09/01/2011 – Spraakvermaak en de Kunsten
Het al dan niet terugplaatsen van de drie kunstwerken in Wagenberg had een mooie discussie kunnen opleveren, ware het niet dat de gemeente juist drie dagen voor Spraakvermaak besloot dat de sculpturen weer terug in de dorpskern komen. Wethouder Mark van Oosterhout, gevraagd om een toelichting te geven, was niet naar Spraakvermaak gekomen. Wel waren er dorpsraad-voorzitter Kees van Gurp en de voorzitter van de Drimmelense kunstkring Kees Lavrijssen.
Samen met presentator Dik van Beest en gastpresentatrice Cécile van Schie keken zij eerst naar eerst naar een filmpje van Angelina Schets en Anton Fens. Zij hadden Wagenbergers aangesproken met de vraag of de kunstwerken terug moeten. De meerderheid zei “ja”, al dachten sommigen dat het “veur de May” te duur zou worden.
Over de prijs vertelde Lavrijssen dat hij die goed had uit kunnen onderhandelen met de kunstenaar en de steenhouwer, waardoor die nu op 15.000 euro kwam inclusief de garantie dat de werken er dan nog tien jaar kunnen blijven staan. Lavrijssen vertelde ook dat het zo lang, ruim drie jaar, geduurd had, omdat goed onderzocht moest worden waardoor er scheuren en scheurtjes in de kunstwerken waren ontstaan.
Kees van Gurp was merkbaar boos. De dorpsraad van Wagenberg is tegen terugplaatsing van de kunstwerken, omdat de moderne objecten volgens hem niet passen in het karakteristieke Wagenberg en omdat de raad niks gevraagd is door de gemeente. Hij vertelde ook dat een oproep aan de burgers om hun mening te geven, geen respons had opgeleverd.
Van Beest sloot het onderwerp met een andere oproep: heeft u een probleem dat u graag opgelost wil zien, meldt het ons en wij behandelen het in Spraakvermaak. Hij gaf zelf wat schoten voor de boeg: Elke kern een eigen editie van BN DeStem, Het Puzzelbad moet blijven en kan dan in de winter bij vorst dienen als schaatsbaan, waardoor de huidige schaatsbaan het PvdA-evenemententerrein kan worden en elke maand een Spel zonder Grenzen voor supermarktmedewerkers, waarbij de winnaar de volgende maand op zondag open mag zijn.
Voor dat Abel-zanger Joris Rasenberg zijn nieuwe single “Tot het helder wordt” zong, sprak hij met Van Beest en Van Schie kort over zijn carrière en gaf hij antwoord op de prangende vraag “van wie bende gij er eentje”. Zijn opa is Piet Rasenberg, vertelde hij, van het aannemersbedrijf. Verderop in het programma speelde Joris, tot groot genoegen van de zaal, zijn grote hit “Onderweg”.
Ernest Boel hield een alternatieve nieuwjaarstoespraak, over bezinning, wensen en voornemens, waarbij hij herhaaldelijk de lachers op zijn hand kreeg.
De quiz ging tussen de imkers Wim de Meijer uit Wagenberg en Bert Brakkee uit Made. Zij vertelden dat het dramatisch gesteld is met de bijenvolken in Nederland, en ook in de rest van de wereld, en de gevolgen die dat heeft voor tal van agrarische bedrijfstakken. Brakkee won daarna de quiz.
Ook vaste columnist Johan van der Vlist had het over goede voornemens. We moeten goed voor onszelf zorgen en daarvoor had hij de cosmetica-advertenties doorgenomen. Hij kwam op en sloot af in een “wolk van deodorant”.
Hoofdgast bij Spraakvermaak was de Thoolse schrijver/journalist/activist/politicus Kees Slager. De SP-senator is vooral bekend van zijn boeken over de Zeeuwse landarbeiders en die over de Watersnoodramp. Twee maanden geleden verscheen van zijn hand het standaardwerk over die ramp. Sinds zijn tijd bij het VPRO-radioprogramma OVT richt hij zich voor op ‘oral history’, de verhalen van de gewone mensen. Zo kwam hij er ook achter dat er in de rampnacht een jongetje was geboren dat die nacht, met zijn moeder, verdronk. Het kind heeft nooit ingeschreven gestaan bij de burgerlijke stand, maar was wel een slachtoffer, waardoor het officiële aantal doden met één bijgesteld moest worden.
Slager zei ook niet onverdeeld blij te zijn met de Deltawerken. Doordat er geen getij meer is, lijdt de natuur veel schade. “Verhoging van de dijken was mijns inziens beter geweest. En daar lijken nu steeds meer stemmen voor op te gaan.”
Hoewel de SP voor afschaffing van de Eerste Kamer is, neemt de partij, zolang die kamer nog bestaat, er wel zitting in. “En het zijn heus alleen maar oude mannen zoals ik”, zei Slager, die daarbij vertelde dat hij 72 jaar is. Daarbij ging een zucht van ongeloof door de zaal.
Slager stopt overigens na de verkiezingen met zijn kamerwerk, om zich weer te wijden aan zijn boeken. Zijn nieuwe werk zal gaan over de Zeeuwse vluchtelingen. In de Tweede Wereldoorlog werden delen van Zeeland onder water gezet om de Duitsers tegen te houden. Veel Zeeuwen werden opgevangen in West-Brabant. Slager deed dan ook een oproep aan de mensen in de zaal om zich bij hen te melden als ze zo’n verhaal persoonlijk kenden.
En zoals altijd werd Spraakvermaak afgesloten met het actuele lied van De Sox.
De foto’s zijn gemaakt door Tien Mureau