09/03/2008 – Paul van Buitenen boeit Terheijden

TERHEIJDEN – Europarlementariër Paul van Buitenen stelt zich niet verkiesbaar voor de Christen Unie in het Europees Parlement bij de verkiezingen van 2009. Dat zei hij zondag bij het zondagmiddagcafé Spraakvermaak bij café Ons Thuis in Terheijden.

bbblbbbr
101
102
103
104
105
106
99
97
98
100
101
102
103
104
105
106
99
97
98
100
101
102

Van Buitenen, die oorspronkelijk uit Breda komt en in 1998 grootscheepse fraude bij de Europese Commissie openbaar maakte, was zondag de hoofdgast bij Spraakvermaak. Hij zei dat de CU zijn optreden soms ‘te radicaal’ vond en daardoor verdere samenwerking tussen de voorman van voorheen Europa Transparant en de CU van de baan is. Van Buitenen ziet twee opties: of hij komt met een eigen partij terug in het Europees Parlement, of hij wordt ambtenaar in Brussel. “Verwacht van mij politieke standpunten over bijvoorbeeld het landbouwbeleid”, zei Van Buitenen. “Ik heb mij tot taak gesteld fraude aan het licht te brengen en als mensen willen dat ik dat doe, dan doe ik dat.”

Van Buitenen werd geïnterviewd door de vaste Spraakvermaak-presentator Dik van Beest, die dit keer de Terheijdense oud-bakker Kees Rompa naast zich had. Deze vertelde dat hij zich inzet voor een organisatie van het midden- en kleinbedrijf die ondernemers overal ter wereld en dan vooral in ontwikkelingslanden helpt hun
bedrijf goed op te zetten.

De actuele kwestie van Spraakvermaak was dit keer door omstandigheden een andere dan eerder aangekondigd. Door ziekte van Ton den Exter van Biesbosch Marina, ging het onderwerp over de- Drimmelense haven niet door. In plaats daarvan schoven Addy Janssens en Huub van Mechelen van de Stichting Behoud Gummaruskerk aan. Zij vertelden over de acties die de stichting houdt om de kerk, een rijksmonument, voor Wagenberg te behouden. Waarschijnlijk krijgt het gebouw dan een bredere functie dan alleen voor de eredienst. Beiden verwachten dat het zeker zo’n drie jaar gaat duren voor alles rond is. “Maar Wagenberg zonder kerk is Wagenberg niet meer. Ook al ben ik niet zo kerkelijk, als ik die kerk zie, ben ik thuis. En zo denkt de hele gemeenschap erover”, zei Van Mechelen. Janssens en Van Mechelen kondigden ook een sponsoractie aan, waarbij mensen een superdonatie of een kanjergift, vijfhonderd of duizend euro, kunnen doen. Het eerste envelopje met daarin duizend euro was al op de deurmat van Janssens gevallen.

Gastcolumnist Marja Klein Obbink, redacteur bij BN/DeStem, had het over de vooruitgang in haar woonplaats Helkant. “‘t Is er toch goed zoals het er is”, herhaalde ze steeds maar weer. Maar die kreet die vele Helkanters uit het hart gegrepen is, bleek niet altijd opgeld te doen. Er komt nu zelfs een brede school waar zowel zand als klei, protestant als katholiek, import en autochtone Helkanters naar toe gaat. “En het is goed zoals het is.”

Muziek was er deze keer van Wow!ter, een Bredase student maatschappelijk werk. Hij begeleidde zichzelf op gitaar en speelde en zong populaire Nederlandse en Engelse muziek. Dat deed hij twee tijdens en ook nog na Spraakvermaak.

De quiz ging tussen de makelaars Piet Hein Ormeling en Jack Reimus. Beiden hadden het soms moeilijk, want gescoord werd er maar mondjesmaat. Piet Hein Ormeling ging uiteindelijk met de Spraakvermaak-trofee naar huis.

Mieke de Ridder, raadslid voor het CDA in Drimmelen, stond bij de aanlegsteiger van het Pontje. Dat voer echter niet, maar het was voor Angelina Schets geen reden haar niet te interviewen. En zo vertelde De Ridder op de kade over haar persoonlijke en politieke leven.

Vaste columnist Johan van der Vlist heeft het niet zo op groen in de gemeente Drimmelen. Asfalt, waarom niet!?
Wat de gemeentelijke partijen over groen op hun websites te melden hebben, liet volgens hem veel te wensen over en van het CDA werd hij helemaal niet wijzer.

Paul van Buitenen wist de ongeveer honderdvijftig aanwezigen daarna te boeien met zijn Europees verhaal. Hij schudde zo enkele voorbeelden uit zijn mouw van zaken waarvan hij vindt dat ze aangepakt moeten worden: “Het gebouw waar we zitten. Het heeft negentien jaar geduurd voor het klaar was en heeft twee miljard euro gekost. Er is geen openbare aanbesteding geweest. Een commissielid heeft honderdduizend valse kilometers gedeclareerd. Twee anderen runnen een hoerentent onder werktijd.”

Toch vindt de oud-Bredanaar dat we Europa nodig hebben en dat er sinds 1998 ook dingen ten goede zijn veranderd. Zo is er nu een accountant die onderzoek doet naar de anti-fraudedienst en zijn bevindingen ook openbaar kan maken. “Dat kon eerder niet. Maar als er niets met het rapport gedaan wordt, dan trek ik weer aan de bel.”

Van Buitenen zei daarmee niet te wachten tot de Europese verkiezingen in 2009. “Ik doe het niet om herkozen te worden.” Hij verwachtte ook niet veel vijanden te maken met zijn optreden. “Ik heb niks fout gedaan en mensen weten dat. Er zijn gelukkig, binnen alle geledingen in het Brusselse, mensen die mij steunen.”

En nadat de Sox hun actuele slotlied hadden gezongen, was daarmee de laatste aflevering van Spraakvermaak van dit seizoen ten einde. Spraakvermaak gaat in het winterseizoen weer verder . De eerste keer is dan op zondag 12 oktober, om 15.00 uur bij café Ons Thuis in Terheijden.

Huisfotograaf Tien Mureau was helaas verhinderd.
De foto’s zijn gemaakt door de Spraakmakers