11/04/2010 – Serieuze politiek en hilariteit bij Spraakvermaak

TERHEIJDEN – ‘Nu bij zondagmiddagcafe ‘Spraakvermaak’ in Terheijden. Bomvolle zaal, goede sfeer, politiek met humor. Aanrader!’ Dat twitterde Tweede Kamerlid Paul de Krom zondagmiddag vanuit Ons Thuis in Terheijden. Het was dan ook een zeer gevarieerde Spraakvermaak met serieuze politiek, een letterlijk uitgeklede columnist Johan van der Vlist en De Sox in vakantiestemming.

bbblbbbr
397
398
399
400
401
402
379
380
381
382
383
384
385
386
387
388
389
390
391
392
393
394
395
396
397
398
399
400
401
402
379
380
381
382
383
384

Paul de Krom (VVD) en zijn PvdA-collega Jan Boelhouwer waren te gast om te praten over de aanstaande Tweede Kamer-verkiezingen, maar eerst speelden ze de quiz. Deze werd gewonnen door Boelhouwer. Vooraf hadden beiden al beloofd dat wie er ook zou winnen, de beker te zien zou zijn in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Na de quiz ging het er serieuzer aan toe. De kans dat ze samen in de coalitie komen, achten de politici niet groot. De Krom geeft een regering met VVD en PvdA vijf procent, Boelhouwer tien procent. De Krom: ‘Het financiële beleid van de PvdA is volstrekt onrealistisch.’ Boelhouwer: ‘De VVD legt de lasten van de crisis bij mensen die die niet kunnen dragen.’

Boelhouwer zei dat de PvdA samenwerking met de PVV van Geert Wilders uitsluit. ‘Door dat van tevoren zeggen, heeft de kiezer duidelijkheid.’ De Krom zei niemand vooraf uit te sluiten. Hij kreeg bijval van gastpresentator Albert van Schendel. ‘Misschien wordt de PVV wel de grootste en als je die dan uitsluit, krijg je Drimmelense toestanden’, zei hij, verwijzend naar de Lijst Harry Bakker.

Ook over de beoogd PvdA-lijsttrekker Job Cohen waren ze het niet eens. Boelhouwer: ‘Job Cohen is een man van samenwerking. Hij zal het vertrouwen van de kiezers krijgen.’ De Krom zag dat toch anders: ‘Als je naar Amsterdam kijkt, zie je dat mensen daar vertrekken, onder meer vanwege de criminaliteit en de dure huizen. Die mensen gaan naar randgemeenten. Ik denk dat zij Cohen niet meer vertrouwen.’

Boelhouwer denkt dat er in Nederland op de lange termijn een ‘tweestromenland’ zal ontstaan met twee partijen, een linkse en een rechtse. ‘Als de kiesdrempel omhoog gaat, heb je minder kleine partijen. Er ontstaan dan grote blokken en dan hebben mensen echt iets te kiezen. De situatie is dan duidelijk.’

Beiden mochten ook voorspellen hoeveel zetels hun partijen gaan halen op 9 juni. En beiden zijn optimistisch. Boelhouwer gaat uit van 37 zetels voor de PvdA, De Krom houdt het op 30 tot 35 zetels voor de VVD.

De twee Kamerleden werden ondervraagd door vaste presentator Dik van Beest en gastpresentator Albert van Schendel uit Wagenberg. Die laatste is verbonden aan de NHTV in Breda, waar hij onderzoek doet naar grote evenementen. Ook zit hij in een werkgroep die zich bezighoudt met de eventuele komst van de Olympische Spelen naar Nederland in 2028. Hij denkt dat de kans dat Nederland de Olympische Spelen ‘krijgt’ vijftig procent is. ‘Het zou goed zijn voor Nederland. We houden er goede accommodaties aan over en je krijgt mensen aan het sporten. En dat is alleen maar goed.’

Els van der Vlist, inderdaad de echtgenote van vaste columnist Johan, vertelde over de tijd dat ze zonder werk kwam te zitten. Bij het UVW moet je niet zijn, zo bleek. Wel bij het verzorgingshuis in Lage Zwaluwe, waar ze vrijwilligerswerk was gaan doen. Ze vertelde vrolijke, maar ook schrijnende verhalen over de bewoners. En dat ze, nu ze weer werk heeft maar niet dankzij het UWV, dat vrijwilligerswerk blijft doen. Ze riep de zaal op ook in actie te komen.

Op het Pontje voer Ad van der Maden uit Den Hout. In gepaste kledij vertelde hij over zijn passie, het museum met spullen uit grootmoeders tijd, dat hij heeft ingericht in zijn ouderlijk huis en waar ook rondleidingen geeft, aan bijvoorbeeld schoolklassen.

Johan van der Vlist deed in zijn column zijn financiële positie uit de doeken. Hij noemde het zijn tweede droevige column in drie seizoenen Spraakvermaak. ‘Een kleinere hond, maar hogere hondenbelasting, kleedt me maar uit! Goed nieuws, mijn huis is wat meer waard geworden. Maar toen kwam de rekening voor de ozb. Kleedt me maar uit!’ En zo trok hij het ene na het andere kledingstuk uit, tot hilariteit van de zaal. En het publiek kwam haast niet meer bij van het lachen toen Van der Vlist zijn boxershort uittrok en fotograaf Tien Mureau onverstoord foto’s bleef maken.

Hoofdgast bij Spraakvermaak was de burgemeester van Breda, Peter van de Velden. Hij zei trots te zijn op zijn stad, en vooral op de mensen die er wonen. Trots ook op het water dat terug is in de stad en de mensen die dat voor elkaar hebben gekregen.

Wel vindt hij dat Breda niet in z’n eentje moet opereren. ‘Goede samenwerking met alle gemeenten in West-Brabant is belangrijk. Dan krijg je een krachtige regio, die gebruik kan maken van de locatie, tussen de Randstad en Antwerpen.’ Van Beest vroeg daarop of er nog een herindeling aan zit te komen, Terheijden wilde immers helemaal niet bij Drimmelen. Maar daarover hield Van der Velden zich op de vlakte: ‘Er is altijd beweging in het bestuur. Dat is een dynamisch proces.’

Om Breda verder op de kaart te zetten, zet hij in op de komst van een universiteit en op een mooie stad. ‘We moeten oude panden restaureren en wellicht de Mark doortrekken. Zo krijg je een aantrekkelijke stad. Meer horeca hoeft niet, maar de kwaliteit moet waar nodig verbeterd worden. Dan wordt en blijft het aangenaam vertoeven.’

Tussen alle gesprekken door zorgde accordeonist Tini van Gool voor de muziek. Op de achtergrond was steeds een filmpje van Terheijden in de jaren tachtig te zien.

De Sox verkeerden al in vakantiestemming. In T-shirt en korte broek zongen ze hun slotlied. Helemaal bij de les waren ze niet, het couplet over Johan van Vlist moest dan ook over!

Ter geruststelling:
Na afloop van Spraakvermaak van zondag is Frans Adriaanse onwel geworden. Onderzoek in het ziekenhuis wees gelukkig uit dat er niets bijzonders aan de hand was, en dat het hoogstwaarschijnlijk om een combinatie van vermoeidheid, te weinig eten en de warmte ging. Na een paar uurtjes op de spoedeisende hulp mocht hij weer mee naar huis. Even flink geschrokken. En we houden Frans in de gaten.
Iedereen bedankt voor de goede zorgen en snelle actie.

-Antal Adriaanse

 

De foto’s zijn gemaakt door Tien Mureau