10/02/2008 – Weer volle bak bij vierde Spraakvermaak

TERHEIJDEN – Nee, Joran van der Sloot kwam niet, ook Peter R. de Vries was niet van de partij, evenmin als Jorans ouders, zijn advocaat, de buren van zijn ouders of de buren van de advocaat. Maar ondanks dat, en ondanks dat het prachtig lenteweer was, was het afgelopen zondag toch volle bak bij zondagmiddagcafé Spraakvermaak bij Café Ons Thuis in Terheijden.

bbblbbbr
92
91
90
89
85
83
88
87
86
84
96
95
94
93
92
91
90
89
85
83
88
87
86
84
96
95

Oud-burgemeester Hans van Brummen was hoofdgast deze middag. Hij keek vol tevredenheid terug op zijn Terheijdense periode, maar blikt liever vooruit. “Daar ben ik meer mee bezig dan met het verleden”, zei hij tegen presentator Dik van Beest en gastpresentator Michiel Peeters, redacteur van ‘t Carillon. Van Brummen is nu wethouder in Oosterhout. Geen degradatie, vond de man die daarvoor burgemeester van Dongen was en die ‘nu eenmaal van het politieke bestuur houdt’. Natuurlijk werd hem gevraagd of hij niet liever burgemeester van Drimmelen was geworden, na de gemeentelijke herindeling. “Maar zo is het niet gelopen. En ik heb begrepen dat burgemeesters die elders nieuw zijn begonnen, het gemakkelijker hebben gehad dan zij die opeens burgemeester werden van hun oude, grotere gemeente.” Van Brummen is als verkeerswethouder in Oosterhout officieel betrokken bij de aanleg van de weg tussen Dongen en Oosteind. Omdat daar bij beide gemeenten, maar vooral bij Oosteind de nodige commotie over bestaat, laat hij dit dossier over zijn collega. Wel bepleit hij samenwerking tussen gemeentes. Ook zei hij ‘nog niet klaar te zijn in Oosterhout’.

In De Kwestie ging het over de twee lokale omroepen in Drimmelen, de WRT en de SLOD. Piet van Geffen (WRT) en John Huijbregts (SLOD) vinden niet dat ze zouden moeten samengaan. “Nu is er diversiteit, we vullen elkaar prima aan”, zei Huijbregts. “Samenwerken graag, samengaan nee”, vond Van Geffen. Huijbregts verduidelijkte: “Als we samengaan betekent het niet dat we groter worden. Het heeft geen toegevoegde waarde. Nu is er gezonde concurrentie.” Hij deed nog wel een dringende oproep aan mensen om vrijwilliger te worden bij de SLOD. “Vooral voor de radio zoeken we mensen die programma’s willen maken, met name voor het zondagochtendprogramma.”

Gast-columnist was dokter-in-ruste Roel Gaymans uit Made. Hij liet zijn medische achtergrond voor wat die was en sprak over zijn liefde voor het landschap en dan met name het Brabants Landschap. Hij illustreerde zijn toespraak met dia’s en legde uit dat landschap niet alleen bestaat uit natuur, maar ook uit de stedelijke en industriële invulling daarvan. Maar hij benadrukte dat niet alleen overheden en bedrijfsleven iets over het natuurlijke landschap te zeggen hebben, maar vooral ook gewone mensen. En hij riep iedereen op dat vervolgens ook te gaan doen.

De Quiz werd vervolgens gespeeld met dominee Bert Fockens en pastor Hans Joosen. Waar Fockens het antwoord schuldig moest blijven op de vraag hoe de drie koningen heten, had Joosen even niet paraat wat God op de vijfde dag had geschapen. Dit luchtige onderdeel van het programma werd gewonnen door dominee Fockens.

Vaste columnist Johan van Vlist bracht een modern sprookje. Over een stad hier héél ver vandaan – zo’n zeven kilometer – waar iedereen somber was, May o May. Maar nu hadden ze een paar goeie feeën en zou het helemaal goed moeten komen, al was het volgens Van der Vlist nog te vroeg om te spreken van ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’.

Zoals gebruikelijk brachten The Sox hun actuele slotlied. Daarna bleef het nog lang gezellig bij Ons Thuis. Duo Ravotti, dat het ook tijdens Spraakvermaak hun vrolijke muziek de zaal instrooide, zorgde nog voor wat extra vertier.

foto’s door Tien Mureau