08/02/2009 – Pechtold levert het Witte Kerkje 400 euro op

TERHEIJDEN – Veilingmeester Alexander Pechtold, beter bekend als voorman van D66 in de Tweede Kamer, heeft tijdens het uitverkochte – driehonderd bezoekers – zondagmiddagcafé Spraakvermaak in Terheijden het Witte Kerkje vierhonderd euro rijker gemaakt.

bbblbbbr
184
185
186
187
188
189
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
174
175
176
177
178
179

Pechtold kreeg van presentator Dik van Beest aan het eind van zijn optreden twee minuten om als veilingmeester, immers zijn oude beroep, D66 te verkopen aan de zaal. De D66-leider maakte er echter een echte veiling van door een lunch met hem aan te bieden. Hij begon bij vijf euro, een bedrag dat hij eerst met een en twee euro en daarna met grotere bedragen wist op te krikken tot vierhonderd euro. Piet Fens was de gelukkige die binnenkort naar Nieuwspoort in Den Haag gaat, voor die lunch. Hij gaat dan samen Roxanne Heijmans, fractievoorzitter van de Lijst Harry Bakker in de Drimmelense gemeenteraad en zondag gastpresentator.

Zij en Dik van Beest begonnen ermee saxofonist Hans Dulfer aan de tand te voelen. Hoewel, veel inbreng hadden ze niet, want Dulfer zat duidelijk op zijn praatstoel. Hij vertelde onder de titel van ‘the great lie’ vooral over zijn ‘andere’ carrière, die van autoverkoper en de af en toe slinkse praktijken die hij er toen op na hield. Het leverde hem prijzen op voor beste verkoper en uiteindelijk een mooi dealerschap, tot de zeepbel barstte, zo trok hij de vergelijking met de huidige kredietcrisis.

Over zijn muziek sprak hij weinig, behalve dat hij niet veel moet hebben van platenbonzen. Hij brengt zijn muziek op usb-sticks, zeer tegen het zere been van die platenmaatschappijen, die hij profiteurs vindt. ‘Dan breng ik de volgende keer mijn muziek uit op een koffiepot, dan kunnen de maatschappijen daar weer achteraan.’ Uiteindelijk gooide hij een aantal usb-sticks de zaal in, met de oproep die zoveel mogelijk te kopiëren.

Gastcolumnist Rob Geerards vertelde over zijn beroep van uitvaartverzorger en de veranderingen die hij daarin de laatste jaren tegenkomt. En ondanks het verdriet dat hij tijdens zijn werk tegenkomt, weet hij zeker: ‘er is leven na de dood’.

Spraakvermaak #10: 8 februari 2009

Hoofdgasten: Alexander Pechtold en Hans Dulfer Gastpresentator: Roxanne Heijmans Columnisten: Rob Geerards, Johan van der Vlist De quiz: Jan Buijs en Walter van Alphen Pontje: Tim Lips Muziek: Tiny van Gool, de Sox
174

De foto’s zijn gemaakt door Tien Mureau

De quiz ging tussen Jan Buijs en Walter van Alphen van het protestantse Witte Kerkje in Terheijden, dat dit jaar het tweehonderdjarig bestaan viert. Van Alphen vertelde katholiek te zijn en alleen betrokken te zijn bij de jubileumevenementen. Uiteindelijk ging hij met de Spraakvermaak-trofee aan de haal.

Op de pontje sprak ruiter Tim Lips aanstekelijk over zijn sport en over zijn deelname aan de Olympische Spelen in China. Hij gaat zich nu toeleggen op deelname aan de Spelen in Londen.

Johan van der Vlist had het in zijn column ook over de dood, en wel die van zijn hond Sturdy. Minder humoristisch dan de vaste bezoekers van hem gewend zijn, wist hij toch de zaal te raken.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold schoof als laatste aan. Hij zei dat D66 graag regeringsverantwoordelijkheid wil dragen, maar dat hij zelf niet meer in een kabinet gaat zitten. ‘Dat zie je nu aan Bos, die mag niet zeggen dat hij Obama wel ziet zitten, want dat mag niet van Balkenende.’ Hij vindt dat D66 ook geen regeringspartij moet worden om de coalitie aan een meerderheid te helpen.

Als republikein vindt Pechtold dat de monarchie wel een stapje terug mag doen, tot vooral een ceremoniële functie.

De democraat reageerde ook op een filmpje waarin hij in debat te zien was met Geert Wilders. ‘Je moet het lef hebben te zeggen dat afgeven op buitenlanders geen problemen oplost’, zei Pechtold, wat hem op luid applaus kwam te staan.

Ook CU-voorman André Rouvoet kan niet op zijn volledige steun rekenen. ‘Hij maakt van de jeugd een probleem, maar dan moet je volgens mij toch jezelf achter de oren krabben.’

Over het onderzoek naar steun voor ingrijpen in Irak, zei Pechtold, dat hij blij was dat het er nu van kwam. ‘Anders was het er misschien ook wel geweest, maar pas over twee jaar.’

Verder zei hij wel blij te zijn met de stijgende lijn van D66 in de peilingen, maar vooral te kijken naar de stijgende lijn van het ledenaantal. Hij is er niet bang voor dat D66 geen goede mensen kan vinden. ‘Die zijn er.’

Daarna beklom hij de preekstoel om te laten zien dat hij zijn oude beroep nog niet verleerd was.

Muziek was er tijdens deze Spraakvermaak van accordeonist Tiny van Gool en zoals altijd was er het actuele slotlied van De Sox.

De volgende Spraakvermaak is meteen ook de laatste van dit seizoen. Die is op zondag 8 maart, bij café Ons Thuis in Terheijden.

De foto’s zijn gemaakt door Tien Mureau.