11/01/2009 – Theo Mommers blijft bij NAC

TERHEIJDEN – ‘Ik ben in de afgelopen vijf jaar een echte NAC’cer geworden en ik blijf bij NAC’. Ook niet naar PSV? ‘Nee, ik ga nergens anders naar toe’. NAC-directeur Theo Mommers was zondag duidelijk bij Spraakvermaak in café Ons Thuis in Terheijden. Mommers was samen met technisch-directeur Earnest Stewart en oud-NAC-speler Addy Brouwers hoofdgast bij Spraakvermaak. De negende aflevering stond in het teken van voetbal.

bbblbbbr
168
169
170
171
172
173
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
160
161
162
163
164
165

Presentator Dik van Beest en gastpresentator John van Oosterhout ontvingen in de kwestie Marck de Brouwer en Jochem van Dort van de Bredase politie. Zij houden zich bezig met de veiligheid rond de wedstrijden van NAC, maar ook tijdens andere grote evenementen in Breda. Een goede voorbereiding is het halve werk, legden ze uit. ‘Ervaring speelt daarbij een rol, maar ook het kennen van de supporters. Daar steken we veel tijd in. En we zijn wel in het stadion, maar niet te zichtbaar. Te veel blauw roept agressie op’, aldus Van Dort.

Gastcolumniste Angela Martens verhaalde daarna over haar avonturen bij Madese Girls. ‘En na de wedstrijd slepen we met verlengkabels en föhns.’

De quiz ging tussen twee NAC-supporters, Riny van Groesen en Jan Stokkermans. Ze beantwoordden de toch behoorlijk pittige vragen zonder aarzeling en na de eindstand 6-6 moest de shoot-out uitkomst bieden. Van Groesen wist bij benadering het beste hoeveel punten NAC in totaal in had gehaald en hij ging met de trofee naar huis.

Op het pontje voer Astrid van Kuyck – vrouw van pastor Ad – mee. Ze hield de bezoekers voor ‘chauffeur van je eigen bus te zijn’. Wees verantwoordelijk voor jezelf en voor je omgeving, zei ze.

Johan van der Vlist citeerde in zijn vaste column uit zijn dagboek. Voor zijn huwelijk had hij een Wedgewood-servies gekregen. In de loop der jaren kon het publiek meeleven met allerlei gebeurtenissen en horen hoe het servies sneuvelde.

Daarna was het de beurt aan de hoofdgasten. Mommers legde uit hoe hij de begroting van NAC weer op orde had gekregen. ‘We maken nu een half miljoen euro winst per jaar’. Ook vertelde hij over de plannen voor het stadion. ‘Sommige voorzieningen zijn erbarmelijk. Als je bedenkt dat we vier toiletten voor de supporters hebben, kun je je wel voorstellen wat er gebeurt… Daar gaan we als eerste iets aan doen. De tweede fase is de uitbreiding van de capaciteit.’ Hij zei nog niets te merken van de kredietcrisis. ‘Wel gaan we 1000-euro-sponsors zoeken’.

Earnest Stewart kreeg als technisch directeur de vraag waarom de succesvolle trainer Ernie Brandts aan het eind van vorig seizoen moest vertrekken. ‘We hebben ons daar nooit over uitgelaten en doen dat ook nu niet. Zijn contract liep af. Hou het er maar op dat er geen chemie was tussen de trainer en de groep.’

Addy Brouwers sloot de middag af met een anekdote over zijn eerste optreden bij het Nederlands Elftal. ‘Ik zou spelen onder bondscoach Georg Kessler. De grote Kessler en ik was erg onder de indruk. Ik liep de kamer binnen en daar zaten de mannen in een kring. Ik liep er heen om me voor te stellen, maar ik was zo met de coach bezig, dat ik hem een hand gaf en zei ‘Kessler’!’.

Tussendoor en ook na afloop zong de Terheijdense zangeres Eveline enkele easy-listening-liedjes, begeleid door Marlies du Mosch. De nummers komen op haar eerste cd die over enkele maanden verschijnt. Het slotlied was zoals gebruikelijk van The Sox.

Spraakvermaak is er weer op zondag 8 februari.

De foto’s zijn gemaakt door Tien Mureau