komen, maar er mogen geen vervolgvragen door anderen partijen gesteld worden. Wel zei Verbeet een hekel te hebben aan wat ze noemde ‘reclamevragen’, vragen gesteld door een Kamerlid aan de eigen minister om deze even in de schijnwerpers te zetten.

Verbeet moest lachen om een filmpje dat werd vertoond, waarin ze GroenLinks-fractieleider Femke Halsema terugwees. “Als ik niet af en toe streng optreed tegen te veel interrupties, kom ik helemaal niet meer thuis. Maar natuurlijk praat je daar later even over. Ik heb ook wel eens tegen Jan Marijnissen gezegd dat hij te langdradig was. Dat mocht ik natuurlijk helemaal niet zeggen en dat heb ik ook met hem besproken. Maar ik vond het wel.

Op het laatste kwam het Afghanistandebat nog aan de orde. Of Verbeet het niet jammer vond dat Rutte en Sap het allemaal zo voorgekookt hadden. Dat vond de Kamervoorzitter duidelijk een vervelende vraag: “Je kunt zo’n debat niet voeren zonder vooraf overleg gehad te hebben. Ik vond het Afghanistandebat een van de beste van de laatste tijd.” Daarna vertelde ze over haar bezoek aan de Nederlandse troepen in Afghanistan. “Ik steun onze mensen daar. Ik gun ze een groot draagvlak vanuit de samenleving en vanuit de politiek. Wat ik daar persoonlijk verder van vind, bespreek ik niet hier, maar in de fractie.

Daarna riep ze, aan de hand van een gesprekje dat ze enkele jaren geleden had met haar kleinzoon van toen tien jaar, iedereen te gaan stemmen voor de Provinciale Staten. “Mijn kleinzoon zei toen dat ze niet gingen stemmen, want ze wisten het allemaal niet zo goed. Ik zei toen dat mijn grootouders gevochten hebben voor het stemrecht en dat het ieders plicht is je er een beetje in te verdiepen. Hij dacht daar even over na en zei toen, nou, als dat zo is, gaan we tocht maar stemmen.

De muziek tussendoor was het jonge Madese zangtalent Anique Toebak, die op gitaar begeleid werd door haar vader Robert. En zoals altijd zongen De Sox hun actuele slotlied. Daarbij maakten ze nog een ‘foutje’ over Femke Halsema, wat ze gelukkig in het volgende couplet rechtzetten.

Spraakvermaak is er weer op 13 maart met o.a. o.a. Ella Vogelaar en John Lanting.

De foto’s zijn gemaakt door Tien Mureau