algemeen

Volle bak bij Spraakvermaak over duurzaamheid en de Verenigde Staten

19-02-2018

TERHEIJDEN – Het was volle bak zondag bij Spraakvermaak in Terheijden. Bezoekers genoten van de optredens van Shell-topvrouw Marjan van Loon, schrijver Wim Daniëls en Amerika-deskundige en journalist Charles Groenhuijsen. Maar ook van de duurzame quizzers Pim den Ridder en Piet Hermus en de jonge slaapspecialist Stijn Antonisse.

Gastpresentator deze middag was Eline Kimmel. Zij studeerde International Communication aan de Erasmus Universiteit, haalde haar master International Relations en studeert nu Political Communication. Ze is zeer geïnteresseerd in de Amerikaanse politiek, maar wil niet in de Verenigde Staten gaan wonen, vertelde ze. “Het liefst wil ik straks, als ik ga werken, ervoor zorgen dat de kloof tussen de burger en de politiek kleiner wordt.”

Shell-topvrouw Marjan van Loon was de eerste gast die deze middag aanschoof op podium bij Kimmel en vaste presentator Dik van Beest. Ze legde, zoals ze eerder in tv-optredens ook deed, uit dat Shell zijn handen niet aftrekt van de Groningers. “Dat Shell en de NAM losgekoppeld zijn, wil niet zeggen dat we de Groningers in de steek laten. Er is geld genoeg om de schade door de aardbevingen te kunnen compenseren. Hoeveel? Dat kan ik niet precies zeggen, wel dat het gaat om miljarden.”
De directeur van Shell-Nederland keek op verzoek van Van Beest naar de toekomst: hoe moet dat als er minder fossiele brandstoffen gewonnen worden en de co2-uitstoot teruggebracht moet worden? Van Loon maakte het verschil tussen de Nederlandse en de wereldwijde situatie. “In Nederland doen we het niet bepaald goed. Slechts 6 procent van onze energie is schone energie. Maar we willen ook gewoon ’s ochtends kunnen douchen en ziekenhuizen en scholen moeten ook doordraaien. Je kunt niet ineens de gaskraan dichtdraaien. Nadenken over hoe dat in de toekomst moet is de taak van energiebedrijven, zeker, maar niet alleen. Het is ook een maatschappelijk debat. De overheid moet ons beleid geven, niet alleen voor de vier jaar dat een regering er zit, maar voor de langere termijn, zeg twintig jaar.”
Ook het zonnepanelenpark dat Shell in Moerdijk gaat realiseren kwam ter sprake. Van Loon vertelde dat de 50.000 zonnepanelen die er komen goed zijn voor 3 procent van de energie die Shell in Moerdijk nodig heeft om de fabrieken daar draaiende te houden. “Dat is een van de leuke kanten van mijn baan. Dit soort lokale duurzame projecten opzetten. We kunnen ervan leren voor projecten in andere landen.”

In de rubriek De Hort Op borduurde Mirjam Schrauwen voort op Spraakvermaak van januari, waarin Anne van Engelen en Hannah Wiersinga vertelden over hun Buddy-to-Buddy-project. Mirjam liet nu de buddy’s aan het woord. Zoals Mohammed uit Sudan die samen met Annika gaat fietsen en wandelen en Fatima uit Syrië die met Yvonne naar het theater was geweest, ook al is Fatima pas vier maanden in Nederland en spreekt ze taal nog niet echt goed. Te zien was ook de afsluiting van het eerste project, waarbij de buddy’s allemaal iets gekookt hadden en ze gezamenlijk aten. Een van de Syrische buddy’s had aan de hand van video’s op internet erwtensoep gemaakt, die volgens Mirjam prima gelukt was.

Bij Talent & Zo schoof oud-Terheijdenaar Stijn Antonisse aan. De student aan de TU Eindhoven heeft met drie andere studenten een slaaprobot ontwikkeld. Hij vertelde tegen Tim Simons en Arjen van Drunen over het ontstaan van het apparaat en de verdere ontwikkeling. “Het eerste prototype was veel te groot en maakte te veel lawaai, dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.”

Stijn wist te vertellen dat 1 op de 5 Europeanen slecht slaapt. Hij legde uit wat de robot, ter grote van een flinke knuffel, doet: hij past zich aan aan de ademhaling van de slaper en zorgt ervoor dat deze rustiger en dieper wordt, waardoor de slaap makkelijker komt. Via onder meer crowdfunding worden de eerste vijfhonderd slaaprobots nu geproduceerd en inmiddels heeft beddenfabrikant Auping ook interesse getoond in de robot.

Pim den Ridder van het Traais Energie Collectief en Piet Hermus van de ZLTO Drimmelen speelden daarna de duurzaamheidsquiz. Ze gaven elkaar niets toe en wisten alle vragen. Bij de eindstand 5-5 moest de shoot-out de oplossing bieden en ook daar wisten beide mannen het antwoord op de vraag. Piet Hermus liet de beker aan Pim den Ridder.

Schrijver/taalvirtuoos Wim Daniëls hield zijn column over zijn nieuwste boek ‘De Lagere School’. Hoe hij er leerde over de strokarton- en aardappelzetmeelfabrieken in Hoogezand en Sappemeer en hoe ze zilverpapier spaarden voor de missie in Borneo en Afrika. Ook de ‘aponieten’ kwamen voorbij: namen die juist niet slaan op het beroep van de drager.
Daarna schoof Daniëls aan op het podium. Hij vertelde in zijn kenmerkende tempo waar hij de inspiratie vandaan haalt voor de meer dan honderd boeken die hij inmiddels heeft geschreven.  “Bijvoorbeeld over water, ik was na de tsunami op Sri Lanka en zag de verwoestende kracht, maar ook de noodzaak van water. Dat verwerk ik dan in een boek. En hou ook enorm van fietsen. Dat wordt dan ook een boek.” Of het erg is dat het handschrift dreigt te verdwijnen, zoals onlangs in het nieuws was, wilde Van Beest weten. Daniëls antwoordde met een uiteenzetting over het ontstaan van het handschrift en het letterlijke monnikenwerk dat daaraan ten grondslag lag. De vraag leek vergeten. Bij herhaling was het antwoord: “Nee.”

De laatste gaste deze middag was oud-Amerika-correspondent voor de NOS en nu schrijver/journalist Charles Groenhuijsen. Of we na een jaar al gewend zijn aan president Trump? Hij vergeleek het met de situatie rond de onlangs opgestapte minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra. “In Nederland zijn we van zoiets dagen van de leg. In de Verenigde Staten heb je drie ‘Halbe Zijlsta’s per dag. Het is extreem wat er voortdurend gebeurt. Maar de media zuigen het op en meten het breed uit. Kijkcijfers van CNN schieten door het plafond en kranten als The New York Times en The Washington Post halen hoge oplages. Ze zeggen ‘Trump is slecht voor de VS, maar good for business’.”
Groenhuijsen had de overwinning van Trump zien aankomen, omdat die in de aanloop naar de verkiezingen de agenda bepaalde. “Hillary Clinton kwam er niet aan te pas. Vergeet ook niet veel mensen Hillary haten. Ze wordt gezien als kil en afstandelijk. Joe Biden scoorde bij de Democraten veel beter.”
De Amerika-deskundige denkt dat er wel waarheid zit in verhaal dat Trump eigenlijk helemaal geen president wilde worden. “Trump is een zakenman, in zijn bedrijf is hij de baas en neemt hij de beslissingen. Als president is hij afhankelijk van het Congres. Dat vindt ie vreselijk.”
Groenhuijsen denkt niet dat Trump de vier jaar vol maakt. “Je ziet nu tegenkrachten op gang komen, allerlei onderzoeken. Mensen als Steve Bannon, Trumps voormalige campagne-strateeg en adviseur, keren zich nu tegen hem. Trump zal zeggen ‘jullie zijn mij niet waardig’ en zal opstappen.”
Groenhuijsen kijkt hoopvol naar de toekomst. Dat valt ook te lezen in zijn boek ‘Optimisten hebben de hele wereld’, waarin hij 96 redenen geeft waarom het goed gaat met Nederland en de wereld. “Ik had er eigenlijk honderd, maar het klimaat, de ongelijkheid, het aantal banen en immigratie baren mij wel zorgen. Maar zeker in Nederland is het zo slecht nog niet.”

Tussendoor was er muziek van Joes Stazec en Marc van den Broek en zoals altijd was er het actuele slotlied van Mix. Na afloop speelden Stazec en Van den Broek met de band Local Heroes Terheijden nog een uurtje swingende covers.

Groenhuijsen en Daniëls gebruikten die tijd om hun boeken te signeren en Stijn Antonisse had veel aanspraak van mensen die zijn slaaprobot even vast wilden houden. Zo bleef het nog lang gezellig bij Ons Thuis.

De foto’s zijn zoals altijd weer van de hand van Tien Mureau

Fotoalbum