10/04/2011 – Spraakvermaak viert feest

De laatste aflevering van Spraakvermaak van het seizoen 2010-2011 was een feestje. Het zondagmiddagcafé beleefde de 25e editie. Op veler verzoek kwam D66-fractieleider Alexander Pechtold voor de tweede keer naar Terheijden.

bbblbbbr
550
551
552
553
554
555
532
533
534
535
536
537
538
539
540
541
542
543
544
545
546
547
548
549
550
551
552
553
554
555
532
533
534
535
536
537

Vanwege het zilveren jubileum was er dit keer een voorprogramma, waarbij de leerlingen van Zangschool Eveline hun talenten toonden. Daardoor was het al vroeg druk in de zalen van Ons Thuis.

Spraakvermaak begon daarna met het onderdeel Straatvermaak, waarbij Angelina Schets de straat op ging in Wagenberg om mensen te vragen naar de toekomst van gemeenschapshuis Plexat. Dat gebouw is niet meer van deze tijd en de gemeente wil het slopen om er (bejaarden)woningen te bouwen, met een ontmoetingsruimte. De mensen op straat vonden vooral dat die ruimte moet blijven en dat die niet alleen beschikbaar moet zijn voor de ouderen. Leon van Dongen (VVD) vond dat er ook andere oplossingen zijn. Wat hem betreft is de school nadrukkelijk in beeld als ontmoetingsruimte. “Het is wenselijk om alles onder een dak te brengen, maar we moeten ook reëel zijn. Een aparte ruimte voor de ouderen bij het nieuwe complex en ruimtes in de school voor de andere groepen”, zei Van Dongen. Hij beloofde in Spraakvermaak 32 op het onderwerp terug te komen!

Burgemeester Gert de Kok van de gemeente Drimmelen was de eerste hoofdgast van de middag. Hij keek aan de hand van foto’s terug op zijn eerste termijn als burgervader. Zo passeerden onder meer een etentje in op hoogte, de schoonmaakdag “er ligt gelukkig steeds minder zwerfvuil” en de voorleesdag “in tegenstelling tot de raad luisteren de kinderen wel”.

Hoogtepunt in zijn tijd in Drimmelen noemde hij de opening van het nieuwe gemeentehuis, dieptepunt het overlijden van de (oud-)wethouders Jan van Buuren en Jan de Jong.

Voor de toekomst wil De Kok Drimmelen nog meer uitdragen als een blauw-groene gemeente, met nadruk op alle recreatieve en agrarische mogelijkheden. Hij zei echter te hopen dat er in de gemeente geen megastallen komen.

De situatie die ontstaan is bij woningcorporatie WSG baart hem zorgen, met name voor de bouwplannen in Lage Zwaluwe, maar De Kok zei dat de gemeente in gesprek is met de nieuwe leiding van WSG en dat hij verwacht dat afspraken worden nagekomen.

Ook wat betreft Biesbosch Marina Drimmelen verwacht de burgemeester dat het goed komt. “Anders wordt het voor de gemeente, die voor 14 miljoen garant staat, een flinke aderlating. Maar we zijn in gesprek met verschillende partijen. Hoe en wat kan ik u niet zeggen, maar ook hier verwacht ik dat we eruit zullen komen.

Theo van Duren was ook voor de tweede keer te gast bij Spraakvermaak. Als directeur van het Wereld Natuur Bestrijdings Fonds kreeg hij de lachers op zijn hand, nu met een column over rokers. De herkenning in de zaal was groot toen hij vertelde over vroeger, toen er op feestjes nog glaasjes met sigaretten op tafel stonden. “De rokers betalen drie miljard euro aan accijnzen en voorzien zo in de oude dag van de niet-rokers. Voor iemand van negentig zijn 1200 rokers nodig!

De Spraakvermaak-quiz werd gespeeld door Henny Buijs en Piet Fens die beiden alle afleveringen van Spraakvermaak hebben bijgewoond. Ze kregen vragen over Spraakvermaak, maar uiteraard ook grappige filmpjes en liedjes. Henny Buijs had de meeste vragen goed en won de trofee.

Johan van der Vlist zorgde met column ook voor veel herkenning in de zaal. ‘Heeft u dat nou ook…’ dat een ambtenaar op het gemeentehuis zijn neus snuit in een zakdoekje van het merk Tempo, dat jij zorgvuldig je rij in de supermarkt kiest en dan hoort ‘deze kassa gaat sluiten’ en dat sinds de kapvergunning afgeschaft is, er opeens zoveel zieke bomen in de gemeente zijn.

Tot groot genoegen van de zaal en van de redactie schoof daarna D66-fractieleider in de Tweede Kamer Alexander Pechtold aan. Hij zei graag weer lijsttrekker te zijn “bij de verkiezingen van volgend jaar” en ook graag regeringsverantwoordelijkheid te nemen. Het liefst als minister van Binnenlandse Zaken. Een regering met de VVD zou kunnen, denkt Pechtold, al vindt hij wel dat die partij de PVV van Wilders te veel kansen geeft. Regeren met de PVV of met gedoogsteun van die partij is voor Pechtold uitgesloten. De D66-leider zei verder Femke Halsema (GroenLinks) in de Tweede Kamer “nog elke dag te missen” en dat “het CDA inmiddels ingedeeld kan worden bij de kleine christelijke partijen”.

Pechtold denkt dat Nederland moet inzetten op water- en windenergie en moet helpen met zonne-energie in Afrika. “Dat zal over dertig, veertig jaar nodig zijn. En dan niet kleine plukjes windmolens want dat is geen gezicht. Maar een groot windmolenpark, bijvoorbeeld langs de Afsluitdijk, kan prachtig zijn.” Daarbij kreeg hij veel bijval uit de zaal.

Op het laatst kwam het gesprek nog op de bonussen. Pechtold zei er wel begrip voor op te kunnen brengen. “Als het afspraken zijn, moet je die gewoon nakomen. Als je zoiets internationaal beschouwt, vallen die salarissen niet uit de toon.

Hij hoopt echter dat de politiek en ook de maatschappij zich meer gaat richten op een visie voor de lange termijn en zich niet alleen stort op de hype van de dag. Zelf kijkt hij ook verder. Na nog een termijn in de Kamer wil hij zijn carrière afsluiten als burgemeester.

Barbershopkwartet De Sox had tussendoor al twee liedjes gezongen in hun gebruikelijke gilets. In een zilveren outfit zongen die vier aan het eind het actuele Spraakvermaak-lied, waarin ze beloofden bij de vijftigste aflevering in het goud te komen.

Zoals gezegd, dit was de laatste Spraakvermaak van dit seizoen. Op 9 oktober 2011 zijn we er weer. Dan met o.a. Carla van Loon en Ronald Plasterk. Seizoenkaarten zijn vanaf heden verkrijgbaar.

Alvast een fijne zomer toegewenst.

De foto’s zijn gemaakt door Tien Mureau