12/12/2010 – Nationale ombudsman bij Spraakvermaak

TERHEIJDEN – Inwoners van de gemeente Drimmelen hebben dit jaar geen enkele klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman. Vorig jaar waren dat er nog enkele. Dat zei ombudsman Alex Brenninkmeijer zondag in Spraakvermaak.

bbblbbbr
454
455
456
457
458
459
441
442
443
444
445
446
447
448
449
450
451
452
453
454
455
456
457
458
459
441
442
443
444
445
446

De ombudsman was de hoofdgast bij de 21e editie van Spraakvermaak. Hij werd geïnterviewd door presentator Dik van Beest, die voor deze gelegenheid werd bijgestaan door de Drimmelense oud-wethouder Johan van Oosterbosch. Johan heeft tegenwoordig een reisbureau in Costa Rica. Hij vertelde enthousiast over de prachtige natuur van dat land. Ook ging hij in op de vraag van Van Beest waarom hij geen raadslid werd voor Groen Drimmelen, nadat zijn partij een grote verkiezingsnederlaag had geleden en hij geen wethouder kon blijven. Hij vertelde dat hem een interessante baan werd aangeboden, maar ook dat hij het niet meer op deze manier zou doen.

Straatvermaak ging over de uitspraak van burgemeester Gert de Kok dat Terheijden wel wat meer betrokken mag zijn bij de gemeente Drimmelen en dat de communicatie beter moet. Angelina Schets en cameraman Anton Fens vroegen in Made en Terheijden mensen op straat naar hun mening. Velen erkenden dat er wat wrijving zit en dat de herindeling misschien niet zo handig was geweest op deze manier. Dat zei De Kok ook in een toelichting. Hij zei dat er bij herindelingen altijd spanningen zijn, maar dat Terheijden nooit zelfstandig had kunnen blijven, omdat de gemeente te klein zou zijn geweest. En of aansluiting bij Breda een goede keuze was geweest: “Vraag dat maar aan de Bredase dorpen als Bavel en Prinsenbeek.” De Kok zei ook dat het te maken heeft met externe factoren, zoals het feit dat Terheijden de Bredase editie van BN De Stem krijgt en daardoor soms het gemeentenieuws mist, omdat dat in de Oosterhoutse editie van de krant staat. Wat er dan wel moet gebeuren, werd verder niet helemaal duidelijk.

De gastcolumn was van oud-sauwelaar Ad van Bekhoven. Hij vertelde over de tijd, die we soms terug willen draaien en soms niet hard genoeg kan gaan.

De quiz, met serieuze maar ook hilarische vragen, ging tussen Jan van Schendel uit Wagenberg en Toon Marijnissen uit Bavel, respectievelijk bondscoach zoetwatervissen en lid van het Nederlands team dat wereldkampioen kustvissen is. Ze kregen niet alleen vragen over vis, maar ook verse vis te zien. Die herkenden ze uiteraard. Van Schendel won nipt de Spraakvermaak-trofee.

Johan van der Vlist had het over oud en nieuw, of beter, nieuw en oud. En dat alles eindigt waar het begint. Maar oud en nieuw vieren nee, want het betekent alleen maar dat je ouder wordt.

Alex Brenninkmeijer, volgens commentator en bladenmaker Maarten van Rossem dé man van 2010, gaf uitleg over zijn werk als ombudsman. Hij zei vereerd te zijn door deze uitverkiezing, vooral omdat Van Rossem de onafhankelijkheid van de ombudsman roemt.

Hij en zijn 170 medewerkers behandelen klachten van burgers over de overheid. Bij gemeenten gaat het steeds beter, vindt Brenninkmeijer. De landelijke overheid daarentegen kan nog wel wat verbeteringen aanbrengen. “Vooral omdat de overheid zelf de regels maakt. En soms zijn er dat gewoon te veel. Ik had het er een keer met Kamerleden over en dat moesten ze wel beamen. Ze hadden er ook geen antwoord op.

Als ombudsman onderzocht Alex Brenninkmeijer ook de klacht van Edwin de Roy van Zuydewijn, de ex-man van prinses Margarita. Die beschuldigde het Kabinet der Koningin en het ministerie van Algemene Zaken van mogelijk machtsmisbruik en ongeoorloofde bemoeienis. De ombudsman zei dat hij toegang had gehad tot alle documenten die hij wilde inzien en dat van onheuse bejegening geen sprake is geweest. En dat hij indien nodig ook van de AIVD of andere instanties de benodigde documenten krijgt.

Veel klachten die bij de ombudsman binnenkomen, zijn niet echt klachten. In dat soort gevallen verwijst hij mensen door naar de juiste instanties. De andere klachten, zo´n vierduizend per jaar, worden wel behandeld. “De overheid gaat vaak over de hoofden van mensen heen, terwijl ze juist met de burger moet communiceren”, verklaarde de ombudsman. Ook andere overheidsorganisaties kunnen er wat van, volgens de ombudsman. In dit verband noemde hij het Centraal Administratie Kantoor, CAK. Maar klagen wijst ook op betrokkenheid van burgers, zag hij het positieve van zijn werk.

Hij verwacht wel dat er door de bezuinigingen slordiger gewerkt zal worden door ambtenaren, waardoor het aantal klachten zal toenemen, terwijl ook zijn organisatie met bezuinigingen te maken krijgt.

Muziek was er deze keer van de Terheijdense nachtegaal Eveline. Ze zong twee nummers van haar nieuwe cd Feel the Love. En natuurlijk zongen De Sox hun actuele slotlied.

De volgende Spraakvermaak staat gepland voor 9 januari 2011.

De makers van Spraakvermaak wensen u en de uwen fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2011.

 

De foto’s zijn gemaakt door Tien Mureau