Voetbal, oorlog en verkiezingen maken vijftiende seizoen Spraakvermaak af
14-03-2022
Met een zeer gevarieerde aflevering, over voetbal, de gemeenteraadsverkiezingen, de oorlog in Oekraïne en theoretische natuurkunde is het vijftiende seizoen van Spraakvermaak ten einde gekomen. En dat eindelijk, na alle coronamaatregelen, weer voor een volle zaal van De Gouden Leeuw in Terheijden.
Gastpresentator was oud-gemeentesecretaris van Drimmelen Cor Smits. Hij vervult deze functie al weer enkele jaren in Etten-Leur. Het was niet voor niets dat hij voor deze middag was gevraagd: de gemeenteraadsverkiezingen liepen namelijk als een rode draad door het programma. Letterlijk. In drie blokken mochten de lijsttrekkers van de partijen die meedoen aan de verkiezingen een minuut zichzelf voor het voetlicht brengen, daarna kregen ze een vraag van Smits en als laatste mochten ze dan een vraag stellen aan hun collega.
Voordat dat begon ontvingen presentator Dik van Beest en Cor Smits de nieuwe voorzitter van SV Terheijden, Stephan van Gurp. In het dagelijks leven is hij foodcoach bij Jumbo als zodanig verantwoordelijk voor de Foodcoach-app. Mensen kunnen daarmee een gezonder eetpatroon ontwikkelen. De app is er echter ook voor professionele sporters, zoals de wielrenners van de Jumbo-Vismaploeg. Zij krijgen daarin tot de gram af door wat ze na een wedstrijd of training moeten eten.
Maar het gesprek ging vooral over SVT. “Het ging niet zo goed met de club en we hadden het erover dat de club toch niet verloren mag gaan. Toen vonden we dat we dan zelf maar de handen uit de mouwen moesten steken. Zo ben ik voorzitter geworden.”
Van Gurp vertelde dat de nieuwe ploeg een vijf-jarenplan heeft opgesteld. De financiën op orde krijgen vormt daarbij de hoofdmoot. SVT heeft dan prachtige kleedkamers, maar financieel staat de club er minder goed voor. “Meer sponsors vinden, maar dat was niet zo moeilijk want dat waren er nog maar tien. Dat aantal is gelukkig al verdubbeld. Maar we willen ook nieuwe leden aantrekken en de verbinding zoeken, bijvoorbeeld met andere verenigingen, met Sovak, met de Cour. We willen meer doen voor ouderen, voor vrouwen en voor de mini’s. Het laatste dat we willen is de contributie verhogen”, zei Van Gurp.
Promotie naar de derde klasse is dichtbij, nu SVT een periodetitel heeft gehaald. “Ja, dan komen we Madese Boys weer tegen in de derde klasse. Al betekent dat helaas ook dat we dan niet meer tegen VCW uit Wagenberg zullen spelen en dat is jammer, want dat zijn fantastische derby’s.”
Daarna was het tijd voor het eerste politieke blok. Loting had bepaald dat Luc Rullens van het CDA het spits mocht afbijten tegen Harry Bakker van de gelijknamige Lijst. Rullens vroeg vooral aandacht voor de jeugd. “Als we het voor hen beter maken, wordt het voor iedereen beter.” Op de vraag van Cor Smits gaf hij grif toe dat op de CDA-lijst alleen mannen staan. “Helaas ja. Maar als er vrouwen zich aandienen, graag!” Zijn vraag aan Bakker was of LHB het met het CDA eens is dat er meer gebouwd moet worden en vooral de hoogte in. Bakker reageerde voorzichtig: “De brandweer kan maar tot de derde etage.”
Harry Bakker benadrukte in zijn minuut dat kiezen voor de LHB kiezen voor lokaal is. “Ver weg van Den Haag. We zetten in op sport en recreatie en steun voor de mensen die het nodig hebben.” De vraag van Smits ging over de pony’s van Bakker. Daarmee gaat het goed. De vraag van Bakker aan Rullens ging over het participatiebudget. “Op zich een goed idee, al zitten daar ook haken en ogen aan”, zei Rullens.
De quiz werd gespeeld tussen de tweelingzussen Annemarie en Marieta Kuypers. Van Beest had soms moeite ze uit elkaar te houden. Maar niet bij de uitreiking van de beker: die ging naar Annemarie die met 4-3 won.
Aansluitend nam wetenschapsjournalist Anna Gimbrère plaats op het podium. Ze vertelde dat het haar droom was astronaut te worden. Ze had ook gesolliciteerd bij het Europese ruimtevaartprogramma. “Als een van de 23.000. Er zijn er 1300 door de eerste ronde gekomen. Daar was ik niet bij.” Wat haar zo fascineert aan ruimtevaart? “Ik denk dat het echt een levensveranderde ervaring is, als je van bovenaf de aarde ziet. Enorm inspirerend.” Ze ziet ruimtevaart ook als een deel van oplossing van het klimaatprobleem: “Je kunt zien hoe het ijs van de poolkappen smelt, of het Amazonebos gekapt wordt. Veel beter dan vanaf de grond.”
Zelf is ze steeds meer bezig met het afvalprobleem. “Denk aan plasticafval, maar ook aan co2-uitstoot. En er zijn oplossingen, maar die bereiken de politiek niet, of heel traag. Dat gaat mij niet hard genoeg. De aarde betekent voor mij leven maar dat leven wordt vervuild.”
De tweede ronde politiek ging tussen Hanneke de Bruijne van de PvdA en Tim Simons van de VVD. De Bruijne stelde in haar minuut dat de Wmo verbeterd moet worden en ingezet moet worden op het voorkomen van problemen. Daarnaast wil ze dat in alle kernen dorpshuizen komen. Cor Smits vroeg haar waar ze het over zou willen hebben, als ze hun jaarlijkse lunch houden. Daar had De Bruijne wel antwoord op: “Samenwerkingsvormen met andere gemeentes. Daar zou ik wat meer grip op willen krijgen.” Aan Simons vroeg De Bruijne of hij het eens was met haar dat er landbouwverkeer op de N285 moet kunnen rijden. Simons was het daar wel mee eens, al maakt hij zich zorgen over de steeds zwaardere landbouwvoertuigen die door de kernen rijden.
De VVD-lijsttrekker op zijn beurt pleitte voor meer woningbouw en dan met name voor jongeren en ouderen. Cor Smits nam het cv van Simons door en vroeg of Simons voorkeur voor het liedje ‘Drank en Drugs’ van Lil Kleine – ooit gedaan in eerdere Spraakvermaak – een ministerschap in de weg staat. Simons: “Dat dateert van de tijd dat ik voor de klas stond in het vmbo. Je moet die leerlingen niet meteen hun boek open laten slaan, maar praten over hun wereld. Dat liedje scoorde toen hoog, daar moet je dan met hen wel over mee kunnen praten.” Aan De Bruijne vroeg Simons waar er volgens haar als eerste gebouwd moet worden. “De Verlengde Elsakker in Wagenberg”, was het antwoord.
Mirjam goes to Hillywood bereikte de ontknoping. Lukte het haar om op nationale televisie te komen? Als bardame bij het programma Half 8 van Johnny de Mol? Nee, helaas. Maar ze zat wel in het publiek en was als zodanig op tv. En ze wist De Mol te strikken voor een interview. Waarbij de vraag aan de orde kwam: Kom je een keer naar Spraakvermaak in Terheijden? Een vraag die De Mol met ‘ja’ beantwoordde. Waarna Mirjam proostte met Rob Kemps van de Snollebollekes die ook beloofde naar Spraakvermaak te komen. “Ik kom op de fiets!”, zei hij.
In zijn column besprak de Raamsdonksveerse cabaretier/tonprater Andy Marcelissen zijn voetbalcarrière. Hij wist eigenlijk dat ie ‘anders’ was, want hij wilde eigenlijk liever op dammen. Maar hij eindigde op het voetbalveld. “En opeens had ik gescoord. Ik kreeg de felicitaties van de keeper, maar dat was niet onze eigen keeper, maar eentje van het veld ernaast!”
In een kort aansluitend gesprek zei Marcelissen dat hij blij is dat de coronamaatregelen opgeheven zijn. “Ik heb gewerkt in de uitvaartbranche en als hovenier. Ik heb berekend dat er 241 optredens niet door zijn gegaan, ik heb het publiek enorm gemist, maar nu kan ik gelukkig de theaters weer in. Nee, niet Made of Terheijden, maar wel in de buurt hoor, onder meer in Oosterhout en Dongen.”
Het laatste politieke blok ging tussen de lijsttrekkers Ad Buijs van CAB, die de zieke Teun van de Steenoven verving, en Jürgen Vissers van Groen Drimmelen. Buijs benadrukte in zijn minuut het lokale van de CAB en pleitte voor woningbouw en tegen windmolens en zonneparken in de gemeente. De vraag van Smits aan Buijs ging over een rotonde op de Marktstraat. “Ja, ik was daar tegen, dat was een emotioneel betoog. Ik heb daarna ook toegegeven dat ik niet altijd gelijk heb.” Buijs’ vraag Vissers ging over het bouwplan Landtongen in Drimmelen. Hoe zie jij de ontsluiting? Vissers vond dat er vooral een goede verbinding tussen de nieuwe wijk en de bestaande bebouwing moet komen en dat er betaalbare huizen gebouwd moeten worden.
Vissers had de laatste minuut. Hij pleitte voor meer speelvoorzieningen, meer fietspaden en duurzame woningen. De vraag van Smits ging over de poster van Groen Drimmelen, die onder meer te zien was in het tv-programma Nieuwsuur. Vissers: “We waren wel tevreden over die poster en hadden ’m ingestuurd voor de verkiezing van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Zo is die daar terecht gekomen. En de kwalificatie ‘Beauty and the Beast’ is van onze burgemeester!” De vraag van Vissers aan Buijs ging ook over woningbouw. “Ben je het ermee eens dat we niet alleen stenen moeten stapelen?” “Zeker”, zei de tweede man van CAB. “Woningbouw heeft invloed op scholen en infrastructuur. Daar moet voldoende aandacht voor zijn.”
Cor Smits zag als conclusie een raadsbrede coalitie komen.
De laatste gast van de middag was Eurocommissaris Frans Timmermans. Hij had zichtbaar genoten van het optreden van Andy Marcelissen, maar werd meteen teruggeroepen naar de realiteit van alle dag: de oorlog in Oekraïne. Hij verwacht niet dat die snel voorbij zal zijn. “Poetin zet geen stap terug. Ik kan niet in zijn hoofd kijken, maar ik denk dat hij gedacht moet hebben dat hij Oekraïne snel in kon lijven. Maar sinds 2014 zijn de Oekraïeners enorm patriottistisch en er is geïnvesteerd in een sterk en modern leger. Dat heeft Poetin onderschat. Hij heeft om hem heen een klein clubje ja-knikkers, daar moeten we het ook niet van hebben.”
Of Timmermans, die goed Russisch spreekt, dan de aangewezen persoon is om met Poetin te praten, wilde Van Beest weten. Nee, die rol ziet hij niet voor zichzelf. “Je moet daarvoor echt een neutrale partij hebben.”
In het verlengde van de oorlog kwam het gesprek op het Russisch gas en de energietransitie die de EU voorstaat. “Want al gaat alle aandacht nu naar de oorlog, de klimaatcrisis is daarmee niet weg”, zei Timmermans. “We moeten inzetten op hernieuwbare energie, zonnepanelen en warmtepompen. Duurzame energie zal goedkoper worden. Maar we moeten daarvoor wel iedereen meekrijgen en niemand achterlaten. De EU zal waar mogelijk alle initiatieven financieel ondersteunen.”
De oud-minister ziet zichzelf niet terugkeren in Den Haag. “Ik wil de Green Deal in Europa afmaken.” Wel had Timmermans nog commentaar op het accijns- en btw-plan van het kabinet: “Dat biedt vooral voordeel voor de rijken. Ik denk dat het beter was geweest als ze echt iets voor de mensen die in de knel komen hadden gedaan.”
Tussendoor was er muziek van het duo Bilo, bestaande uit Alex Broekaart en Johan Akkermans. Zij vervingen de zieke Victor Boden.
Het kunstwerk van de maand was deze keer een schilderij van Jenneke Aarts uit Drimmelen. Ze maakte ‘Zelfportret met hond’. Haar werk kenmerkt zich door de humor die altijd boven komt drijven.
Aan het begin het programma waren er nog bloemen en seizoenkaart voor het leven voor Ankie Kop, die na vijftien jaar de redactie van Spraakvermaak verlaat.
En zoals altijd zong Mix, dit keer zonder Jeannette van der Aa, ook nu weer het actuele slotlied.