14/12/2008 – Drukke Spraakvermaak met Harry van Bommel en Noud Bruinincx

TERHEIJDEN – Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de SP denkt dat het kabinet Balkenende zal vallen als er een onderzoek komt naar de steun van de regering aan de oorlog in Irak. Hij vermoedt dat bekend was dat Irak geen massavernietigingswapens had, toen Nederland de VS steunde. Van Bommel zei dat zondagmiddag bij Spraakvermaak in Terheijden.

bbblbbbr
154
155
156
157
158
159
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
147
148
149
150
151
152

Harry van Bommel was hoofdgast bij Spraakvermaak. Hoewel het zondagmiddagprogramma in de zaal bij café Ons Thuis ‘concurrentie’ had van tal van kerstmarkten en -concerten, was er toch ruim tweehonderd man afgekomen op de buitenlandspecialist van de Socialistische Partij en de andere gasten.

Van Bommel sprak met presentator Dik van Beest en gastpresentator Marja Klein Obbink onder meer over het buitenlandbeleid van de regering, maar ook over zijn eigen partij. Hij zei geen fractievoorzitter te willen worden, mocht dat aan de orde komen. “Dan heb je veel meer een regiefunctie, moet je van alles regelen. Ik ben liever bezig met de inhoud. Buitenland is mijn specialiteit en dat wil ik nog wel een poosje blijven doen.”

Hij zei dat hij aan blijft dringen op een groot onderzoek naar de steun van Nederland aan de oorlog in Irak. Hij verwacht ook dat daar op termijn wel een meerderheid voor komt en dat dan dus ook dat onderzoek er komt. “En
mocht dan blijken dat de regering meer wist dan ze nu zegt, dan denk ik dat Balkenende de stekker uit dit kabinet trekt.”

Als buitenlandspecialist verwacht Van Bommel niet veel van de nieuwe president van de Verenigde Staten Barack Obama. “Zijn beleid ten aanzien van Afghanistan en Irak is niet anders dan dat van Bush en ook ten aanzien van Israël niet. Hij roept dat Guantanamo Bay dicht gaat, maar dat is slechts een publiciteitsstunt. Wij weten van Guantanamo Bay, maar er zijn ook geheime gevangenissen, waar we niets van weten. Dat is veel erger.”

Veel dichter bij huis hield brandweercommandant Noud Bruinincx het. In de Kwestie besprak hij de regionalisering van de brandweer. Hij verwacht dat op die manier goedkoper gewerkt kan worden. “Er worden steeds meer eisen aan de brandweer gesteld en we moeten steeds verder professionaliseren. We moeten opleiden en oefenen. Als je dat als kleine korpsen allemaal alleen moet doen, is dat veel duurder dan wanneer je dat gezamenlijk doet.” Hij zei ervoor te waken dat de lokale identiteit verloren gaat en hij verwacht ook niet dat kazernes zullen sluiten.

Jan van der Ent ging in zijn gastcolumn in op de neo-liberale politiek en het marktfundamentalisme. Harry Bakker noemde hij een populist, “maar wel een prachtpopulist”. Hij refereerde aan regels die gelden op de basisscholen en vond dat de politiek zich daar ook maar een aan moest houden. “En wie geen fouten maakt, krijgt van mij vanmiddag gratis drinken.”

De quiz ging tussen de fotografen Anneke Moerenhout uit Made en René Schotanus uit Terheijden. Het was er een met pittige vragen en grappige foto’s. Anneke Moerenhout werd nipt de winnaar.

In de rubriek het Pontje vertelde Paul Reniers over De Zonzeel. Hij zei van zichzelf een horecaman te zijn, maar geen kastelein. “Ik organiseer graag, wil ervoor zorgen dat het allemaal goed voor elkaar is. Voor jong en oud. In De Zonzeel kan ik me helemaal uitleven.”

Tussen het gesproken woord door bracht de vijf man sterke Deaf Dog Blues Band onvervalste bluesmuziek.

Johan van der Vlist ging in zijn column in op achternamen. “Burgemeester De Kok moet ervoor zorgen dat zijn klanten tevreden zijn, maar ik zie nog geen Michelinsterren op de gevel van het gemeentehuis prijken.”

Zoals gebruikelijk werd het vermakelijke slotlied gezongen door De Sox.

De volgende aflevering van Spraakvermaak is op 11 januari.

De foto’s zijn gemaakt door Tien Mureau