08/11/2015: Vluchtelingen en topsport gaan goed samen
09-11-2015
Terheijden – Spraakvermaak begon met het nieuws van de week: Sesamstraat verdwijnt van de publieke omroep. Bert en Ernie legden uit hoe het ging met de appeltaart en zelfs premier Rutte had daar een mening over.
Daarna riep presentator Dik van Beest gastpresentator Ricus Tiekstra op het podium. Hij is voorzitter van Groen Drimmelen. Zijn partij heeft wel banden met D66, maar hij zei dat zijn partij veel breder is. Zijn werk als griffier van de gemeente Moerdijk noemt hij absoluut niet saai maar juist heel afwisselend.
De fotogast was de eerste die het podium op kwam. Joke de Kock uit Wagenberg is schuldhulpverlener en expert op dat gebied. Aan de hand van plaatjes legde ze uit wat schulden met mensen doen en dat de overheid vaak de grootste boosdoener is. “De overheid legt boetes op van 100 procent. Als je dan een uitkering hebt kom je alleen maar verder in de problemen. Ik zit regelmatig met staatssecretaris Kleinsma om de tafel om dergelijke zaken te bespreken. Dat moet anders.” Ze zei ook dat mensen eerlijk moeten zijn. “Dan voorkom je veel problemen.”
De rubriek Talent & Co had cabaretier Raymon Hofkens uit Raamsdonksveer te gast. Hij begon met stand-up-comedy en kreeg de zaal aan het lachen met het handenwrijven. Daarna vertelde hij aan tafel bij Arjen en Tim dat eerlijk zijn het belangrijkste is. “Het publiek heeft dat snel door. Het gaat erom dat je plezier hebt in wat je doet.” Dat zal hij zeker ook laten zien in zijn eerste oudjaarsconference op 19 december in de Schelleboom in Oosterhout.
Voor Angelina’s Schetsboek ging Angelina naar Bowltech in Made. Het bedrijf is Europees marktleider op het gebied van van alles wat met bowling te maken heeft. Bowltech maakt zelf niets, maar verzorgt de distributie van artikelen als bowlingbanen, -ballen en -schoenen die vooral uit de Verenigde Staten komen. Bezoekers kregen een kijkje achter de schermen van een baan en hoe de pins weer netjes op hun plek komen te staan. ‘Bowlen is niet saai, maar juist hip en cool’, was de boodschap.
Tweede Kamerlid Attje Kuiken werd daarna aan de tand gevoeld. De kersverse vicevoorzitter van de Tweede Kamerfractie van de Partij van de Arbeid begon voorzichtig toen haar gevraagd werd naar haar ambities. Daarna kreeg ze de vraag waarom er geen tegenkandidaten waren. “Ik ben gewoon de beste”, antwoordde ze wat haar een flink applaus uit de zaal opleverde.
Kuiken zei dat ze vooral voor kleinschalige opvang van vluchtelingen is. “Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers wil dat liever niet, maar er is inmiddels mede op mijn initiatief een motie aangenomen waardoor dat wel geregeld wordt. Ook de VVD was het daar niet mee eens, maar die moet nu ook mee.” Kuiken stelde dat Nederland een traditie heeft van goed zorgen voor vluchtelingen en dat we daar mee door moeten gaan. “Niet alle vluchtelingen maar binnen laten komen maar ook niet de grenzen sluiten. Als er extra huizen gebouwd moeten worden voor vluchtelingen dan moet er ook gebouwd worden voor mensen die nu op de wachtlijst staan voor een huis.” Ze was dan ook blij met de uitslag van de poll, waarbij een zeer ruime meerderheid van de bezoekers die gestemd had, aangaf dat de gemeente Drimmelen moet zorgen voor opvang van tweehonderd vluchtelingen.
Over de verharding van het debat zei ze dat Den Haag daar mede schuldig aan is. “Het klopt wel dat de Kamervoorzitter soms te weinig ingrijpt. En Kamerleden moeten zelf het goede voorbeeld geven.”
Kuiken had alle lof voor haar plaatsgenoot staatssecretaris Klaas Dijkhoff, ook uit Breda. “Ik denk dat we als PvdA en VVD minder ruzie moeten maken en meer concreet aan de slag moeten.”
Een oude bekende voor het Spraakvermaakpubliek trad deze middag op als columnist, Ernest Boel uit Wagenberg. Hij is met zijn team afgelopen zomer voor de zesde keer wereldkampioen skûtsjesilen geworden. Mocht hij daarom bij Spraakvermaak komen? Nee, voor een column. Maar dat was misschien ook wel lekker rustig, zonder die interrupties van de interviewer. Hij pleitte ervoor, met een knipoog naar de laatste gast van de middag, dat het skûtsjesilen een olympische sport moet worden.
NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis was de laatste gast. Hij zei altijd voor medailles te gaan en na afloop een serieus gesprek met Boel te willen voeren. Hij had het over de ambities van het NOC*NSF: zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen en in Rio de Janeiro in de top tien van het medailleklassement te komen. En dat moet met steeds minder geld, stelde Van Beest. “Dat klopt”, zei Bolhuis. “We zijn voor een groot deel van onze inkomsten afhankelijk van de Lotto en die krijgt minder inkomsten dus wij ook. Maar we konden dat opvangen met onze reserves.” En artikel uit Volkskrant over de slechte financiële situatie verwees hij dan ook naar het rijk der fabelen.
Bolhuis legde uit waaraan een sport moet voldoen om olympisch te kunnen worden -hij maakt een uitzondering voor skûtsjesilen- en de keuze van NOC*NSF over hoe die organisatie het geld verdeelt. “We gaan voor medailles. Bonden die geen topsporters leveren krijgen minder geld. Als het niveau weer omhoog gaat, wordt het geld ook weer meer.” Hij noemde de badmintonbond, waarvan voorzitter Clemens Wortel uit Made ook aanwezig was als voorbeeld.
Bolhuis hoopt binnenkort te worden herkozen als voorzitter. Zijn ambities voor de komende vier jaar zijn meer mensen aan het sporten te krijgen en de financiën verder op orde te krijgen, onder meer door een fusie tussen de Lotto en de staatsloterij. Gevraagd naar de medaillekandidaten noemde hij de hockeyvrouwen, de zeilers en de roeiers en de judoka’s. Van Beest noemde de Drimmelense troeven voor Rio, tienkamper Pieter Braun, ruiter Tim Lips en wielrenner Stef Clement.
Toen Van Beest daarna wilde afsluiten onderbrak Bolhuis hem: “Je hebt het er met mij niet over gehad maar ik wil het toch even melden. Vluchtelingen die een olympische kwalificatie hebben kunnen meedoen onder de vlag van de olympische spelen. Wij als NOC*NSF hebben die sporters trainingsfaciliteiten en onderdak aangeboden op Papendal.”
Muziek was er tussendoor van de Wagenbergse zangeres Manon Genet en zoals altijd was er het slotlied van Mix. Zij zongen met betrekking tot de vluchtelingen voor een keer het origineel van Robert Long, Angst.
De foto’s zijn deze keer gemaakt door René Schotanus
(Alle foto’s ©2015 René Schotanus)